Friday, May 22, 2015

Red Lentil Dahl

En värmande och kryddig dahl är så gott. Man kan krydda efter smak. Mitt recept är precis på gränsen till hett, men det är så här jag gillar mina kryddiga såser. Det bränner inte i munnen, men smaken är definitivt där. Vill du ha såsen hetare ta mera av chilin och du kan bra öka på de andra kryddorna också. Är du osäker hur mycket av kryddorna du skall använda rekommenderar jag att du smakar dig fram. Hellre för lite än för mycket kryddor. Det är lätt att tillsätta kryddor, men svårare att få dem bort :)

A warming and spicy dahl is so good. Season to taste. My recipe is just on the verge of hot, but this is how I like my spicy sauces. It does not burn in the mouth, but the taste is definitely there. If you want the sauce hotter add more of teh chili and you may well increase in the other spices too. If you are not sure how much of the spices you should use I recommend you to taste taste the sauce. Rather too little than too much spices. It is easy to add spices, but harder to get rid of them :)



Red Lentil Dahl

1 tbsp coconut oil
1 red onion, chopped
1 tsp garlic-ginger paste
1 tsp mustard seeds
1 tsp cumin seeds
1 tsp curry
1 tsp turmeric
pinch of chili
2.5 dl red lentils (1 cup)
4-5 dl vegetable stock (2 cups)
1.5 dl coconut milk (2/3 cup)

Heat the oil in a large pan. Fry the onion and garlic-ginger paste stirring frequently, until the onion has softened. Add the the rest of the spices and fry for a couple of minutes. Add the lentils, vegetable stock and coconut milk and let simmer for 30 minutes. Season to taste. Serve with rice or/and naan.


Dahl på röda linser

1 msk kokosolja
1 rödlök, hackad
1 tsk vitlöks-ingefärapasta
1 tsk senapsfrön
1 tsk kummin
1 tsk curry
1 tsk gurkmeja
nypa chili
2,5 dl röda linser
4-5 dl grönsaksbuljong
1,5 dl kokosmjölk

Hetta upp oljan i en stor kastrull. Fräs lök och vitlök-ingefärapasta och rör om ofta, tills löken mjuknat. Tillsätt resten av kryddor och stek i ett par minuter. Tillsätt linser, grönsaksbuljong och kokosmjölk och låt sjuda i 30 minuter. Smaka av. Servera med ris och / eller naan.

2 comments: