Moong Dal Tadka är en Indisk maträtt, som vanligen äts med ris eller med bröd. Konsistensen i sig är lös, nästan som soppa, men man kan använda mindre vatten för en mera såsaktig variant. Jag använde ca 5 dl vatten, men det är möjligt att använda lite mera eller lite mindre. En smaksak.

Moong Dal Tadka is an Indian dish, usually eaten with rice or with bread. The texture itself is loose, almost as soup, but you can use less water to get a more sauce-like dish. I used about 5 dl of water, but it's possible to use a little more or a little less water. It's a matter of taste.



Moong Dal Tadka

2 dl moong dal (yellow split lentil)
4-5 dl water
1/4 tsp turmeric powder
salt

2 tbsp coconut oil
1 tsp cumin seeds
1 onion, chopped
2 garlic cloves, crushed
1 tomato, diced
0,5 tsp ginger, grated
0,5 tsp red chilli paste or after taste

Wash moong dal in water. Soak it in water for 30 minutes. Once the lentils are soaked, pour off the water. Put the lentils in a saucepan with water, turmeric an salt. Boil the lentils on low heat until they are soft. You know they are ready when they mash easily.

Heat coconut oil in a skillet. Add cumin seeds, when they begin to crackle, add onion, garlic, tomato, ginger and chili. Sauté for one minute.
Take it away from the heat and pour it over cooked dal. Taste for salt and add more if required.


Moong Dal Tadka

2 dl moog dal (gula linser)
4-5 dl vatten
1/4 tsk gurkmejapulver
salt

2 msk kokosolja
1 tsk kumminfrön
1 lök, hackad
2 vitlöksklyftor, krossade
1 tomat, tärnad
0,5 tsk ingefära, riven
0,5 tsk röd chilipasta eller efter smak

Tvätta moong dal i vatten och blötlägg sedan för 30 minuter. Häll av vattnet. Sätt linser i en kastrull med vatten, gurkmeja ett salt. Koka linserna på svag värme tills de är mjuka. Du vet att de är redo när de mosar lätt.

Värm kokosolja i en stekpanna. Lägg i kummin, när de börjar spraka, blanda i lök, vitlök, tomat, ingefära och chili. Fräs för en minut. Ta bort från värmen och blanda med linserna. Smaka av och tillsätt ev. salt.