Monday, May 18, 2015

Berry Crumble Pie

Det går att göra goda bakverk utan en massa socker. Här är ett exempel på bärsmulpaj som innehåller lönnsirap och dadelsirap som sötningsmedel. Servera gärna kokosgrädde till. 

It is possible to make delicious baked goodies without a lot of sugar. Here is an example of berry crumble pie containing maple syrup and date syrup as sweeteners. Serve with coconut cream.



Berry Crumble Pie

berry jam
3 dl mixed berries (1 1/4 cup)
1.5 tbsp maple syrup
1 tbsp chia seeds
0.5 tsp vanilla

crust and topping
3 dl oat flour (1 1/4 cup)
1.5 dl almond flour (2/3 cup)
3 tbsp coconut oil
2 tbsp date syrup
2 tsp blueberry powder, optional

Bring the berries and maple syrup to a boil. Stir frequently, let simmer for about 5 minutes. Stir in the chia seeds and cook the mixture until it thickens to your desired consistency, or about 10 minutes. Stir frequently. Once the jam is thick, remove from heat and stir in the vanilla extract.

Mix all the ingredients for the crust in a bowl. Divide the batter between two 12 cm molds, and save some for the topping. Fill the crusts with the jam and top with the remaining dough. Bake at 175 C degrees for 10 minutes. 


Smulpaj med bär

bärsylt
3 dl blandade bär
1,5 msk lönnsirap
1 msk chiafrön
0,5 tsk vanilj

pajbotten och topping
3 dl havremjöl
1,5 dl mandelmjöl
3 msk kokosolja
2 msk dadelsirap
2 tsk blåbärspulver, valbart

Lägg bären och lönnsirapen i en kastrull och koka upp. Rör om ofta, låt sjuda i ca 5 minuter. Blanda i chiafrön och koka blandningen tills den tjocknar till önskad konsistens eller ca 10 minuter. Rör om ofta. När sylten har tjocknat, ta bort från värmen och rör i vaniljextrakt.

Blanda alla ingredienser för botten i en skål. Fördela degen mellan två formar 12 cm, och spara lite för toppingen. Fyll pajerna med sylten och toppa med resterande deg. Grädda pajarna i 175 C grader i 10 minuter.

2 comments: