Friday, July 31, 2015

Bircher Muesli with Greens+

Låt inte färgen på denna frukost skrämma dig :) Det är bircher müsli med bl.a. ett superfood-pulver som heter Greens+ och innehåller spirulina, chlorella, vetegräs, alfalfagräs, acaibär mfl. Jag köper mitt pulver på iHerb. 

Do not let the color of this breakfast scare you :) It's Bircher muesli with eg a superfood powder called Greens + that contains spirulina, chlorella, wheat grass, alfalfa grass, acai berries among other superfoods. I buy my powder on iHerb.


Bircher Muesli with Greens+

1.5 dl rolled oats
2 dl milk of choice
2 tsp flax seeds
1 tsp hemp seeds
1 scoop Greens+ wild berries
1 banana, mashed

Stir together all the ingredients in a jar and put in the fridge overnight or for a couple of hours.  


Bircher Müsli med Greens+

1,5 dl havregryn
2 dl valbar mjölk
2 tsk linfrön
1 tsp hampafrön
1 skopa Greens+ wild berries
1 banana, mosad

Rör ihop alla ingredienserna i en burk och lägg i kylen över natten eller för några timmar. 

Thursday, July 30, 2015

Stracciatella Ice Cream

När jag var barn gillade jag päronglass mycket. Min syster däremot beställde ofta stracciatella glass i kiosken vi besökte efter våra friidrottsträningar. Gamla goda minnen!

When I was a child I liked pear ice cream a lot. My sister on the other hand often ordered stracciatella ice cream in the kiosk we visited after our athletic training. Good old memories!


Stracciatella Ice Cream

5 dl whipping cream
1 can of condensed milk, sweetened
chocolate, grated

Whip the cream until soft peaks form. Stir in the condensed milk and mix thoroughly. Stir in the grated chocolate. Pour the ice cream into a loaf pan and place in the freezer for about 6 hours.



Stracciatella Glass

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk, sockrad
choklad, riven

Vispa grädden tills mjuka toppar bildas. Rör ner den kondenserade mjölken och blanda ordentligt. Blanda i den rivna chokladen. Häll glassmeten i en brödform och ställ i frysen i ca 6 timmar. Ta fram glassen en stund innan servering. 

Wednesday, July 29, 2015

Cheese Bread, LCHF

De här ostbröden utan mjöl är så goda. Smakar mycket ost, vilket jag tycker är gott. Receptet kommer från 56kilo.se  Testa gärna att rosta dem, de blir ännu godare. Ha en bra dag!

These cheese bread without flour are so delicious. You can really taste the cheese, which is great! The recipe is from 56.kilo.se Try to toast them, they get even yummier. Have a lovely day!



Ostbröd
10-12 st

4 ägg
100 g Philadelphiaost
1,5 msk psylliumfröskal (Fiberhusk)
2 tsk bakpulver
2 msk chiafrön
5 dl riven ost
Toppa med havssalt

Sätt ugnen på 200 C grader. Vispa äggen fluffiga, ca 4-5 minuter. Blanda sedan i Philadelphiaost och de torra ingredienserna. Låt stå och svälla i ca 10 minuter.
Klicka ut 10-12 högar med smet på en bakpappersklädd plåt och sätt in mitt i ugnen i ca 10-15 minuter tills de fått färg.


Cheese Bread
10-12 pcs

4 eggs
100 g cream cheese
1.5 tbsp psyllium husk
2 tsp baking powder
2 tbsp chia seeds
5 dl shredded cheese
Top with sea salt

Preheat the oven to 200 C degrees. Beat the eggs fluffy, about 4-5 minutes. Then add the cream cheese and the dry ingredients, stir until combined. Let the mixture swell for about 10 minutes. Make 10-12 piles of batter on a baking sheet lined with parchment paper and put in the oven for about 10-15 minutes until browned.

Tuesday, July 28, 2015

Coconut Porridge

Jag kom att tänka på kokosgröt häromdagen och det var länge sedan sist jag gjorde den. En mättande och annorlunda gröt. Har du testat kokosgröt?

I came to think of coconut porridge the other day and it was a long time since I last did it. A hearty and different porridge. Have you tried coconut porridge?


Kokosgröt

2 ägg
1 dl kokosmjölk
1,5 msk kokosmjöl
salt
kanel

Lägg alla ingredienser i en kastrull. Blanda med visp på låg värme tills du har en gröt-konsistens. Toppa gröten med bär.


Coconut Porridge

2 eggs
1 dl coconut milk
1.5 tbsp coconut flour
salt
cinnamon

Put all the ingredients in a saucepan. Mix with a whisk over low heat until you have a porridge-like consistency. Top the porridge with berries.

Monday, July 27, 2015

Paleo Tortilla Wraps

Jag hittade recept på dessa wraps hos Cecilia. Mycket goda och är du intresserad av lchf-kost hittar du många goda recept hos henne. Jag fyllde mina wraps med mandelkötbullar, majonnäs och riven ost. Mums!

I found the recipe for these wraps on Cecilia's blog. Very yummy and are you interested in LCHF diet, you will find many good recipes on her blog. I filled my wraps with almond meatballs, mayonnaise and grated cheese. Yum!


Paleo Tortilla Wraps
4 st

2 ägg
1 msk kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
1 msk kokosolja
vatten, om det behövs
salt
peppar
kokosolja att steka i

Vispa äggen fluffigt. Blanda i kokosmjöl och fiberhusk. Krydda. Om smeten är tjock (skall vara som pannkaksmet) blanda i lite vatten. Stek tunna wraps i kokosolja.


Paleo Tortilla Wraps
4 pcs

2 eggs
1 tbsp coconut flour
1 tsp psyllium husk
1 tbsp coconut oil
water, if required
salt
pepper
coconut oil for frying

Beat the eggs fluffy. Mix in the coconut flour and psyllium. Season to taste. If the batter is thick (it should be like crepe batter) mix in a little water. Fry thin wraps in coconut oil.

Sunday, July 26, 2015

Protein Chocolate Cake

Dessa kakor är resultatet av mitt experiment när jag ville baka med proteinpulver och jag gillade hur de blev. Kakorna kommer att stiga smycket i ugnen, men när de svalnar sjunker de ihop. Det passar bra att toppa kakorna med bär och/eller glass. 

These cakes is the result of my experiment when I wanted to bake with protein powder and I liked the end result. The cakes will rise in the oven, but when they cool down they sink together. You can top the cakes with berries and/or ice cream.



Protein Chocolate Cake
2 pcs

1 dl chocolate protein powder (muscletech)
2 tbsp coconut sugar
2 tbsp cocoa powder
0.5 tsp baking powder
pinch of salt
6 tbsp almond milk
3 tbsp coconut oil

In a bowl mix together protein powder, coconut sugar, cocoa powder, baking powder and salt. Add milk and oil and stir until smooth. Divide the batter between two silicon molds, á 7cm. Bake at 175 C degrees for about 10-12 minutes, until the center is still a little wobbly. Remove from the oven and let cool before serving. The cake will sink in the middle.


Protein Chokladkaka
2 st

1 dl choklad proteinpulver (muscletech)
2 msk kokossocker
2 msk kakaopulver
0,5 tsk bakpulver
nypa salt
6 msk mandelmjölk
3 msk kokosolja

I en skål blanda samman mjöl, kokossocker, kakaopulver, bakpulver och salt. Tillsätt mjölk och olja och rör om tills slät. Fördela smeten i mellan två silikonformar, á 7cm. Grädda i 175 C grader i ca 10-12 minuter, tills mitten är fortfarande lite lös. Ta ut ur ugnen och låt svalna innan servering. Kakan kommer att sjunka i mitten.

Saturday, July 25, 2015

Small Berry Cheesecakes

Små, söta cheesecakes med smak av kokos, kokossocker och bär. Av detta recept fick jag ut 4 st cheesecakes med en diameter på 7 cm. De passar perfekt med en kopp kaffe/te/varm choklad. 

Small, sweet cheesecakes with flavors of coconut, coconut sugar and berries. Of this recipe I got out 4 cheesecakes with a diameter of 7 cm. They are perfect with a cup of coffee / tea / hot chocolate.


Small Berry Cheesecakes
4 pcs

50g butter, softened
0.5 dl coconut sugar
0.5 dl desiccated coconut
2.5 tbsp coconut flour
1/4 tsp baking powder

filling:
100g cream cheese, softened
2 tbsp coconut sugar
0.5 tsp vanilla extract
1 small egg
mixed berries

Stir together the butter and sugar. Add the desiccated coconut, coconut flour and baking powder, and mix until combined. Press into four silicon molds (7cm) and set aside.

For the filling: Beat the cream cheese and sugar together until smooth. Add the egg and vanilla extract and mix until combined. Divide the mixture over the crusts. Top with berries. Bake at 175 C degrees for 15 minutes. Let cool and chill before serving. 


Små Bär-Cheesecakes
4 st

50g smör, mjukt
0,5 dl kokossocker
0,5 dl kokosflingor
2,5 msk kokosmjöl
1/4 tsk bakpulver

fyllning:
100g färskost, mjuk
2 msk kokossocker
0,5 tsk vaniljextrakt
1 litet ägg
blandade bär

Vispa ihop smör och socker. Tillsätt kokosflingor, kokosmjöl och bakpulver och blanda. Tryck degen i botten på fyra silikonformar (7cm) och ställ åt sidan.
För fyllningen: Vispa färskost och socker tills slät. Tillsätt ägg och vaniljextrakt och blanda. Fördela blandningen över pajbotten. Toppa med bär. Grädda i 175 C graders ugn i 15 minuter. Låt svalna och kyl dem innan servering.

Friday, July 24, 2015

Gluten-Free Cream Cheese Pancakes

Att göra plättar utan mjöl funkar mycket bra. Här i en version med ägg och färskost. Jag har även gjort med både kvarg och färskost och det funkar finfint det också. Jag toppade mina plättar med kvarg och värmda bär. Kanske något till helgens frukost?

Making pancakes without flour works very well. Here in a version with eggs and cream cheese. I have also made pancakes with both cream cheese and cottage cheese, and it works just fine too. I topped my pancakes with quark and warmed berries. Maybe these could be your breakfast this weekend?


Cream Cheese Pancakes

2 eggs
50g cream cheese
3/4 tsp cinnamon
stevia or sweetener of choice
one pinch of salt

Mix all the ingredients with a hand blender in a bowl. Heat a skillet with some coconut oil and fry four pancakes golden brown on both sides. 


Färskost-plättar

2 ägg
50g färskost
3/4 tsk kanel
stevia eller annat sötningsmedel
en nypa salt

Blanda alla ingredienser med en stavmixer i en skål. Hetta upp en stekpanna med lite kokosolja och stek fyra pannkakor gyllenbruna på båda sidor.

Thursday, July 23, 2015

Cauliflower-Broccoli Risotto

En annorlunda twist på risotto. Istället för ris använde jag blomkål och broccoli. Den blev så god att det lönar sig att göra dubbelsats. 

A different twist on risotto. Instead of rice, I used the cauliflower and broccoli. It was so good that it pays to do a double batch.


Cauliflower-Broccoli Risotto
1 portion

150 g cauliflower
50 g broccoli
0.5 red onion
1 tsp garlic-ginger paste (or use fresh garlic and ginger)
1 dl coconut milk
salt
parsley

In a food processor mix the cauliflower, broccoli and onion until the cauliflower and broccoli resembles rice. Heat a skillet with some coconut oil and add the vegetables and garlic-ginger paste. Fry for a couple of minutes, then add the coconut milk and let simmer until the vegetables are tender. Add salt and parsley. 


Blomkål-Broccoli Risotto
1 portion

150 g blomkål
50 g broccoli
0,5 rödlök
1 tsk vitlök-ingefärapasta (eller använd färsk vitlök och ingefära)
1 dl kokosmjölk
salt
persilja

I en matberedare blanda blomkål, broccoli och lök tills blomkål och broccoli liknar ris. Hetta upp en stekpanna med lite kokosolja och lägg i grönsaker och vitlök-ingefärapasta. Stek i ett par minuter, tillsätt sedan kokosmjölk och låt sjuda tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt salt och persilja.

Wednesday, July 22, 2015

Bircher Muesli with Banana

Jag har sedan vi kom hem från Bali gjort ofta Bircher müsli, så gott och mättande. När man använder banan behövs inget annat sötningsmedel, men det är upp till var och en att bestämma. Det är också gott att ha bär i och jag toppar gärna gröten med mera frukt och bär. 

Since we came home from Bali I have often made Bircher muesli, so delicious and filling. When using banana no other sweeteners is needed, but it is up to each one of you to decide. It is also yummy to add berries in the porridge and I top mine with more fruit and berries.


Bircher Muesli with Banana

1 dl rolled oats
2 dl milk of choice
2 tsp flax seeds
1 tsp superfood powder (nettle, hemp seed, rowan berries, marigold)
1 banana, mashed
strawberries, halved

Stir together all the ingredients in a jar and put in the fridge overnight or for a couple of hours.  


Bircher Müsli med Banan

1 dl havregryn
2 dl valbar mjölk
2 tsk linfrön
1 tsp superfoodpulver (nässla, hampafrö, rönnbär, ringblomma)
1 banana, mosad
jordgubbar, delade

Rör ihop alla ingredienserna i en burk och lägg i kylen över natten eller för några timmar.

Tuesday, July 21, 2015

Protein Cinnamon Mud Cake

En jättegod kladdkaka med smak av kanel och gjord på proteinpulver och mandelmjöl som gör den proteinrik. Jag tycker att den smakar som en vanlig kladdkaka, man smakar alltså inte proteinpulvret. Inspiration till kakan fick jag från Fanny

A delicious mud cake flavored with cinnamon and made with protein powder and almond flour which makes it protein-rich. I think it tastes like a normal mud cake, meaning you don't taste the protein powder. I got the inspiration for the cake from Fanny.


Protein Kanelkladdkaka

50g kokosolja utan smak 
3/4 dl kokossocker
1/4 tsk vaniljpulver
1 tsk kanel
en nypa salt
1 dl mandelmjöl
0,5 dl vassle med smak av kanel (jag hade Cellucor, cinnamon swirl)
1 ägg

Värm ugnen till 200 C grader och klä en liten bakform (12-16cm) med bakplåtspapper i botten och på kanterna. Blanda alla ingredienser i en skål och häll smeten i den bakplåtspappersklädda formen. Grädda i ca 12 min. Låt svalna.


Protein Cinnamon Mud Cake

50g coconut oil
3/4 dl coconut sugar
1/4 teaspoon vanilla powder
1 tsp cinnamon
a pinch of salt
1 dl almond flour
0.5 dl whey with cinnamon flavor (I used Cellucor, cinnamon swirl)
1 egg

Preheat the oven to 200 C degrees and line a small baking tin (12-16cm) with baking paper in the bottom and on the edges. Mix all ingredients in a bowl and pour the batter into the baking tin. Bake for about 12 minutes. Let cool.

Monday, July 20, 2015

Vegetable Lasagna

Jag hade varit sugen på lasagne i flera dagar och då måste man ju laga lasagne för att stilla suget :) Som ostsås använde jag ricotta, blandat med riven ost och kryddor. Lasagne är en riktig comfort-food, så gott och krämigt. 

I had been craving lasagna for several days and just had to make it satisfy my craving :) As cheese sauce I used ricotta, mixed with grated cheese and spices. Lasagna is a real comfort-food, so good and creamy.


Vegetable Lasagna
4 portions

2 dl red lentils
1 red onion, chopped
2 carrots, grated
1 small zucchini, chopped
400 g tomato sauce
salt
pepper
oregano
garlic powder

250 g ricotta
1.5 dl grated cheese
fresh or dried basil
salt
pepper
garlic powder

lasagna sheets
cheese, grated 

Cook the lentils according to the package instructions. Heat a skillet with some oil and fry the onion for a couple of minutes. Then add the carrots and zucchini and fry for 5 minutes. Add the cooked lentils and the tomato sauce and season to taste. 

Mix together ricotta, cheese, basil, salt, pepper and garlic. Taste and add more spices if needed. 

