Våra bananer såg ledsna och bruna ut i vår fruktskål så jag svängde ihop en banankaka. Jag gjorde den utan ägg och vetemjöl. Så denna banankaka är vegan och glutenfri och dessutom innehåller den lite fett, i form av kokosolja. 

Our bananas looked sad and brown in our fruit bowl so I made a banana cake. I did it without eggs and wheat flour. This banana cake is a vegan and gluten-free and moreover it contains little fat, in the form of coconut oil.


Vegan and Gluten-Free Banana Cake

1.5 dl almond milk
1 tsp apple cider vinegar
2 bananas, mashed
1.5 dl coconut sugar
2.5 tbsp coconut oil
1 tsp vanilla extract
3 dl gluten-free flour *
1.5 tsp baking powder
1.5 tsp cinnamon

Start by combining the milk and vinegar in a bowl. Set aside for 5 minutes. In another bowl stir together the banana, sugar, coconut oil and vanilla. Add the milk mixture and the dry ingredients and stir until smooth. Pour the batter into a round cake tin, 16 cm, lined with parchment paper.Bake at 175 C degrees for about 25 minutes. 

*
5 dl brown rice flour
1 1/4 dl potato flour
3 tbsp tapioca starch
3 tbsp coconut flour
1.5 tsp xanthan gum



Vegan och Glutenfri Banankaka

1,5 dl mandelmjölk
1 tsk äppelcidervinäger
2 bananer, mosade
1,5 dl kokossocker
2,5 msk kokosolja
1 tsk vaniljextrakt
3 dl glutenfritt mjöl *
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk kanel

Börja med att kombinera mjölk och vinäger i en skål. Ställ åt sidan för 5 minuter. I en annan skål rör ihop banan, socker, kokosolja och vanilj. Tillsätt mjölkblandningen och de torra ingredienserna och rör om tills slät. Häll smeten i en rund form, 16 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda i 175 C grader i ca 25 minuter.

*
5 dl brunt rismjöl
1 1/4 dl potatismjöl
3 msk tapiokastärkelse
3 msk kokosnötmjöl
1,5 tsk xantangummi