Monday, June 30, 2014

Vegmat.se

Idag vill jag tipsa er om vegmat.se, som inspirerar till ett grönare liv. Jag är en av vegmat-teamet och du hittar recept av mig på sidan. Vegmat lanserar idag en tidning som är anpassad för både vegetarianer och veganer. Du kan ladda ner den helt gratis här. Tidningen går att läsa online eller ladda ner och läsa i mobil, surfplatta eller direkt i datorn. Tidningen kommer ges ut kvartalvis. Tanken bakom vegmat är att inspirera fler till att laga god och enkel vegmat. 

Tidningen är välgjord med helt underbara recept och bilderna är fantastiska. Man blir sugen att testa alla recept i tidningen. Tidningen innehåller inte endast recept, utan även intervjuer med matglada människor, köksinspiration, matreseguide... Jag rekommenderar er verkligen att ladda ner tidningen!

Today I want to tell you about vegmat.se, which inspires to a greener life. I am one of the vegmat team and you'll find recipes from me on the page. Vegmat is today launching a magazine that is tailored for both vegetarians and vegans. You can download it for free here. The magazine can be read online or downloaded and read on your mobile, tablet or directly onto the computer. The magazine will be published four times per year. The idea behind vegmat is to inspire more people to make good, simple vegetarian/vegan food.

The magazine is well-done with wonderful recipes and the pictures are fantastic. You become eager to try all the recipes in the magazine. The magazine features not only recipes, but also interviews with happy food people, cooking inspiration, food travel guide... I really recommend you to download the magazine!





I samarbete med vegmat.se

Sunday, June 29, 2014

Cinnamon Cakes

Saftiga kakor som kan göras i portionsformar eller i en större form. Jag har även gjort detta recept med rivet äpple i fyllningen. Det är gott att servera vaniljglass till. 

Moist cakes that can be made in individual molds or in a larger baking dish. I have also made this recipe with grated apple in the filling. These are yummy eaten with vanilla ice cream.



Kanelkakor
6 st

100 g smör
1,5 dl kokossocker
1 ägg
2 dl kvarg
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
en nypa salt

fyllning:
0,5 dl kokossocker
1,5 msk kanel

Värm ugnen till 175 C grader.
Rör smör och socker luftigt. Blanda sedan ner ägget och kvargen.
Blanda i de torra ingredienserna. Häll hälften av smeten i 6 st silikonformar (7cm i diameter) och strö på hälften av kanel-sockerblandningen. Fyll på med resten av smeten och strö över resterande kanelsocker. Grädda kakorna i 20 minuter.


Cinnamon Cakes
6 pcs

100 g butter
1,5 dl coconut  sugar
1 egg
2 dl quark
3 dl flour
1 tsp vanilla sugar
2 tsp baking powder
pinch salt

filling and topping
0,5 dl coconut sugar
1,5 tbsp cinnamon

Preheat the oven to 175 C degrees.

Stir butter and sugar until fluffy. Then mix in the egg and quark. Mix in the dry ingredients and stir. Pour half the batter into six silicon molds (7 cm in diameter) and sprinkle with half of the cinnamon-sugar mixture. Add the rest of the batter and sprinkle with the remaining cinnamon-sugar. Bake the cakes for 20 minutes.

Saturday, June 28, 2014

Juice Pulp Bliss Balls

Av juicepulpan blev det juicebollar :) Så goda och saftiga. Och det är verkligen enkelt. När du gör juice får du både något drickbart och ätbart, toppen inte sant?

Nu är vi hemma igen efter en vecka i Finland. Vi har haft en fullspäckad vecka, träffat nära och kära, byggt växthus, besökt ett mysigt café på en liten ö, ätit god middag på Knipan i Ekenäs...

Of the juice pulp I made juice bliss balls :) So tasty and moist. And it's really simple. When you juice you get both something drinkable and edible, great isn't?

We are back home after a week in Finland. We have had a busy week, being with our loved ones, building a greenhouse, visiting a cozy café on a small island, eating good dinner at Knipan, Ekenäs ...



Juice Pulp Bliss Balls
makes 20 pcs

3 dl (1 1/4 cup) juice pulp (apple, pear, lemon, ginger)
2 tbsp almond meal (may need more or less depending on how moist the pulp is)
2 tbsp dessicated coconut
1 tsp vanilla
1 tsp cinnamon

Mix everything together in a bowl. Shape into balls and store in the fridge.


Juice Pulp Bollar
ca 20 st

3 dl juicemassa (äpple, päron, citron, ingefära)
2 msk mandelmjöl (kan behövas mer eller mindre beroende på hur fuktig massan är)
2 msk kokos
1 tsk vanilj
1 tsk kanel

Blanda allt tillsammans i en skål. Forma till bollar och förvara i kylen.

