Grytor, långkok av olika slag hör till hösten och snart är det även dags att börja fundera på julmaten. Är du som jag, väldigt traditionsenlig, och vill ha traditionell julmat på bordet? Något jag inte kan tänka mig att vara utan är de finska jullådorna. Och man kan faktiskt äta dem närsomhelst på året, men förstås är de speciella just vid jul. Av jullådorna är det morotslåda som jag gjort annan tid på året än bara vid jul.
Varje år brukar jag även testa att laga något nytt, och om det blir lyckat får det sedan bli en del av jultraditionerna. Mandelköttbullarna är ett bra exempel på detta och de bara måste finnas med.
För att få inspiration och aha-upplevelser kan jag rekommendera att besöka restauranger som serverar annorlunda julbord. Via Julbordsmäklarna kan du boka allt från traditionellt julbord till asiatiskt. Hur låter det med libanesiskt julbord eller kanske italienskt julbord?
I think it's nice to read about signs of autumn on other blogs and on my instagram. If you live in the tropics, as I do, you miss all the lovely seasons.
Every year I even try to cook something new, and if it's successful it may become part of our christmas traditions. Almond meatballs are a good example of this and they are being served for christmas at our house.
To get inspiration and insights I can recommend visiting restaurants that serve different christmas dinners. Via Julbordsmäklarna, you can book everything from a traditional christmas dinner to Asian dinner. How does Lebanese christmas dinner or maybe Italian christmas dinner sound?
8 Comments
Hej K! ja morotslåda har jag ätit ganska mycket i min barndom, mosters :)) och det jag minns är att det var så gott! dina karelska piroger är ju också en aha upplevelse! Undra om karelska piroger skulle bli bra glutenfria med typ bovetemjöl......? Ha en fin dag i tropiken, lite avis är jag allt! älskar hösten men inget slår värme & sol<3
ReplyDeleteKram/ Tina
Hej Tina! Ja, morotslåda är så gott och omtyckt av nästan alla :) Karelska piroger kan göras av bovetemjöl och man kunde tillsätta psyllium för en bättre textur. Ja, visst är det skönt med värme och sol, men att få uppleva olika årstider är också en rikedom. Vi flyttar faktiskt snart tillbaka till Europa, så vi får ta del av hösten. Kram
DeleteÅ vad underbart med vegetarisk julmat! Något jag verkligen skulle uppskatta att du fortsätter tipsa om :)
ReplyDeleteTack Jennie. Vad roligt att du gillar vegetarisk julmat och jag kommer med flera tips längre fram, när vi närmar oss jul.
DeleteLåter spännande. Känner mig dock inte beredd på julkänsla då sommaren varit så fattig på sol. Men det kommer väl. :D
ReplyDeleteJa, det är ju några månader ännu till jul :) Jag tycker att det finns mycket intressanta julbord via Julbordsmäklarna.
DeleteNej, nej, nej! Inte julbord redan, haha! Men julbordsmäklarna var ju en kul grej och en nyhet för mig. Tack för tipset! När det blir så dag! Kram!
ReplyDeleteHaha! Ja, inte kanske något man ännu vill tänka på, men så plötsligt är det redan jul. Roligt att jag kunde tipsa dig om Julbordsmäklarna. Kram!
Delete