Sunday, January 31, 2016

Bocca Coffee - Amsterdam

Idag vill jag dela med mig av mitt favoritcafé i Amsterdam, vilket är Bocca Coffee. Bocca Coffee drivs av två bröder, Lewis & Menno Simons. Kvalitén på kaffet är hög och de är de enda i Nederländerna som gör hela processen själv; välja, köpa in, sjöfart, provsmakning, rostning och paketering i egen regi. De är inte beroende av andra. De gör allt själva och därmed kan garantera en kontinuerlig hög kvalitet. Caféet finns på Kerkstraat 96.

Här dricker jag alltid flat white som är kaffe med mjölk. De smakar så gott och sött, en dessert i sig. Om du är i Amsterdam då skall du besöka detta café!

Today I want to share with you my favorite café in Amsterdam, which is Bocca Coffee. Bocca Coffee is run by two brothers, Lewis & Menno Simons. The quality of the coffee is high and they are the only one in the Netherlands that makes the whole process themselves; selecting, purchasing, shipping, tasting, roasting and packaging in-house. They are not dependent on others. They do everything themselves and thus ensure a continuous high quality.  The cafe is located on Kerkstraat 96. 

Here I always drink flat white which is coffee with milk. The taste is so good and sweet, a dessert in itself. If you are in Amsterdam then you should visit this cafe!



Saturday, January 30, 2016

Quaker Bakery Ultra Thin Protein Pizza Crust

Jag testar gärna nya produkter och när jag senast beställde proteinpulver såg jag att de också hade protein-pizzabotten av märket Quaker Bakery. Ett botten har hela 16 g protein. Jag har testat bottnet både som pizza och tortilla. Det blir väldigt gott och knaprigt när man värmer det i ugnen, men om man bara värmer bottnat i micron blir det en aning segt. Men gott är det och definitivt något jag kan tänka mig att köpa på nytt. Jag fyllde min tortilla med babyspenat, ugnsrostade grönsaker och hummus

I like to try new products and when I last ordered protein powder, I saw that they also had protein pizza crust. The crusts are from Quaker Bakery and one crust contain 16 g protein. I have tried the crust for both pizza and tortilla. It's very good and crispy when you heat it in the oven, but if you warm the crust in the microwave, it will be a little tough. But it's yummy and definitely something I can imagine to buy again. I filled my tortilla with baby spinach, roasted vegetables and hummus.




Friday, January 29, 2016

Gluten-free and Sugar-free Lemon Cake

En saftig kaka med smak av kardemumma och citron. Kardemumma är en smak jag tycker mycket om och den passar mycket väl ihop med citron. Kakorna är gluten- och sockerfria. 

Och så var det fredag igen, vart far de här veckorna? Men skönt med helg i alla fall. Vad har du för planer i helgen? Det ser ut att bli regnigt i Amsterdam, men förhoppningsvis regnar det inte heal tiden så vi kan ta oss ut på stan en sväng. Jag önskar er alla en skön och god helg!

A moist cake flavored with cardamom and lemon. Cardamom is a taste I like a lot and it goes very well with lemon. The cakes are gluten-free and sugar free.

And so it's Friday again, these weeks go by so fast. What are your plans for the weekend? It looks like it's going to be rainy in Amsterdam. I wish you all a pleasant and good weekend!



Citronkaka
2 st

1 ägg
0,5 dl sukrin
50 g kvarg
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
2 msk kokosolja
1 tsk bakpulver
3/4 tsk kardemumma
nypa vaniljpulver
saft och skal av en halv citron

Blanda ihop ägg och socker. Tillsätt resterande ingredienser och blanda. Häll smeten i två silikonformar (7cm i diameter) och grädda kakorna i 175 C graders ugn i ca 20-22 minuter. Låt svalna. 


Lemon Cake
2 pcs

1 egg
0.5 dl sukrin
50 g quark
1 dl almond flour
1 tbsp fiberhusk
2 tbsp coconut oil
1 tsp baking powder
3/4 tsp cardamom
pinch of vanilla powder
juice and peel of half a lemon

Mix together the egg and sugar. Add the remaining ingredients and mix. Pour batter into two silicone molds (7cm in diameter) and bake the cakes in 175 C degree oven for about 20-22 minutes. Let cool.

Thursday, January 28, 2016

Chocolate Coffee

Får jag bjuda dig på en kaffedryck med choklad och mjölkskum? Jag dricker vanligen svart kaffe, men ibland är det roligt att prova något annat. Så då fick det bli denna godsak. Den är en dessert i sig, så inget litet kex eller kakbit behövs. 

Can I buy you a coffee drink with chocolate and milk foam? I usually drink black coffee, but sometimes it's fun to try something different. So I made this coffee drinkt. It's a dessert in itself, so no small cookie or piece of cake is needed.


Chocolate Coffee

1 cup of coffee
1-2 tbsp Walden Farms chocolate syrup
milk froth

Stir together the coffee and chocolate syrup. Top with milk froth or whipped cream. 


Chokladkaffe

1 kopp kaffe
1-2 msk Walden Farms chokladsirap
mjölkskum

Blanda ihop kaffe med chokladsirap. Toppa med mjölkskum eller vispad grädde. 

Wednesday, January 27, 2016

Vegetable Puree Soup

Grönsakspurésoppor är enkla att laga och passar så bra när det är kyligt ute. Efter en lång dag ute är det värmande att äta en god soppa. Jag toppar gärna mina purésoppor med grynost. I denna hade jag broccoli, blomkål och morötter. Krydda efter smak. 

Vegetable puree soups are easy to prepare and goes so well when it's chilly outside. After a long day outside, it is warming to eat a good soup. I like to top my puree soups with cottage cheese. In this I had broccoli, cauliflower and carrots. Season to taste. 



Tuesday, January 26, 2016

Mint Protein "Brownie" Cookies

Dessa små mjuka kex innehåller inget mjöl och de är sockerfria. Jag valde att kalla dem browniekex då de har en textur av kaka istället för kex. Mycket goda och passar bra til eftermiddagskaffet. Ni skulle bara veta hur glad jag är fortfarande när jag har en god kopp kaffe i handen. Jag som trodde att jag aldrig kommer att tycka om kaffe, så fel jag hade. Kaffe känns lyxigt för mig :) och med något gott och smått till blir det perfekt.  

These small soft cookies contain no flour and they are sugar-free. I chose to call them brownie cookies since they have a texture of cake instead of cookies. Very yummy and goes perfectly with my afternoon coffee. You would only know how happy I still am when I have a good cup of coffee in my hand. I thought that I will never learn to like coffee, oh boy was I wrong. Coffee feels luxurious to me :) and with something small and sweet to go along with it, it's perfect.


Mint Protein "Brownie" Cookies

2 tbsp peanut butter
2 tbsp cream cheese
1 tbsp protein powder (Muscletech phase 8)
1 tbsp cocoa powder
0.5 tbsp coconut oil
0.5 tbsp Nustevia cocoa mint syrup 

Mix all the ingredients together. Shape into six balls and flatten them with a fork. Bake them i 160 C degrees for about 15 minutes. 



Mint Protein "Brownie" Kex

2 msk jordnötssmör
2 msk färskost
1 msk proteinpulver (Muscletech phase 8)
1 msk kakaopulver
0,5 msk kokosolja
0,5 msk Nustevia cocoa mint sirap

Blanda ihop alla ingredienser. Forma till sex bollar och platta till dem med en gaffel. Grädda dem i 160 grader C i ca 15 minuter.



Monday, January 25, 2016

Ricotta Oven Roasted Vegetable Pasta Sauce

En krämig och god pastasås får du när du blandar ricotta, parmesan och ugnsrostade grönsaker. Den här såsen kan även användas som fyllning i paj och grönsaker. Jag testade en ny, för mig, pastasort som är gjord på sojabönor och jag tyckte mycket om den. 

I Amsterdam har vi haft en fin helg med varmt väder. Lördagen bjöd på sol och hela +10 grader. Varmt var det även i går, men mera mulet. Jag önskar er en fin dag! 

You get a creamy and delicious pasta sauce when you mix ricotta, parmesan and roasted vegetables. This sauce can also be used as a filling for pies and vegetables. I tried a new, for me, pasta that is made of soy beans. It tasted really good. 

In Amsterdam, we have had a nice weekend with warm weather. Saturday was a sunny day with +10 degrees. It was warm even yesterday, but more cloudy. I wish you a nice day!


Ricotta Oven Roasted Vegetable Pasta Sauce

250 g ricotta
1 dl parmesan cheese, grated
2 dl oven roasted vegetables
handfull of fresh baby spinach
salt
pepper
heavy cream, optional

Mix all the ingredients with a hand blender and season to taste. If you want a thinner sauce you can add some cream. Heat the sauce and serve over pasta. 



