Thursday, June 11, 2015

Chocolate molten lava cake with salted caramel sauce

En nyttigare variant av lavakaka fylld med saltad kolasås. Ja, tack :) Hur god som helst och enkel att laga dessutom. 

A healthier version of lava cake filled with salted caramel sauce. Yes, thank you :) Very yummy and easy to coo make as well.



Chocolate molten lava cake with salted caramel sauce
1 pc

0.5 dl gluten-free flour (1/4 cup)
2.5 tbsp coconut sugar
1.5 tbsp cocoa powder
0.5 tsp baking powder
pinch of salt
3 tbsp almond milk
1.5 tbsp coconut oil

salted caramel sauce *

In a bowl mix together flour, coconut sugar, cocoa powder, baking powder and salt. Add milk and oil and stir until smooth. Pour half of the batter into a silicon mold and add some caramel sauce in the middle. Top with remaining batter, covering the caramel sauce. Bake at 175 C degrees for about 10 minutes, until the center is still a little wobbly. Remove from the oven and let cool for a few minutes before serving.

*Salted caramel sauce with coconut sugar

2.5 dl coconut sugar
1 tsp water
90 g vegan butter / butter
120 ml coconut cream / heavy cream
3/4 tsp salt

Heat the sugar and water in a saucepan over medium heat, stirring constantly with a wooden spoon until the sugar has melted. Be careful not to burn the sugar. Once the sugar is melted add the butter and stir until it is completely melted.
Slowly pour in the cream while stirring. Allow the mixture to boil for 1 minute. Remove from the heat and stir in the salt. Allow to cool. Store the caramel for up to 2 weeks in the refrigerator. Reheat before serving.




Choklad lavakaka med saltad kolasås
1 st

0,5 dl glutenfritt mjöl
2,5 msk kokossocker
1,5 msk kakaopulver
0,5 tsk bakpulver
nypa salt
3 msk mandelmjölk
1,5 msk kokosolja

saltad kolasås *

I en skål blanda mjöl, kokossocker, kakaopulver, bakpulver och salt. Tillsätt mjölk och olja och rör om tills slät. Häll hälften av smeten i en silikonform och klicka på lite kolasås i mitten. Toppa med resterande smet så att den täcker kolasåsen. Grädda i 175 grader C i ca 10 minuter, tills mitten är fortfarande lite lös. Ta ut ur ugnen och låt svalna några minuter före servering.

*Saltad kolasås med kokossocker

2,5 dl kokossocker
1 tsk vatten
90 g vegansmör / smör
120 ml kokosgrädde / grädde
3/4 tsk salt

Värm socker och vatten i en kastrull på medelvärme under ständig omrörning med en träslev tills sockret har smält. Var noga med att inte bränna sockret. När sockret är smält tillsätt smör och rör om tills den är helt smält. Häll långsamt i grädden under omrörning. Låt blandningen koka i en minut. Ta bort från värmen och rör i salt. Låt svalna. Förvara såsen upp till 2 veckor i kylskåp. Värm före servering.

6 comments: