Sunday, November 30, 2014

Date Cake

Dadel och kanel är smaker som hör till jul. Kokossocker ger en kolasmak som passar bra ihop med dadlarna som också har en kola-aktig smak. 

Jag bakade två små kakor och jag tror att det lönar sig att göra små kakor av detta recept, för att jag har märkt när man bakar med linfrö-ägg och mandelmjöl att kakorna blir mera kladdiga, på ett bra vis förstås. Jag rekommenderar även att använda silikonformar. 

Dates and cinnamon are flavours that are associated with Christmas. Coconut Sugar gives a caramel flavor that goes well with the dates which also has a toffee-ish flavor.

I baked two small cakes and I think it's a good choice to make small cakes of this recipe, because I have noticed when you bake with flaxseed egg and almond flour that the result will be sticky, in a good way of course. I also recommend using silicone molds.


Date Cake
2 cakes

75 g dates
0,5 dl water
0,5 flax egg (0,5 tbsp flaxseed meal + 1,5 tbsp water)
0,5 dl coconut oil
0,5 dl coconut sugar
¾ dl almond flour
0,5 dl oat flour, gf
¼ dl orange juice
0,5 tsp baking powder
0,5 tsp cinnamon
¼ tsp vanilla

Put the dates and water in a saucepan and cook until the water has absorbed and the dates are mushy. Let cool. In a bowl stir together flax-egg, date puree, coconut oil, and coconut sugar. Then add the rest of the ingredients and stir until smooth. Pour the batter into two silicon molds, 7cm, and bake at 175 C for 25-30 minutes.


Dadelkaka
2 st

75 g dadlar
0,5 dl vatten
0,5 linfrö-ägg (0,5 msk linfrömjöl + 1,5 msk vatten)
0,5 dl kokosolja
0,5 dl kokossocker
¾ dl mandelmjöl
0,5 dl havremjöl, gf
¼ dl apelsinjuice
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk kanel
¼ tsk vanilj

Placera dadlar och vatten i en kastrull och koka tills vattnet har absorberats och dadlarna är mosiga. Låt svalna. I en skål rör ihop linfrö-ägget, dadelpuré, kokosolja och kokossocker. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och rör om tills slät. Häll smeten i två silikonformar, 7cm, och grädda i 175 C i 25-30 minuter.

Saturday, November 29, 2014

Raw Chocolate Peanut Butter Bites

Istället för att göra runda energibollar kan du göra små munsbitar/pajer som fylls med något smarrigt, som t.ex. jordnötssmör. Enkelt och samtidigt lyxigt! En god munsbit till fikat. 

Du kan använda detta recept till munsbitarna. Tryck degen i botten och på sidorna av små silikonformar. Fyll med jordnötssmör eller jordnötssmörpulver blandat med vatten. 

Instead of making round energy balls, make small morsels / pies filled with something yummy, such as peanut butter. Simple and luxurious at the same time! A tasty morsel to have with your afternoon tea. 

You can use this recipe for the morsels. Press dough into bottom and sides of small silicone molds. Fill with peanut butter or peanut butter powder mixed with water.




Friday, November 28, 2014

Quinoa Peanut Butter Chia Pudding

Jag äter ofta chiapudding och gillar det mycket. Jag testade att blanda i kokt quinoa och det blev riktigt gott det också, för att inte tala om mättande. Börja dagen med denna eller varför inte äta den som ett proteinrikt mellanmål.

I often eat chia pudding. I tried to mix in cooked quinoa and it was really good as well, not to mention filling. Start your day with this or why not eat it as a protein-rich snack.



Quinoa Peanut Butter Chia Pudding

2 dl cooked quinoa
1 dl almond milk
2,5 tsp chia seeds
2 tsp powdered peanut butter
vanilla extract / -powder
salt

Mix everything in a bowl and refrigerate for a couple of hours or overnight. Top with berries and serve.


Quinoa Jordnötssmör Chiapudding

2 dl kokt quinoa
1 dl mandelmjölk
2,5 tsk chia frön
2 tsk pulveriserat jordnötssmör
vaniljextrakt /-pulver
salt

Blanda allt i en skål och ställ i kylskåp i ett par timmar eller över natten. Toppa med bär och servera.

Thursday, November 27, 2014

Chocolate Hemp Protein Bites

Proteinboostade energibollar kan vara bra att ha till hands efter ett tungt träningspass. Men de är lika goda att ha till eftermiddagskaffet också. Jag gillar att äta de här kylskåpskalla. 

Vi har haft mycket regn den senaste tiden i Singapore. Man märker att regnsäsongen är här. Vanligen börjar det regna på eftermiddagen. Hoppas ni mår bra och har skönt väder var än ni befinner er.

Protein boosted energy balls can be good to have on hand after heavy exercise. But they are equally good to have with afternoon coffee as well. I like to eat these refrigerator cold.

We've had a lot of rain recently in Singapore. You know that the rainy season is here. Usually it starts to rain in the afternoon. Hope you are well and have nice weather wherever you are.


Chocolate Hemp Protein Bites
12 pcs

1 dl almonds (1/2 cup)
0,5 dl hemp seeds (1/4 cup)
1,5 tbps raw cacao
1 tbsp hemp protein powder
1 tsp maca powder
0,5 tsp cinnamon
pinch of sea salt
3 medjool dates, pitted
1 tbsp water

Mix almonds, hemp seeds, cacao, protein powder, maca, cinnamon and salt in a food processor until fine. Add the dates and blend. Add water until the mixture holds together well. Shape into balls. Store in the fridge.


Choklad Hampaproteinbitar
12 st

1 dl mandlar
0,5 dl hampafrön
1,5 msk rå kakao
1 msk hampa proteinpulver
1 tsk macapulver
0,5 tsk kanel
nypa havssalt
3 medjool dadlar, urkärnade
1 msk vatten

Blanda mandel, hampfrön, kakao, proteinpulver, maca, kanel och salt i en matberedare tills fint. Lägg till dadlar och mixa. Tillsätt vatten tills blandningen håller ihop väl. Forma till bollar och förvara i kylen.

Wednesday, November 26, 2014

Mini Caprese Bites

Ett tips på hur man kan använda vegan mozzarella är att toppa ett saltkex med ost, tomat och basilikablad - mini capresebitar! Ett gott snack till ett glas vin eller varför inte servera dessa på buffébordet. 

A tip on how to use vegan mozzarella is to top a cracker with cheese, tomato and basil leaves - Mini Caprese Bites! A good snack with a glass of wine or why not serve them on the buffet table.



Tuesday, November 25, 2014

Sweet Lime Squares

Ni minns säkert mitt recept på citronrutor. Många av er har bakat citronrutorna och det är jag väldigt tacksam över. Jag har bakat dem med oreokex och nu har jag testat att ha lime i istället för citron. Funkar också mycket bra. Dessa är mäktigt goda och smälter i munnen.

You probably remember my recipe for lemon squares. Many of you have baked them and I am very grateful of that. I have baked them with oreo cookies and now I made them with lime in place of lemon. Works also very good. These are really tasty and melts in your mouth.


Söta Limerutor

120 g smör, mjukt
1,5 dl farinsocker
2,5 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt

1 burk sötad kondenserad mjölk
0,5 dl limejuice
2 tsk limeskal

Sätt ugnen på 175 C grader. Blanda smör och farinsocker väl i en skål. Tillsätt havregryn, mjöl, bakpulver och salt, blanda. Klä en 20 x 20 cm form med baplåtspapper och klappa ut lite mer än hälften av smuldegen över formens botten.

Blanda kondenserad mjölk, limesaft och limeskal. Häll fyllningen på botten. Strö resten av smuldegen överst. Grädda i 20-25 minuter. Låt svalna och skär i rutor. Förvaras i kylen. Citronrutorna smakar bäst när de är kalla. Ta ut citronrutorna ur kylen ca 10 minuter innan servering.



Sweet Lime Squares

120 g butter, soft
1,5 dl brown sugar
2,5 dl rolled oats
2 dl flour
1 tsp baking powder
1/4 tsp salt

1 can sweetened condensed milk
0,5 dl lime juice
2 tsp lime zest

Preheat the oven to 175 C degrees. Mix butter and brown sugar until well combined. Stir in flour, rolled oats, baking powder, and salt. Press little more thean half of the crumb mixture into the bottom of a lined  20 x 20 cm baking pan.

Mix together condensed milk, lime juice, and lime zest. Spread onto the crust. Sprinkle the other half of the crumb mixture on top and bake for 20-25 minutes, or until golden brown. Allow to cool and cut into squares. Store in the fridge. These are good eaten cold. Take from the fridge 10 minutes before serving.

Monday, November 24, 2014

Vegan Buffalo Mozzarella

När jag hittade ett recept på vegan mozzarella ville jag gärna testa det. Det var inte svårt och konsistensen på osten påminde om mozzarella. Den här mozzarellan funkar bäst att använda som kall, på bröd, i sallad... Jag testade att värma den i ugnen, men den smälter inte. 

When I found a recipe for vegan mozzarella I just wanted to test it. It was not difficult, and the consistency of the cheese reminded mozzarella. This mozzarella works best to use as a cold, the bread, the salad ... I tried to heat it in the oven, but it does not melt.



Easy Vegan Buffalo Mozzarella
(recipe from artisanveganlife.com)

2,5 dl plain, unsweetened soy yogurt (1 cup)
2,5 dl raw cashews, soaked in water for 3 – 8 hours and drained (1 cup)
2,5 dl water, divided (1 cup)
1,5 tsp sea salt
3 tbsp tapioca flour (I used potato starch)
1 tbsp agar powder

Combine the yogurt, cashews, a half of the water, and salt in a blender and process until emulsified. Transfer to a container, cover loosely, and set aside for 12 to 24 hours until slightly tangy. Whisk in the tapioca flour.

Combine the agar and remaining half of water in a small saucepan. Whisk together. Cover with a lid and bring to a boil. Simmer for 3 to 4 minutes. Pour in the yogurt mixture and mix well with a whisk. Continue cooking over medium heat, stirring with a wooden spoon, until the mixture is smooth, glossy, and stretchy.

Prepare a large bowl of ice water. Using an ice cream scooper, drop balls of the cheese into the ice bath. Let sit for 20-30 minutes until firm.

Immersed in salted water, the cheese can be stored for 2 weeks in the refrigerator. I made a marinade from olive oil, sundried tomatoes, garlic, and basil.


Vegan Buffalo Mozzarella
(recept från artisanveganlife.com)

2,5 dl osötad sojayoghurt
2,5 dl råa cashewnötter, blötlagda i 3-8 timmar och avrunna
2,5 dl vatten
1,5 tsk havssalt
3 msk tapiokamjöl (jag använde potatismjöl)
1 msk agarpulver

Kombinera yoghurt, cashewnötter, hälften av vattnet, och salt i en mixer och mixa tills slät. Överför till en behållare, täck löst och ställ åt sidan för 12 till 24 timmar tills något syrlig. Vispa i tapiokamjöl.

Vispa agarpulver och återstående hälften av vattnet i en kastrull. Täck med lock och koka upp. Låt sjuda i 3-4 minuter. Häll i yoghurtblandningen och blanda väl med en visp. Fortsätt tillagningen på medelvärme, rör om med en träslev, tills blandningen är slät, glansig och stretchig.

Förbered en stor skål med isvatten. Med användning av en glasskopa, fäll bollar av osten i isbadet. Låt dem vara i vattnet i 20-30 minuter tills osten stelnat .

Osten kan lagras i 2 veckor i kylskåp nedsänkt i saltat vatten.
Jag gjorde en marinad av olivolja , soltorkade tomater , vitlök och basilika.

Sunday, November 23, 2014

Chocolate Caramel Cake

Det här är en kaka som du nästan gör på nolltid, ingen ugn behövs och jag kan säga att den blir så god. Ibland förvånas man över hur något så snabbt och enkelt kan bli så gott. Hoppas du vill testa. Jag använder mig av dadelsirap, men det går lika bra med annat flytande sötningsmedel. 

This is a cake that you make in no time, no oven is needed and I can say that it is so good. Sometimes it is surprising how something you make so quickly and easily can become this good. Hope you want to try it. I used dates syrup, but you can use other liquid sweeteners as well.


Chocolate Caramel Cake
makes 2

cake base
1 1/4 dl almond flour
1 tbsp date syrup
0,5 tbsp coconut oil

filling
4 dates, pitted
2 tbsp peanut butter
1-2 tbsp water
salt
vanilla

chocolate
3 tbsp cocoa powder
1,5 tbsp coconut oil
1,5 tbsp dates syrup

For the crust mix everything together in a bowl. Press the mixture into two silicon molds (7cm in diameter) and put in the fridge while you make the filling.

Put all the ingredients for the filling in a bowl and mix with a hand blender. Add more water until you get the consistency of a thick caramel sauce. Pour the caramel over the cake bases and put back in the fridge while you make the chocolate.

