Thursday, June 25, 2015

Chocolate Cake, vegan and gluten-free

Hos Fanny hittar man många goda och kreativa recept. Den här kakan är inspirerad av henne, jag valde att göra den vegan och toppade den med en "cream cheese" frosting. Kakan blev jättegod och saftig. En kaka jag definitivt kommer göra igen. 

On Fanny's blog, you find many yummy and creative recipes. This cake is inspired by her, I chose to make it vegan and topped it with a "cream cheese" frosting. The cake was delicious and moist. A cake, I will definitely do again.



Hälsosam Chokladkaka (mockarutor)

2 linfrö-ägg (blanda 2 msk malda linfrön med 6 msk vatten)
2 msk sojayoghurt
1 dl morotspuré (kokta morötter mixade till puré)
2 msk kokosolja
4 msk kokossocker
4 msk kakao
3/4 dl kokosmjöl
1,5 tsk bakpulver
1/4 tsk vaniljpulver
en nypa salt

frosting
2 msk kokosolja
1,5 msk kakao
1,5 dl florsötning
1 msk kaffe

Blanda ihop malda linfrön med vatten och låt stå 5-10 minuter. Blanda ihop linfrö-ägg med yoghurt, morotspure och kokosolja. Blanda sedan i resterande ingredienser och rör tills slät. Häll blandningen i en bakplåtspappersklädd brödform och grädda i 175 C grader i ca 15-20 minuter. 

Blanda ingredienserna till frostingen och bred på kakan när den svalnat. 


Healthy Chocolate Cake

2 flax-eggs (mix 2 tbsp of ground flax seed with 6 tbsp water)
2 tbsp soy yogurt
1 dl carrot puree (boiled carrots mixed into puree)
2 tbsp coconut oil
4 tbsp coconut sugar
4 tbsp cocoa powder 
3/4 dl coconut flour
1.5 tsp baking powder
1/4 tsp vanilla powder
a pinch of salt

frosting
2 tbsp coconut oil
1.5 tbsp cocoa
1.5 dl icing sugar
1 tbsp coffee

Mix together ground flaxseed with water and let sit 5-10 minutes. Stir together flax-eggs, yogurt, carrot puree and coconut oil. Then mix in the remaining ingredients and stir until smooth. Pour the mixture into a parchment paper covered loaf pan and bake at 175 degrees C for about 15-20 minutes.

Mix the ingredients for the frosting and spread on the cake when it has cooled.

2 comments: