Saturday, February 14, 2015

Chocolate Cake with Chocolate Fudge Frosting

Jag fick en beställning på chokladtårtor som gärna fick innehålla mousse. Jag bakade två kakbotten (16 cm och 18 cm) och då gjorde jag dubbelsats av receptet nedan och delade smeten mellan formarna. Efter att tårtbottnen svalnat delade jag dem i tre delar och fyllde dem med ett lager mangomousse och ett lager hallonmousse. Tårtorna är täckta med chokladfudgefrosting.

I received an order for chocolate cakes with a filling of mousse. I baked two cake bases (16 cm and 18 cm) and then I made a double batch of the recipe below and divided the batter between the cake tins. After the cakes had cooled, I divided them into three sections and filled them with one layer of mango mousse and one layer of raspberry mousse. The cakes are covered with chocolate fudge frosting.



Chokladtårtbotten

100 g mörk choklad
3/4 dl mjölk
2,5 dl mjöl
2 dl socker
3/4 tsk bikarbonat
0.5 tsk bakpulver
en nypa salt
2 ägg
0,5 dl olja
200 g kvarg
1 tsk vanilj

Smörj en 20-22 cm kakform och lägg bakplåtspapper i botten och längs kanterna.
Smält chokladen och mjölken i en skål i microvågsugn. I en annan skål blanda mjöl, socker, bikarbonat, bakpulver och salt. Vispa äggen tillsammans med olja, kvarg och vanilj. Häll i chokladblandningen och de torra ingredienserna. Vispa i ca 2 minuter. Häll smeten i bakformen och grädda i 170 C grader ca 50-60 minuter. Låt svalna och dela sedan i tre delar. 


Chocolate cake base

100 g dark chocolate
3/4 dl milk
2.5 dl flour
2 dl sugar
3/4 tsp baking soda
0.5 tsp baking powder
a pinch of salt
2 eggs
0.5 dl oil
200 g quark
1 tsp vanilla

Grease a 20-22 cm cake tin and place parchment paper on the bottom and along the edges.
Melt the chocolate and milk in a bowl in the microwave. In another bowl mix the flour, sugar, baking soda, baking powder and salt. Beat the eggs with oil, quark and vanilla. Pour in the chocolate mixture and dry ingredients. Beat for about 2 minutes. Pour the batter into the cake tin and bake at 170 degrees C for about 50-60 minutes. Let cool and divide into three parts. 


Mango Mousse

50 g mousse powder
50 g water, 60 C
250 ml whipped cream
125 g mango puree

Mix the water and mousse powder in a bowl. Whip the cream and add to the mousse mixture together with the mango puree. Stir until combined.

Mangomousse

50 g moussepulver
50 g vatten, 60 C
250 ml vispgrädde
125 g mangopuré

Blanda vatten och moussepulver i en skål. Vispa grädden och blanda ner i mousseblandningen tillsammans med mangopuré.


Raspberry Mousse

50 g mousse powder
50 g water, 60 C
250 ml whipped cream
100 g fresh raspberries

Mix the water and mousse powder in a bowl. Whip the cream and mix the raspberries with a hand blender. Then add them to the mousse mixture and stir until combined.

Hallonmousse

50 g moussepulver
50 g vatten, 60 C
250 ml vispgrädde
100 g färska hallon

Blanda vatten och moussepulver i en skål. Vispa grädden och mixa hallonen med en stavmixer. Blanda dem sedan i mousseblandningen och rör om tills kombinerat.

5 comments: