I have always liked carrot cake, as it usually is moist and delicious. Unfortunately I have eaten carrot cake in cafés which was dry. Today I have a recipe for a sugar-free and gluten-free carrot cake that is moist, just as it should be :)
Carrot Cake, low-carb
2 eggs
6 tbsp erythritol
0.5 dl heavy cream
0.5 dl Fitnessguru coconut oil, melted
1.5 dl almond flour
2 tbsp coconut flour
1 tsp baking powder
1 tsp cinnamon
1 tsp cardamom
3 dl finely grated carrot
frosting
1 dl cream cheese
2 tsp heavy cream
10 drops of Fitnessguru natural drops
lemon juice, optional
Preheat oven to 175 C degrees. Beat eggs and sugar until fluffy. Add cream, oil, dry ingredients and grated carrot. Mix until smooth. Pour batter into a small baking pan lined with baking paper. Bake in the oven for 30-40 minutes.
Mix all the ingredients for the frosting and spread on the cooled cake.
Morotskaka, low-carb
2 ägg
6 msk erytritol
0,5 dl grädde
0,5 dl Fitnessguru kokosnötolja, smält
1,5 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
3 dl fint riven morot
frosting
1 dl philadelphiaost
2 tsk grädde
10 droppar Fitnessguru natural drops
citronsaft, valbart
Värm ugnen till 175 C grader. Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt grädde, olja, de torra ingredienserna och riven morot. Blanda tills slät. Häll smeten i en liten bakform klädd med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 30-40 minuter.
Blanda alla ingredienser för frostingen och bred på den svalnade kakan.
4 Comments
Intressant recept. Vad är eritryol? Det har jag aldrig hört talas om. Nej, usch för torr morotskaka - detvill man inte ha! Kram!
ReplyDeleteDet är ett sötningsmedel, liknande stevia. Kram
DeleteMorotskaka som är så gott. Och den ska vara saftig!
ReplyDeleteJa, det tycker jag också!
Delete