Saturday, November 8, 2014

Naan

När jag bakar bröd, bakar jag sällan på endast vetemjöl. Men som med naan så passar vitt vetemjöl bäst för att få den rätta smaken och konsistensen på bröden. Jag blandade dock ner en liten mängd fullkornsmjöl också :) De blev väldigt luftiga och goda.

When I bake bread, I rarely bake on only wheat flour. But as with naan white flour is best to get the right taste and texture of the bread. I mixed in, however, a small amount of whole wheat flour too :) They were very fluffy and good.


Naan

1 tsp dry yeast
2 tsp sugar
2 dl water
3 tbsp sour cream or soy yogurt
2 tbsp oil
4 dl wheat flour
1 dl wholewheat flour
1 tsp salt
pinch of baking powder

Dissolve the dry yeast and sugar with warm water. Let stand about 10 minutes, until frothy. Add the yogurt and the oil and stir. Then add the flour, salt, and baking powder. Knead for a couple of minutes until the dough is soft, slightly sticky and pliable. Cover the dough with plastic wrap or a tea towel and let it sit in a warm, draft-free place for 1-2 hours.

Divide the dough into four pieces. Use a rolling pin to roll each piece of dough into a teardrop shape or circle. I baked mine in my pizza machine but you can use a skillet as well.

Warm a large cast-iron skillet over high heat. Gently lay the bread in the skillet and cook for 1 minute. After 1 minute, flip the naan. Cover the skillet with the lid and cook for 30 seconds to 1 minute more. Do the same with the rest of the naans.


Naan

1 tsk torrjäst
2 tsk socker
2 dl vatten
3 msk gräddfil eller soja yoghurt
2 msk olja
4 dl vetemjöl
1 dl fullkornsvetemjöl
1 tsk salt
nypa bakpulver

Lös torrjäst och socker med varmt vatten. Låt stå ca 10 minuter, tills skummande. Tillsätt yoghurt och olja och rör om. Tillsätt sedan mjöl, salt och bakpulver. Knåda i ett par minuter tills degen är mjuk, lätt klibbig och smidig. Täck degen med plastfolie eller en kökshandduk och låt den sitta i en varm, dragfri plats i 1-2 timmar.

Dela degen i fyra bitar. Använd en kavel att rulla varje bit till droppform eller cirkel. Jag bakade mina i min pizzamaskin men du kan använda en stekpanna också.

Värm en stor gjutjärnsstekpanna på hög värme. Lägg försiktigt ner brödet i stekpannan och baka i 1 minut. Efter 1 minut, vänd brödet. Täck stekpannan med lock och baka ytterligare i 30 sekunder till 1 minut. Gör samma sak med resten av naan.

No comments:

Post a Comment