Friday, May 13, 2016

Roasted Beetroot Hummus

Hummus är något jag tycker mycket om och kan äta det med nästan allt :) Och det roliga är att man behöver inte allltid laga den där vanliga hummusen gjord på kikärtor. Man kan t.ex tillsätta rödbetor för att få lite omväxling. Och titta nu på färgen rödbetorna ger, man blir glad av att bara se på den. Här har jag hummusen på en skiva rågbröd och till det en kopp kaffe. Ett gott snack på eftermiddagen.  

Hummus is something I like very much, and I can eat it with almost everything :) And the great thing is that you don't need to make the ordinary hummus every time made from chickpeas. You can eg add beets to get some variety. And now look at the color the beets gives, makes you happy just to look at it. Here I have the hummus on a slice of rye bread and a cup of coffee. A good snack in the afternoon.


Roasted Beetroot Hummus

2 medium sized beetroots
1 can (400 g) chickpeas, drained and rinsed
2 tbsp tahini
1-2 cloves garlic
1 tbsp lemon juice
0.5 tsp salt
¼ tsp cumin
pinch of black pepper
water to thin

Wrap beets in foil and roast in 200 C oven for 1-2 hours until soft. Remove them from the oven and let them cool. Once they are cooled, peel them and cut them into chunks. Place them in a food processor with the other ingredients and blend until smooth. If the mixture is too thick add a bit of water. Taste and adjust seasonings as needed.

Ugnsrostad Rödbetshummus

2 medelstora rödbetor
1 burk (400 g) kikärtor, avrunna och sköljda
2 msk tahini
1-2 vitlöksklyftor 
1 msk citronsaft
0,5 tsk salt
¼ tsk spiskummin
en nypa svartpeppar
vatten

Lägg rödbetorna i folie och rosta dem i 200 C ugn i 1-2 timmar tills de är mjuk.a Ta bort dem ur ugnen och låt dem svalna. När de har svalnat, skala dem och skär dem i bitar. Placera dem i en matberedare med övriga ingredienser och mixa tills slät. Om blandningen är för tjock tillsätt lite vatten. Smaka av och justera kryddor efter behov.

2 comments: