Jag använder tofu ofta när jag gör stroganoff och som fyllning i tortilla. Den här gången valde jag att göra biffar på fast tofu och de blev jättegoda och håller bra ihop. Inget ägg behövs för att binda ihop biffarna, så de här veganska och glutenfria. 

I use tofu often when I make stroganoff and as a filling for tortillas. This time I chose to do patties on firm tofu, and they turned out really good and they are firm. No eggs are needed to bind together the patties, so they are both vegan and gluten-free.


Tofu Carrot Patties

200 g firm tofu
vegetable oil
1 small red onion, diced
1/8 tsp salt
1 tsp dried oregano
1 carrot, grated
0.5 dl ground almonds
3/4-1 tbsp soy sauce
0.5 tbsp mustard
1 tbsp peanut butter
pinch of black pepper

Mash the tofu with a hand blender. Warm the oil in a skillet. Add the onions and saute for 3 minutes. Add the carrot and cook for another 3 minutes. Transfer the mixture to a bowl and add the tofu and with the ground almonds, soy sauce, mustard, peanut butter and pepper. Preheat the oven to 200° C. Lightly oil a baking sheet. Shape the mix into 4 burgers and put them on the prepared baking sheet and bake until firm and browned, 20-30 minutes.


Tofu Morotsbiffar

200 g fast tofu
vegetabilisk olja
1 liten rödlök, tärnad
1/8 tsk salt
1 tsk torkad oregano
1 morot, riven
0,5 dl mandelmjöl
3 / 4-1 msk soja
0,5 msk senap
1 msk jordnötssmör
nypa svartpeppar

Mosa tofu med en stavmixer. Värm upp oljan i en stekpanna. Tillsätt lök och stek i 3 minuter. Lägg i moroten och stek i ytterligare 3 minuter. Överför blandningen till en skål och tillsätt tofu och med mandelmjöl, sojasås, senap, jordnötssmör och peppar. Värm ugnen till 200 ° C. Olja en plåt. Forma blandningen till 4 hamburgare och lägg dem på bakplåten och grädda tills de är gyllenbruna, ca. 20-30 minuter.