This year I made gluten-free runeberg's cakes and I can say that they were very good. Moist. Would you rather do them with wheat flour and other common ingredients I have the recipe for you here.
Gluten-Free Runeberg's Cakes
2 eggs
1 dl coconut sugar
1 tbsp coconut oil
3/4 dl almond flour
4 tbsp coconut flour
3 tbsp almond milk
1 tbsp psyllium
0.5 tsp baking powder
0.5 tsp cardamom powder
0.5 tsp almond extract
moisten with
0.5 dl water
1/4 tsp almond extract
topping
raspberry jam
icing sugar
water
Stir together the eggs and sugar in a bowl. Add the rest of
the ingredients and stir until combined. Divide the batter between three cake
tins or pour the batter into muffin cups. Bake at 175 C degrees for 15-20
minutes. Let cool and soak the cooled cakes with water-almond extract mixture. Decorate with raspberry jam and glaze made of icing sugar
and water.
Glutenfria Runebergstårtor
2 ägg
1 dl kokossocker
1 msk kokosolja
3/4 dl mandelmjöl
4 msk kokosmjöl
3 msk mandelmjölk
1 msk psyllium
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk kardemummapulver
0,5 tsk mandelextrakt
topping
hallonsylt
florsocker
vatten
Rör ihop ägg och socker i en skål. Tillsätt resten av
ingredienserna och rör om tills allt är blandat. Fördela smeten mellan tre
kakformar eller häll smeten i muffinsformar. Baka i 175 C grader i 15-20
minuter. Låt svalna och fukta de svala tårtorna med vatten-mandelextraktblandningen. Dekorera med hallonsylt och glasyr gjord på florsocker
och vatten.
9 Comments
Vilka fina godbitar!
ReplyDeleteMen så fina! Inget bakverk jag hört talas om tidigare faktiskt. Physillum, är det som fiberhusk?
ReplyDeleteKram kam
Tack Malin. Ja, fiberhusk. Kram!
DeleteMmm, och kardemumma. Min favoritkrydda. Tack för receptet!
ReplyDeleteJa, den är en av mina favoriter också!
DeleteJag blev bjuden på en glutenfri variant av denna kaka igår, då min kollega är från Finland. Första gången jag äter en Runebergs bakelse, och det var väldigt gott!
ReplyDeleteVad roligt att du fick smaka och ja, de är så goda!
DeleteI have never heard of these type of funny cakes before but they look very impressive to me!
ReplyDeleteI will make them too, of course! x
Haha, you're funny! Thanks Sophie :)
Delete