Put all the ingredients for the chocolate in a bowl and mix with a spoon until smooth. Pour the chocolate over the caramel and put in the fridge to set.


Choklad Kolatårta
2 st

kakbotten
1 1/4 dl mandelmjöl
1 msk dadelsirap
0,5 msk kokosolja

fyllning
4 dadlar, urkärnade
2 msk jordnötssmör
1-2 msk vatten
salt
vanilj

choklad
3 msk kakaopulver
1,5 msk kokosolja
1,5 msk dadelsirap

För kakbotten blanda allt i en skål. Tryck blandningen i två silikonformar (7cm i diameter) och lägg i kylen medan du gör fyllningen.

Lägg alla ingredienser till fyllningen i en skål och blanda med en stavmixer. Tillsätt mer vatten tills du får konsistens av en tjock kolasås. Häll kolasåsen över kakbotten och ställ tillbaka i kylen medan du gör chokladen.

Lägg alla ingredienser till chokladen i en skål och blanda med en sked tills den är slät. Häll chokladen över kolafyllningen och ställ i kylen för att stelna.

Saturday, November 22, 2014

Fem för fem / Five for five

Jag blev utmanad av Marja på Baka Sockerfritt att svara på fem frågor och skicka vidare frågorna till fem andra. Här får ni mina svar. 

Jag vill uppmuntra er att besöka Marjas blogg. Hon bakar sockerfritt och är mycket kreativ i sina skapelser. Och bor du i Sverige finns hennes bakverk att köpa på några caféer. 

I was challenged by Marja from Baka Sockerfritt to answer five questions and send the questions to five others. Here are my answers.

I encourage you to visit Marja's blog. She bakes sugar-free and is very creative when she bakes. And if you live in Sweden you can now buy her yummy baked goodies at some cafes.


Date with Peanut Butter, best snack ever

1. Vilket livsmedel kan jag inte leva utan?
Det finns mycket jag gillar, men måste jag välja ett så skulle det för tillfället vara jordnötssmör. Jag äter det rakt från burken, med frukt, i bakverk, i chiapudding, i smoothies, i maträtter… Finns det något det inte passar till ;)

2. Godaste efterrätten?
Något med choklad är alltid gott. Jag gillar raw bakverk en hel del och en raw cheesecake är väldigt gott.

3. Vad tränar du helst en dag då du har all tid i världen?
Då springer jag gärna och efter det skulle det blir kettlebellsträning.

4. Bästa träningsredskapet?
Kettlebells och din egna kroppsvikt.

5. Vad är du tacksam för just nu?
Att få vara frisk och leva med mannen i mitt liv. Min fina familj hemma i Finland. Skönt att det finns skype, då känns det inte att vi är så långt ifrån varandra.


Chocolate Caramel Cake, recipe will be on the blog tomorrow

1. Which food I can not live without?
There's a lot I like, but if I have to choose one, it would be peanut butter. I eat it straight from the jar, with fruit, in baked goods, in chia pudding, in smoothies, in savoury dishes... Is there anything that does not go with peanut butter ;)

2. The tastiest dessert?
Anything with chocolate is always good. I like raw cakes a lot and a raw cheesecake is very good.

3. What would you train on one day when you have all the time in the world?
I would run, and after that it would do some kettlebell training.

4. Best training tool?
Kettlebells and your own body.

5. What are you grateful for right now?
To be healthy and live with the man in my life. My lovely family home in Finland. I’m glad we have skype, so it does not feel that we are so far away from each other.

  

Friday, November 21, 2014

Pizza on rye bread

Idag är det fredag vilket betyder pizzakväll hemma hos många. Jag testade att göra pizza på rågbröd och det blev förvånansvärt gott, något jag verkligen kan rekommendera. En nyttigare variant på pizza helt enkelt. Man får faktiskt tag på finskt rågbröd i Singapore. Brödet är från Fazer och de heter ekologiska råghalvor. 

Today is Friday which means pizza dinner for many. I made pizza on rye bread and it was surprisingly good, something I can really recommend. A healthier twist on pizza. You actually get Finnish rye bread in Singapore. The bread is from Fazer and they are called organic rye bread.



Pizza på rågbröd

rågbröd
tomatsås
paprika
tomat
lök
riven ost

Värm ugnen till 200 C. Bred tomatsås på rågrödsskivorna och toppa med grönsaker och riven ost. Grädda i ugnen i ca 15 minuter. 



Pizza on rye bread 

rye bread 
tomato Sauce 
paprika 
tomato 
onions 
grated cheese 

Preheat the oven to 200 C. Spread tomato sauce on the bread and top with vegetables and grated cheese. Bake in the oven for about 15 minutes.

Thursday, November 20, 2014

Tofu Masala

Jag lagar gärna indisk mat och vi bor nära Little India, så bl.a. alla kryddor finns nära till hands. Mina indiska maträtter är milda till smaken, så vill du ha en mera spicy smak öka på chilin. Den här maträtter skall egentligen göras med paneer, men jag valde att ha i tofu. 

I like to cook Indian food and we live near Little India, so I have all the right spices close at hand. My Indian dishes are mild to the taste, so if you want a more spicy flavour add more of the chilli. This dish should be done with paneer, but I chose to use tofu.


Tofu Masala
2 portions

250 g tofu, diced
1-2 tbsp coconut oil
1 red onion, chopped finely
2 tsp garlic-ginger paste
1,5 tbsp cashew butter
4 tomatoes, pureed
0,5 tsp chili (or after taste)
1 tsp garam masala
salt, if needed

Stir fry the tofu until they are golden brown. Put aside. Heat a skillet with some oil. Add onion and garlic-ginger paste and fry for 4 minutes. Add cashew butter and fry for a couple of minutes. Add the tomato puree, chili and garam masala and fry until oil starts to separate from the puree, it will take around 3-4 minutes. Add tofu and cook for 5 minutes or until you get the desired consistency of gravy. Serve with rice / naan.


Tofu Masala
2 portioner

250 g tofu, tärnad
1-2 msk kokosolja
1 rödlök, finhackad
2 tsk vitlöks-ingefärapasta
1,5 msk cashewsmör
4 tomater, mixade med handmixer
0,5 tsk chili (eller efter smak)
1 tsk garam masala
salt, om det behövs

Stek tofubitar i en stekpanna tills de är gyllenbruna. Lägg åt sidan. Värm en stekpanna med lite olja. Lägg i lök och vitlök-ingefärapasta och stek i 4 minuter. Blanda i cashewsmör och stek ett par minuter. Tillsätt tomater, chili och garam masala och stek tills oljan börjar separera från tomaterna, det tar cirka 3-4 minuter. Lägg i tofu och koka i 5 minuter eller tills du får en önskad konsistens på såsen. Servera med ris / naan.


Wednesday, November 19, 2014

Baked Chocolate Doughnuts

Om man har en donitsform går det bra att göra donitser i ugn. Det blir lite nyttigare än att fritera dem i olja. Dessa skulle dock inte gå att fritera i olja då denna smet lämpar sig för att bakas i ugn. Och har man inte en donitsform funkar muffinsformar lika bra.

If you have a donut pan is fine to do donuts in the oven. They get a little healthier than frying them in oil. These, however, would not be successful to deep fry in oil as this batter is suitable to be baked in the oven. And if you don't have a donut pan use muffin cups instead.


Baked Chocolate Doughnuts
7 pcs

1 flax-egg
3/4 dl coconut sugar (1/3 cup)
0,5 dl almond flour (1/4 cup)
0,5 dl whole wheat flour (1/4 cup)
2 tbsp cocoa powder
1 tbsp coconut oil
1-2 tbsp chocolate chips

Preheat the oven to 180C. Make the flax-egg by mixing 1 tbsp of flaxseed meal with 2,5 tbsp water, put in the fridge for 15 minutes. To the flax-egg add coconut sugar and whisk with a spoon for 30 seconds. Add the flours, cocoa powder coconut oil and chocolate chips. Pipe the batter into a greased mini doughnut pan and bake for 10 minutes. Drizzle with melted chocolate.


Bakade Chokladdonitser
7 st

1 linfrö-ägg
3/4 dl kokossocker
0,5 dl mandelmjöl
0,5 dl fullkornsmjöl
2 msk kakaopulver
1 msk kokosolja
1-2 msk chokladbitar


Sätt ugnen på 180C. Gör lin-ägget genom att blanda 1 msk linfrömjöl med 2,5 msk vatten, ställ i kylen i 15 minuter. Till linfrö-ägget tillsätt kokossocker och vispa med en sked i 30 sekunder. Tillsätt båda mjölen, kakao, kokosolja och choklad. Spritsa smeten i en smord mini donitsform och grädda i 10 minuter. Dekorera med smält choklad.