Friday, January 23, 2015

Sticky Chocolate Cake

Susanna som bloggar på Tasty Health inspirerar verkligen med sina kreativa recept. Har du inte besökt hennes blogg så gör det gärna. Dagens recept är inspirerat av henne. Jag har gjort min egen version av receptet och de blev mycket fräscha och goda. Sötman kommer från dadlar och jag har använt mandelmjöl, så de är dessutom glutenfria. 

Susanna, who blogs at Tasty Health inspires with her creative recipes. If you have not visited her blog, then I recommend you do. Today's recipe is inspired by her. I have made my own version of the recipe and the cakes turned out very fresh and good. The sweetness comes from dates and I have used almond flour, so they are additionally gluten-free.


Sticky Chocolate Cake, vegan, GF

2 flax-ägg (2 msk linfrömjöl + 5 msk vatten)
8-9 dadlar (ca 105g)
2 msk dadelsirap
2 dl mandelmjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk kokosolja

Börja med att blanda 2 msk linfrömjöl med 5 msk vatten. Låt stå 15 minuter. Mixa ihop dadlar och dadelsirap med en stavmixer till en slät smet. Tillsätt linfrö-äggen och mixa igen. Blanda i de torra ingredienserna och till sist kokosoljan. Smten kommer att vara tjock. Häll smeten i fyra silikonformar (7cm). Grädda i 175 C mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna ca 10 minuter och ställ sedan in kakorna i kylen i minst en timme.


Kladdig Chokladkaka, vegan, gf

2 flaxeed-eggs (2 tbsp flaxseed flour + 5 tbsp water)
8-9 dates (about 105g)
2 tbsp date syrup or other liquid sweetener
2 dl almond flour (3/4 cup + 1 tbsp)
4 tbsp cocoa
1 tsp baking powder
0.5 tsp salt
2 tbsp coconut oil

Start by mixing 2 tablespoons flaxseed meal with 5 tablespoons of water. Let sit for 15 minutes. Mix together dates and date syrup with a hand blender until smooth. Add the flaxseed-eggs and mix again. Stir in the dry ingredients and finally coconut oil. The batter is going to be thick. Pour the batter into four silicone molds (7cm). Bake at 175 C in the center of the oven for about 10 minutes. Let cool for about 10 minutes and then put the cakes in the refrigerator for at least an hour. Top with melted chocolate if you want.

2 comments: