Tuesday, November 4, 2014

Swiss Roll

Ibland behöver man något snabbt bakat, då är rulltårta ett alternativ. Och för att göra rulltårtan snäppet lyxigare kan man göra bakelser av den och toppa med grädde och frukt/bär. Gästerna kan komma! När jag var barn och det var dags för kalas hemma hos oss eller hos någon annan så serverades det med all säkerhet rulltårta :) En klassiker. 

Sometimes you need something quickly baked, then Swiss roll is an option. And to make the roll just a bit more luxurious, you can make cakes of it and top them with whipped cream and fruit / berries. The guests can come! When I was a child and it was time for a party at our house, or at someone else's Swiss roll was surely served :) A classic.



Rulltårta

3 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk eller vatten

fyllning
sylt 

Värm ugnen till 225˚C. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna 30x40 cm.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det försiktigt i äggsmeten. Rör ner vätskan. Häll smeten jämnt i långpannan. Grädda mitt i ugnen ca 5-7 minuter. Stjälp direkt upp tårtan på sockrat bakplåtspapper. Dra bort pappret som kakan gräddats på. Bred sylten i ett jämnt lager över kakan. Rulla ihop från långsidan med hjälp av papperet. Låt rulltårtan svalna helt i papperet och skär sedan i bitar.



Swiss Roll 

3 eggs 
1,5 dl powdered sugar 
2 dl flour 
1 tsp baking powder 
0,5 dl milk or water 

filling 
jam 

Preheat the oven to 225 C. Place a parchment paper on a baking tray 30x40 cm. 
Beat eggs and sugar until fluffy. Mix the flour and baking powder. Turn it gently into the egg mixture. Stir in the liquid. Pour the batter evenly in the pan. Bake in the oven for about 5-7 minutes. Flip the cake directly on sugared parchment paper. Remove the paper from the cake. Spread the jam in an even layer over the cake. Roll up from the long side with the help of the paper. Let the roll cool completely in the paper and then cut into pieces.

1 comment: