Den här typen av kakor kallas torrkaka, i alla fall i Finland. Men torra är de ju verkligen inte. Har du hört talas om torrkaka eller vad heter dessa kakor där du bor? Kardemumma och apelsin är fina ihop och ger kakan en god smak. För att intensifiera smaken av apelsin använde jag också apelsinskal. Jag gjorde den glutenfri, men man kan använda endast vetemjöl också eller använda andra mjölsorter. 

This type of cake is called dry cake, at least in Finland. But of course they are not at all. Have you heard of the dry cake or what do you call these cakes where you live? Cardamom and orange are lovely together and gives the cake a good taste. In order to intensify the flavor of orange I also added orange zest. This cake is gluten-free, but you can use wheat flour or other flours of your choice.


Coffee Cake with Orange and Cardamom

100 g butter, soft
1 dl coconut sugar
2 small eggs
1 dl almond flour
1 dl buckwheat flour
1 tsp ground cardamom
0,5 tsp baking powder
2 tbsp orange juice
1 tsp orange zest

Whisk together butter and sugar. Add the eggs, one at a time, and whisk well in between. Add the rest of the ingredients and stir until everything is combined. Pour the batter in to a greased and floured small baking tin. Bake at 175 C for about 20-25 minutes. Let cool and decorate with a glaze made of icing sugar and orange juice.


Glutenfri Kaka med Apelsin och Kardemumma

100 g smör, mjukt
1 dl kokossocker
2 små ägg
1 dl mandelmjöl
1 dl bovetemjöl
1 tsk mald kardemumma
0,5 tsk bakpulver
2 msk apelsinjuice
1 tsk apelsinskal

Vispa ihop smör och socker. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa väl däremellan. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om tills allt är kombinerat. Häll smeten i en smord och mjölad liten bakform. Grädda i 175 C i ca 20-25 minuter. Låt svalna och dekorera med glasyr gjord på florsocker och apelsinsaft.