Saturday, March 7, 2015

Gluten-Free Runeberg's Muffins

Sedan jag började blanda min egen glutenfria mjölmix har jag testat det i olika bakverk. Och jag blir glad varje gång det funkar och dessa Runebergsmuffins blev mycket goda och saftiga. Använder du glutenfritt mjöl från butiken eller blandar du själv ihop din egen mix? 

Since I started mixing my own gluten-free flour mix, I have tested it in various baked goodies. And I am happy every time it works and these Runeberg muffins were very tasty and moist. Do you use gluten-free flour from the store or do you mix together your own mix?


Gluten-Free Runeberg's Muffins

150 g butter / margarine
1.5 dl coconut sugar
2 eggs
2.5 dl gluten-free flour mix *
1 dl almond flour
1 tsp baking powder
1 tsp vanilla
1.5 tsp cardamom
1 tsp cinnamon
0.5 tsp ginger
0.5 tsp cloves
0.5-1 dl almond milk
0.5 tsp almond extract

moisten with
1 dl water
1 tsp almond extract

topping
raspberry jam
icing sugar glaze

Whisk butter and coconut sugar fluffy. Add the eggs, one at a time, and whisk well in between. Add the rest of the ingredients and mix combine. Pour batter into 6 muffin tins and bake at 175 C degrees for about 20 minutes. Let cool a little bit and then remove from the tins.

Moisten with a mixture of water and almond extract. Top the cakes with raspberry jam and icing sugar glaze.

*
5 dl brown rice flour
1 1/4 dl potato flour
3 tbsp tapioca starch
3 tbsp coconut flour
1.5 tsp xanthan gum


Glutenfria Runebergsmuffins

150 g smör / margarin
1,5 dl kokossocker
2 ägg
2,5 dl glutenfri mjölmix *
1 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vanilj
1,5 tsk kardemumma
1 tsk kanel
0,5 tsk ingefära
0,5 tsk kryddnejlika
0,5-1 dl mandelmjölk
0,5 tsk mandelextrakt

fukta med
1 dl vatten
1 tsk mandelextrakt

fyllning
hallonsylt
florsocker glasyr

Vispa smör och kokossocker fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa väl däremellan. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda samman. Häll smeten i 6 muffinsformar och grädda i 175 C grader i ca 20 minuter. Låt svalna lite och avlägsna tårtorna från formarna.

Fukta med en blandning av vatten och mandelextrakt. Toppa tårtorna med hallonsylt och florsocker glasyr.

*
5 dl brunt rismjöl
1 1/4 dl potatismjöl
3 msk tapiokastärkelse
3 msk kokosmjöl
1,5 tsk xanthangummi

No comments:

Post a Comment