Friday, June 27, 2014

Apple-Pear Juice

En fräsch juice med smak av äpple och päron. Ingefära gillar jag att ha i mina juicer, den ger en god smak och visste du att ingefära förbättrar absorption av viktiga näringsämnen i kroppen, den har anti-inflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till vid illamående.  Imorgon får du ett recept på vad jag använde juicemassan till.

A fresh juices with flavors of apple and pear. I like to add ginger in my juices. It's delicious  and did you know that ginger improves the absorption and assimilation of essential nutrients in the body, it has anti-inflammatory properties, and can help overcome nausea. Tomorrow you will get a recipe for what I used the juice pulp to. 


Apple-Pear Juice

2 apples
2 pears
1 lemon
small piece of ginger

Process all ingredients in a juicer, stir and serve.


Äpple-Päronjuice

2 äpplen
2 päron
1 citron
liten bit ingefära

Lägg alla ingredienser i en råsaftcentrifug, rör om och servera.

Thursday, June 26, 2014

Juice Pulp Patties

När man gör juice kan man ta tillvara juicepulpan och göra t.ex biffar på den. I dessa använde jag pulpan från rödbeta, spenat, citron, apelsin, morötter och rödkål.

When making juice you can use the juice pulp and do eg patties on it. In these I used the pulp from beetroot, spinach, lemon, orange, carrots and red cabbage. 


Juice Pulp Patties

Use equal amount of juice pulp and beans. Mash the beans and add the pulp. Season to taste and stir to combine. Add almond meal until you can form the mixture into patties. I seasoned with red onion, garlic, fresh parsley, cumin, turmeric, salt and pepper. Bake in 175 C oven for about 20 minutes.

Biffar på Juicepulpa

Använd lika delar juicemassa och bönor. Mosa bönorna och lägg i juicemassan. Smaka av och rör om. Blanda i mandelmjöl tills du kan forma blandningen till biffar. Jag smaksatte med rödlök, vitlök, färsk persilja, spiskummin, gurkmeja, salt och peppar. Grädda i 175 C ugn i ca 20 minuter.


Wednesday, June 25, 2014

Chocolate Banana Peanut Butter Chia Pudding

Chiapudding går att variera i smak hur mycket som helst, låt fantasin flöda. Den här versionen hade säkert Elvis tyckt om; banan, choklad och jordnötssmör :) 

Chia pudding can be made in different flavours, just let your imagination run wild. This version Ekvis would have certainly liked; banana, chocolate and peanut butter :)



Chocolate Banana Peanut Butter Chia Pudding

2 dl almond milk (3/4 cup +1 tbsp)
2,5 tbsp chia seeds
2 tbsp cocoa powder
1-2 tbsp peanut butter or powdered peanut butter
1 banan, mashed
vanilla extract

Combine all the ingredients in a bowl. Blend until completely smooth. Put in the refrigerator until set or overnight.


Choklad Banan Jordnötssmör Chiapudding

2 dl mandelmjölk
2,5 msk chiafrön
2 msk kakaopulver
1-2 msk jordnötssmör eller pulveriserad jordnötssmör
1 banan, mosad
vaniljextrakt

Blanda alla ingredienser i en skål. Ställ i kylskåp tills den stelnat eller över natten.

Tuesday, June 24, 2014

Banana Peanut Butter Cakes

På instagram inspireras man av härliga recept och när @talinegabriel hade en utmaning att baka hennes kaka, var jag inte sen att göra det. Jag tycker om utmaningar och att testa nya recept. Den blev mycket god!

On instagram you get inspired with great recipes and when @talinegabriel had a challenge to bake her cake, I was eager to try it. I like challenges and trying out new recipes. The cake was very good!


Banana Peanut Butter Cakes
(@talinegabriel)

base
2,5 dl walnuts
2,5 dl coconut
0,5 dl cacao
pinch of salt
8 dates
0,5 dl date syrup

filling
4 bananas, ripe
5 dl peanut butter, natural
3 tbsp coconut oil
1 tsp vanilla

For the base, add dry ingredients to a food processor and blend until nuts have broken down into small pieces. Add dates and syrup and blend. The mixture should stick together. Press mixture into silicon molds of your choice and refrigerate.
For the filling, mix ingredients in the food processor until smooth and creamy. Pour over the base and freeze until set. Before serving spread an extra layer of peanut butter on top. Take from the freezer 30-60 minutes before serving (depending of the size of your cakes)


Banan Jordnötssmörkakor
(@talinegabriel)

botten
2,5 dl valnötter
2,5 dl kokos
0,5 dl kakao
nypa salt
8 dadlar
0,5 dl dadelsirap

fyllning
4 bananer, mogna
5 dl jordnötssmör, naturell
3 msk kokosolja
1 tsk vanilj

För botten, lägg de torra ingredienserna i en matberedare och mixa tills nötterna har delats upp i små bitar. Lägg till dadlar och sirap, blanda. Blandningen bör hålla ihop. Tryck blandningen i silikonformar och ställ i kylen.
För fyllningen, blanda ingredienserna i en matberedare tills slät och krämig. Häll över botten och frys tills de stelnat. Innan servering bred ett extra lager av jordnötssmör ovanpå. Ta ur frysen 30-60 minuter före servering (beroende på storleken på dina kakor)

Monday, June 23, 2014

Strawberry Banana Towers

Ett enkelt snack är att göra torn på jordgubbar och banan och vill man lyxa till det lägger man jordnötssmör / nutella / smält choklad emellan. 

A simple snack is to make towers of strawberries and banana and wants to splurge, this adds to the peanut butter / nutella / melted chocolate in between.





Sunday, June 22, 2014

Easy Churros

Jag har aldrig ätit churros, men hade en aning om att de påminner om munkar. Och, ja visst blev de goda. De är godast nygräddade.

I have never eaten churros, but I had a clue that they resemble donuts. And, yes, they were good. They taste best freshly made.


Easy Churros 
(adapted from justataste.com)

2 dl water
1,5 tbsp sugar
0,5 tsp salt
2 tbsp vegetable oil
2,5 dl flour

coating
1 dl sugar
1,5 tsp cinnamon

2 l vegetable oil

In a small saucepan over medium heat, whisk together the water, sugar, salt and vegetable oil. Bring the mixture to a boil then remove it from the heat. Stir in the flour, mixing until it forms a ball.

Heat the vegetable oil in a large, heavy-bottomed pot set over medium-high heat until it reaches 190 C. Transfer the dough to a cloth pastry bag or heavy-duty plastic bag fitted with a large star tip.

Pipe the dough over the pot of oil to a length of about 10 cm, then using scissors, cut it so it releases into the oil. (Stand back to avoid any splatters.) Pipe two to three churros into the oil at a time, frying them until they're golden brown and cooked through. Transfer the churros to a paper towel-lined plate to drain for 2 minutes, then roll them in the cinnamon-sugar mixture. Repeat the frying and coating process with the remaining dough.


Enkla Churros

2 dl vatten
1,5 msk socker
0,5 tsk salt
2 msk vegetabilisk olja
2,5 dl mjöl

att rulla i
1 dl socker
1,5 tsk kanel

2 l vegetabilisk olja

I en liten kastrull på medelvärme, vispa ihop vatten, socker, salt och vegetabilisk olja. Låt blandningen koka upp och ta sedan bort den från värmen. Rör i mjölet, blanda tills den bildar en boll.

Värm oljan i en stor, tjockbottnad kastrull inställd på medelhög värme tills den når 190 C. Överför degen till en spritspåse eller en kraftig plastpåse försedd med en stor stjärntyll.

Spritsa degen ovanför oljan till en längd av ca 10 cm, sedan med hjälp av en sax, klipp den så att den faller i oljan. (Stå tillbaka för att undvika stänk.) Fritera 2-3 churros i oljan samtidigt, fritera dem tills de är gyllenbruna och genomstekta. Överför churros till en tallrik som är klädd med hushållspapper, låt rinna av i 2 minuter, rulla dem sedan i kanel-socker blandningen. Upprepa med resterande deg.

Saturday, June 21, 2014

Licorice Lemon Chia Pudding

Det här är en chiapudding som passar bättre till dessert än frukost. Eller varför inte om man vill ha lakrits genast på morgonen :) Fräsch av citron och lakritsen tillför sälta.

This is a chia pudding that suits better for dessert than breakfast. Or why not if you want licorice immediately in the morning :) Fresh of the lemon and licorice adds saltiness.


Licorice Lemon Chia Pudding

2 dl almond milk
2,5 tbsp chia seeds
2 tsp licorice powder
fresh lemon juice after taste
vanilla

Mix everything in a bowl and put in the fridge for a couple of hours or overnight. Stir after a while to avoid the seeds from sticking to each other.


Lakrits Citron Chiapudding

2 dl mandelmjölk
2,5 msk chiafrön
2 tsk lakritspulver
färsk citronsaft efter smak
vanilj

Blanda allt i en skål och lägg i kylen ett par timmar eller över natten. Rör om efter ett tag för att undvika att fröna fastnar vid varandra.