Layer vegetable-tomato mixture, ricotta and lasagne sheets in an ovenproof dish. Finish with vegetable-tomato mixture and grated cheese on top. Bake at 200 C for about 30 minutes. 


Grönsakslasagne
4 portioner

2 dl röda linser
1 rödlök, hackad
2 morötter, rivna
1 liten zucchini, hackad
400 g tomatsås
salt
peppar
oregano
vitlökspulver

250 g ricotta
1,5 dl riven ost
färsk eller torkad basilika
salt
peppar
vitlökspulver

lasagne ark
ost, riven

Koka linserna enligt instruktionerna på förpackningen. Hetta upp en stekpanna med lite olja och stek löken i ett par minuter. Tillsätt sedan morötter och zucchini och stek i 5 minuter. Tillsätt kokta linser och tomatsås och krydda efter smak.

Blanda ihop ricotta, ost, basilika, salt, peppar och vitlök. Smaka och tillsätt kryddor om det behövs.

Varva grönsaks-tomatblandning, ricotta och lasagneplattor i en ugnsfast form. Avsluta med grönsaks-tomatblandningen och riven ost på toppen. Grädda i 200 C i ca 30 minuter.

Sunday, July 19, 2015

Banana Pancakes

Bananplättar är hur goda som helst och enkla att laga. Vanligen brukar jag ha i jordnötssmör, men denna gång valde jag att ha i proteinpulver istället. Men det går nog lika bra att använda både jordnötssmör och proteinpulver i dessa :) 

Banana pancakes are very delicious and easy to make. Usually I add peanut butter to the batter, but this time I chose to use protein powder instead. But you can use both peanut butter and protein powder in them :)


Banana Pancakes
6pcs

2 eggs
1.5 banana
1 scoop of vanilla protein powder (muscletech)

Mix everything with a hand blender. Heat a skillet with coconut oil and fry the pancakes on both sides until golden brown.


Bananplättar
6 st

2 ägg
1,5 banan
1 skopa vaniljproteinpulver (Muscletech)

Blanda allt med en stavmixer. Hetta upp en stekpanna med kokosolja och stek pannkakorna på båda sidor tills de är gyllenbruna.

Saturday, July 18, 2015

Vegan and Gluten-free Chocolate Brownies

Choklad är aldrig fel och brownies med smält choklad i är så gott. Man kunde bra tillsätta hackad choklad också eller varför inte nötter om man så vill. Ha en fin lördag!

Chocolate is never wrong and brownies with melted chocolate is so good. You could add chopped chocolate or why not nuts if you like to the batter. Have a great Saturday!



Chocolate Brownies

2 flax eggs (stir together 2 tbsp flaxseed meal with 6 tbsp water, let sit for 10 min.)
80 g vegan margarine
100 dark chocolate
0.5 dl water
1/2 tsp coffee granules (optional)
250 g coconut sugar
125 g gluten-free flour
70 g almond flour
50 g cocoa powder
1 tsp baking powder

Melt the margarine, chocolate, water, and coffee in a saucepan on low heat. Remove from the heat and add the sugar and stir well. Add the flax eggs and the remaining ingredients and stir until combined. The batter is going to be thick. Pour the batter into a 20 cm baking tin lined with parchment paper. Bake at 160 C for 30-40 minutes. Allow to cool before cutting into squares.


Choklad Brownies

2 linfrö-ägg (rör ihop 2 msk malda linfrön med 6 msk vatten, låt stå 10 min.)
80 g vegan margarin
100 mörk choklad
0,5 dl vatten
1/2 tsk kaffegranulat (valbart)
250 g kokossocker
125 g glutenfritt mjöl
70 g mandelmjöl
50 g kakaopulver
1 tsk bakpulver

Smält margarin, choklad, vatten och kaffe i en kastrull på låg värme. Ta bort från värmen och tillsätt sockret och rör om väl. Tillsätt linfrö-ägg och övriga ingredienser och rör tills allt är blandat. Smeten kommer att vara tjock. Häll smeten i en 20 cm bakform klädd med bakplåtspapper. Grädda i 160 ° C i 30-40 minuter. Låt svalna innan du skär i bitar.