Thursday, January 14, 2016

Carrot Cake with Walnuts

Ett recept utan bilder, det händer sällan. Men nu glömde jag helt bort att ta bilder då vi var i Finland och vi bakade denna morotskaka till julen. Men jag lägger in några bilder på en annan morotskaka jag bakat tidigare :) Valnötterna ger ett trevligt tuggmotstånd och god smak dessutom. 

A recipe without pictures, it rarely happens. But now I forgot completely to take pictures when we were in Finland, and we baked this carrot cake for Christmas. But I add some pictures of a other carrot cake I baked earlier :) Walnuts provide a nice texture and good flavor.


Morotskaka med Valnötter

3 ägg
3 dl kokossocker
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl mandelmjöl
1 tsk vaniljsocker
2,5 tsk bakpulver
1,5 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
0,5 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1,5 dl solrosolja
4 dl rivna morötter
2,5 dl valnötter, små bitar

Cream Cheese Frosting
200 g philadelphiaost
50 g mjukt smör
1 dl florsocker
citronjuice

Sätt ugnen på 175 C grader. Vispa ägg och kokossocker pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. Tillsätt solrosolja, rivna morötter och valnötter. Blanda till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbar kant, ca. 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna. Rör ihop alla ingredienser till frostingen krämigt. Bred över morotskakan.


Carrot Cake with Walnuts

3 eggs
3 dl coconut sugar
2.5 dl flour
0.5 dl almond flour
1 tsp vanilla
2.5 tsp baking powder
1.5 tsp ground cinnamon
1 tsp ground cardamom
0.5 tsp ground ginger
1 pinch of salt
1.5 dl sunflower oil
4 dl shredded carrots
2.5 dl walnuts, small pieces

Cream Cheese Frosting
200 g cream cheese
50g soft butter
1 dl powdered sugar
lemon juice

Preheat the oven to 175 C degrees. Beat eggs and coconut sugar until fluffy. Mix all the dry ingredients and fold them into the egg mixture. Add the sunflower oil, grated carrots and walnuts. Mix to a smooth batter. Pour batter into a greased and floured cake pan with removable rim, about 24 cm in diameter. Bake in center of the oven for about 45 minutes. Let the cake cool. Mix all the ingredients for the frosting and spread over the carrot cake.

2 comments: