Wednesday, February 4, 2015

Toffee

Nu är vi redan inne i februari och många kanske har avslutat sin sockerfria januari? Då kanske du vill testa dessa små kolagodisarna? Jag gjorde dem till jul, men de passar att äta året runt. 

Now when it's already February, many of you may have finished your sugar-free January? Then you might want to try these little toffee candies? I made them for Christmas, but they can be made all year round.



Kolagodis

1,5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
1,5 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
ca 100 g smält choklad

havssalt

Koka upp grädde, socker, vaniljsocker och sirap i en kastrull. Sänk värmen och låt sjuda till 125 grader. Använd gärna en sockertermometer. När smeten nått 125 grader ta bort kastrullen från plattan och rör ner smöret tills det är helt smält och har blandats med kolan. Häll smeten i silikonformar eller i en bakplåtspappersklädd form ca 20 x 20 cm. Låt svalna. Smält chokladen och doppa kolan i den. Toppa med havssalt. Ställ i kylskåp för att stelna.


Toffee

1.5 dl whipping cream
1.5 dl sugar
1.5 dl light syrup
1 tsp vanilla
50 g butter
about 100 g melted chocolate

sea salt

Boil the cream, sugar, vanilla sugar and syrup in a saucepan. Reduce the heat and let simmer to 125 degrees C. Use a sugar thermometer. When the batter reaches 125 degrees, remove the pan from the heat and stir in the butter until it is completely melted and mixed with the toffee. Pour the batter into silicone molds or in a baking dish lined with parchment paper about 20 x 20 cm. Allow to cool. Melt the chocolate and dip the toffee in it. T0p with sea salt. Place in the refrigerator to harden.

4 comments: