Sunday, May 7, 2017

Lemon-Raspberry Crumb Cake

En fräsch kaka med citron och hallon i smaken. En kaka som passar bra till sommarens alla fikor eller att ta med som picknick. Jag tycker att kakan blir extra god av smultäcket, det är liksom pricken över i:et :)

A fresh cake with lemon and raspberry flavor. A cake that is perfect for all the summer coffee breaks or a cake to take along as a picnic treat. I think the cake becomes extra good with the crumbs on top, crunchy and yummy!



Citron-Hallon Smuldegskaka

Smuldeg
125 g smör, rumsvarmt
0,5 dl kokossocker
0,5 dl steviasocker
2 dl vetemjöl
0,5 dl rågmjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning
1 ägg
1 dl crème fraiche eller kvarg
0,5 dl strösocker
0,5 citron, rivet skal och saft
3/4 dl hallon

Värm ugnen till 200 C grader. För smuldegen blanda smör, socker, mjöl och bakpulver i en bunke till en smulig deg. Lägg hälften av degen i botten på en bakplåtspappersklädd bakform, ca 15 x 20 cm. 

För fyllningen blanda ihop alla ingredienser i en skål. Häll fyllningen jämnt över smuldegen i formen. Smula resten av degen över fyllningen.

Grädda kakan i 30–35 minuter. Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor.



Lemon-Raspberry Crumb Cake

Crumbs
125 g butter, room heat
0.5 dl coconut sugar
0.5 dl stevia sugar
2 dl wheat flour
0.5 dl rye flour
1 tsp baking powder

Filling
1 egg
1 dl crème fraiche or quark
0.5 dl sugar
0.5 lemon, zest and juice
3/4 dl raspberries

Heat the oven to 200 degrees C. To make the crumb dough, mix butter, sugar, flour and baking powder in a bowl. Place half of the dough in the bottom of a baking form lined with parchment paper, about 15 x 20 cm.

For the filling mix all the ingredients in a bowl. Pour the filling evenly over the crumb dough. Then add the rest of the dough over the filling.

Bake the cake for 30-35 minutes. Let it cool in the form before cutting it into squares.

2 comments: