Fräscha bakverk med citron och bär är något jag gillar mycket. Visst är bakverk med choklad  oslagbara, men ibland vill man ha något "lättare" så att säga. Jag bakar gärna med linfrö-ägg och det funkar bra. I denna kaka har jag använt mandel- och kokosmjöl. 

I like fresh baked goodies with lemon and berries a lot. Sure pastries with chocolate is unbeatable, but sometimes you want to have something "lighter" so to speak. I love to bake with flaxseed egg and it works fine. In this cake, I used almond and coconut flour.




Gluten-free and Vegan Berry Lemon Cake

2.5 flax eggs (mix 2.5 tbsp flaxseed meal with 5 tbsp water, and let sit for 15 minutes)
3 tbsp coconut oil, melted
0,5 tsp vanilla extract
zest from 0.5 lemon
1 tbsp fresh lemon juice
0,5 dl coconut sugar
1 dl ground almonds
2 tbsp coconut flour
1 tsp baking powder
0.5 dl mixed berries

Preheat the oven to 160 C (fan assisted). Line a 12 cm round cake tin with parchment paper. In a bowl, mix the flax-eggs with coconut oil, vanilla, lemon zest and lemon juice. Then add the rest of the ingredients and stir. Pour the batter in the cake tin and press down using the back of a spoon to make sure it’s even. Top with berries. Bake for 20-30 minutes. Remove from the oven and leave to cool completely. Store in the fridge.


Glutenfri och Vegan Bär-Citronkaka

2,5 flax-ägg  (blanda 2,5 msk linfrömjöl + 5 msk vatten, låt stå 15 min.) 
3 msk kokosolja, smält
0,5 tsk vaniljextrakt
skal av 0.5 citron
1 msk färsk citronjuice
0,5 dl kokossocker
1 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl blandade bär

Värm ugnen till 160 C (fläkt). Klä en 12 cm rund kakform med bakplåtspapper. I en skål, blanda flax-ägg med kokosolja, vanilj, citronskal och -juice. Blanda sedan i de torra ingredienserna. Häll smeten i kakformen och med baksidan av en sked se till att smeten är jämn. Toppa med bär. Grädda i 20-30 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna helt. Förvara i kylskåp.