Ricotta-Grönsakspastasås

250 g ricotta
1 dl parmesanost, riven
2 dl ugnsrostade grönsaker
en handfull av baby spenat
salt
peppar
grädde, valbart

Blanda alla ingredienser med en stavmixer och smaka av. Om du vill ha en tunnare sås kan du blanda i lite grädde. Värm såsen och servera över pasta.

Sunday, January 24, 2016

Chèvre stuffed mushrooms

Fyllda svampar är gott och den här gången hade jag champinjoner som jag fyllde med chèvre  De här passar bra till buffé, som förrätt eller att ta med på picnick. De är goda både varma och kalla. 

Stuffed mushrooms are good and this time I filled them with chèvre. These can be served at a buffet, as a starter or bring them along on your picnic. They are good both warm and cold.



Chèvre fyllda svampar

champinjoner
olja
salt
peppar
chèvre

Skär bort foten på svamparna och pensla dem i olja. Fyll dem med en bit chèvre och strö på salt och peppar. Grädda dem i 175 C graders ugn ca 15-20 minuter.  



Chèvre stuffed Mushrooms

mushrooms
oil
salt
pepper
chèvre

Cut off the foot of the mushrooms and coat them in oil. Fill them with a pice of chèvre and sprinkle with salt and pepper. Bake in 175 C degree oven for about 15-20 minutes.


Saturday, January 23, 2016

Fake Rice Pudding

En gröt som liknar risgrynsgröt, men som inte alls är det. Den här gröten blev otroligt god och snabblagad är den också. Den passar bra som mellanmål också eller efter ett träningspass. Testa gärna.

A porridge that looks like rice pudding, but in fact it's nothing like rice pudding. This porridge is incredibly tasty and quick to make. It is ideal as a snack or also after a workout. Please try it.



Falsk Risgrynsgröt

2 dl grynost
1 dl kvarg
1 mk vanilj proteinpulver
kanel efter smak

Blanda alla ingredienser och lägg i en skål och njut!



Fake Rice Pudding

2 dl cottage cheese
1 dl cottage cheese
1 tbsp vanilla protein powder
cinnamon to taste

Mix all ingredients and place in a bowl and enjoy!

Friday, January 22, 2016

Peanut Butter Chocolate Cookies

Choklad och jordnötssmör kan väl aldrig bli fel. Nej, så är det och dessa kex med smak av dessa två är så goda med eftermiddagskaffet. Kexen är mjuka och innehåller inget socker och de är glutenfria också. Som sötningsmedel använde jag Walden Farms chokladsirap.

Chocolate and peanut butter can never go wrong. No, that's how it is, and these cookies with the taste of these two are so good with afternoon coffee. The cookies are soft and contains no sugar and is gluten-free as well. As a sweetener I used Walden Farms chocolate syrup.



Peanut Butter Chocolate Cookies
6 cookies

3/4 dl almond flour
2 tbsp peanut butter, smooth
2 tbsp cream cheese
0,5 tbsp butter, soft
1 tbsp Walden Farms chocolate syrup

Stir all the ingredients together in a bowl. Shape the batter into six balls and flatten them slightly. Bake in 160 C for about 18 minutes. 



Jordnötssmör Chokladkex
6 kakor

3/4 dl mandelmjöl
2 msk jordnötssmör, smooth
2 msk färskost
0,5 msk smör, mjukt
1 msk Walden Farms chokladsirap

Rör alla ingredienser i en skål. Forma smeten till 6 bollar och platta till dem lätt. Grädda i 160 C grader i ca 18 minuter.


Thursday, January 21, 2016

Cinnamon Buns

Nu var det väldigt länge sedan jag gjorde kanelbullor. Jag har ett favoritrecept jag använder mig av och det innehåller inga ägg och de kan enkelt göras veganska. Kardemumma har jag alltid i bulldegen, men den här gången tillsatte jag även kardemumma i fyllningen, något jag faktiskt aldrig gjort förut och det blev väldigt gott. Brukar du ha kardemumma även i fyllningen?

It's been a long time since I made cinnamon buns. I have a favorite recipe I use, and it contains no eggs and they can easily be made vegan. I always use cardamom in the dough dough, but this time I also added cardamom in the filling, something I have never done before and it was very good. Do you use cardamom in the filling?




Wednesday, January 20, 2016

Brussels Sprout Salad

En fräsch sallad med bl.a. stekt brysselkål och champinjoner. Jag hade även i ugnsrostad rödlök, valnötter, gurka och tomat. Toppa allt med en god olivolja och du har en läcker lunch.

A fresh salad with fried brussels sprouts and mushrooms. I also had roasted red onions, walnuts, cucumber and tomato. Top it all with a good olive oil and you have a delicious lunch.


Tuesday, January 19, 2016

Speculoos Pancakes

Speculoos är ett kex som härstammar från Holland, Belgien och Tyskland. De är populära kring jul, men de finns att få i butikerna året runt. Speculoos påminner om pepparkakor. Så man kan säga att dessa pannkakor får en smak av pepparkaka, mycket goda om ni frågar mig. Ha en fin dag!

Speculoos is a biscuit originating from Holland, Belgium and Germany. They are popular around Christmas, but they are available in stores year round. Speculoos is reminiscent of gingerbread. So these pancakes get a taste of gingerbread, very delicious if you ask me. Have a nice day!


Speculoos Protein Pancakes

2 eggs
50 g cream cheese
0.5 dl almond flour
1 scoop vanilla protein powder
1 tsp speculoos spice
pinch of salt

Mix all the ingredients in a bowl with a hand blender. Heat a skillet with coconut oil and fry 5-6 pancakes golden brown on both sides. 


Speculoos Proteinplättar

2 ägg
50 g färskost
0,5 dl mandelmjöl
1 skopa vaniljproteinpulver
1 tsk speculooskrydda
nypa salt

Blanda alla ingredienser i en skål med en stavmixer. Hetta upp en stekpanna med kokosolja och stek 5-6 pannkakor gyllenbruna på båda sidor.

Monday, January 18, 2016

Oven Roasted Vegetables

Ugnsrostade grönsaker är ett av det godaste jag vet och de passar bra att ha till sallad, som fyllning i tortilla eller på smörgåsar. Jag använder vanligen paprika i olika färger, zucchini och röd lök. Men annat som också är gott att rosta i ugn är aubergine, svamp och pumpa. Jag skär grönsakerna i bitar och häller på rikligt med olja och kryddar med salt och peppar. Rosta dem i 175 C i ca 30 minuter. Kan ätas både varma och kalla. 

Oven-roasted vegetables is one of the tastiest I know and are great to have with salad, as a filling for tortilla or sandwiches. I usually use peppers of various colors, zucchini and red onion. But other vegetables that are also good to roast in the oven are eggplant, mushrooms, and pumpkin. I cut the vegetables into pieces and drizzle them with oil and season with salt and pepper. Roast them at 175 C for about 30 minutes. Can be eaten both warm and cold.



Sunday, January 17, 2016

Cauliflower Mushroom Risotto

En gott alternativ till vanlig risotto är denna gjord på blomkål istället för ris. Jag tycker att det blir jättegott och krydda enligt egen smak och något som också passar bra är att tillsätta getost. Hoppas jag kan inspirera dig att testa. 

A good alternative to normal risotto is this one made of cauliflower instead of rice. I think it's really delicious and season it according to your taste and something that is also yummy is to add goat cheese. I hope I can inspire you to try this one. 



Cauliflower Mushroom Risotto
2 portions

1 red onion, chopped
10 mushrooms, chopped
8 dl cauliflower rice (process in a food processor or grate it)
2-3 dl vegetable stock
2-3 tbsp garlic-herb cream cheese
2 tbsp parmesan cheese
salt
pepper

Fry the onion and mushrooms in coconut oil/ butter in a large skillet or pan for a couple of minutes. Add the cauliflower rice and vegetable stock and let simmer until almost all the stock is evaporated. Add cream cheese, parmesan cheese and spices. And let simmer another few minutes. 


Blomkål-Svamprisotto
2 portioner

1 rödlök, hackad
10 champinjoner, hackade
8 dl blomkålsris (mixa i en matberedare eller riv det)
2-3 dl grönsaksbuljong
2-3 msk vitlöks-ört färskost
2 msk parmesanost
salt
peppar

Fräs lök och svamp i kokosolja / smör i en stor stekpanna eller kastrull i ett par minuter. Tillsätt blomkålsris och grönsaksbuljong och låt sjuda tills nästan all vätska absorberats. Tillsätt färskost, parmesanost och kryddor. Låt sjuda ytterligare några minuter.

Saturday, January 16, 2016

Sweet Potato-Broccoli Soup

När vi var hemma i Finland gjorde jag denna soppa efter julhelgen. Enkelt, gott och framförallt värmande efter en dag ute i kylan. 

When we were at home in Finland, I made this soup after the Christmas holidays. Simple, good and above all warming after a day out in the cold.


Sötpotatis-Broccolisoppa

2 sötpotatisar, skalad och tärnad
2 broccolihuvud, skuren i små buketter 
1 röd lök, delad
1 buljongtärning
salt 
peppar
färskost med smak av vitlök och örter

Koka upp vatten och buljongtärning i en kastrull. Sätt i sötpotatis, broccoli och lök och låt koka tills de är mjuka. Häll bort en del av vattnet och mixa soppan slät med en stavmixer. Krydda efter smak.



Sweet Potato-Broccoli Soup

2 sweet potatoes, peeled and diced
2 broccoli heads, cut into small florets
1 red onion, sliced
1 veg. stock cube
salt
pepper
cream cheese flavored with garlic and herbs

Bring the water and stock cube to a boil in a saucepan. Add the sweet potatoes, broccoli and onion and cook until soft. Pour off some of the water and blend the soup with a hand blender. Season to taste.

Friday, January 15, 2016

Fried Brussels Sprouts

Brysselkål är något jag börjat tycka om i vuxen ålder. På julafton serverade vi stekt brysselkål med lök och om man vill kan man toppa med dem med nötter. Så gott! 

Brussels sprouts is something I started to like as an adult. On Christmas Eve we served fried Brussels sprouts with onions and if you want you can top them with nuts. So good!


Stekt Brysselkål

400 g brysselkål
1 röd lök, hackad
kokosolja eller smör
salt
peppar

Ansa brysselkålen och koka den i vatten i 4 minuter. Häll av vattnet. Dela brysselkålen på mitten. Smält kokosolja eller smör i en stekpanna och lägg ner kål och lök. Stek på medelhögvärme ca 6 min. Krydda med salt och peppar. Lägg upp kål och lök på ett fat och toppa med t.ex. nötter.



Fried Brussels Sprouts

400g brussels sprouts
1 red onion, chopped
coconut oil or butter
salt
pepper

Trim the sprouts and boil them in water for 4 minutes. Drain the water. Cut the sprouts in half. Melt the coconut oil or butter in a skillet and add the sprouts and onion. Fry on medium heat for about 6 minutes. Season with salt and pepper. Put the sprouts and onion on a platter and top with eg nuts.


Thursday, January 14, 2016

Carrot Cake with Walnuts

Ett recept utan bilder, det händer sällan. Men nu glömde jag helt bort att ta bilder då vi var i Finland och vi bakade denna morotskaka till julen. Men jag lägger in några bilder på en annan morotskaka jag bakat tidigare :) Valnötterna ger ett trevligt tuggmotstånd och god smak dessutom. 

A recipe without pictures, it rarely happens. But now I forgot completely to take pictures when we were in Finland, and we baked this carrot cake for Christmas. But I add some pictures of a other carrot cake I baked earlier :) Walnuts provide a nice texture and good flavor.


Morotskaka med Valnötter

3 ägg
3 dl kokossocker
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl mandelmjöl
1 tsk vaniljsocker
2,5 tsk bakpulver
1,5 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
0,5 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1,5 dl solrosolja
4 dl rivna morötter
2,5 dl valnötter, små bitar

Cream Cheese Frosting
200 g philadelphiaost
50 g mjukt smör
1 dl florsocker
citronjuice

Sätt ugnen på 175 C grader. Vispa ägg och kokossocker pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. Tillsätt solrosolja, rivna morötter och valnötter. Blanda till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbar kant, ca. 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna. Rör ihop alla ingredienser till frostingen krämigt. Bred över morotskakan.


Carrot Cake with Walnuts

3 eggs
3 dl coconut sugar
2.5 dl flour
0.5 dl almond flour
1 tsp vanilla
2.5 tsp baking powder
1.5 tsp ground cinnamon
1 tsp ground cardamom
0.5 tsp ground ginger
1 pinch of salt
1.5 dl sunflower oil
4 dl shredded carrots
2.5 dl walnuts, small pieces

Cream Cheese Frosting
200 g cream cheese
50g soft butter
1 dl powdered sugar
lemon juice

Preheat the oven to 175 C degrees. Beat eggs and coconut sugar until fluffy. Mix all the dry ingredients and fold them into the egg mixture. Add the sunflower oil, grated carrots and walnuts. Mix to a smooth batter. Pour batter into a greased and floured cake pan with removable rim, about 24 cm in diameter. Bake in center of the oven for about 45 minutes. Let the cake cool. Mix all the ingredients for the frosting and spread over the carrot cake.