Friday, October 31, 2014

Dinosaur George Chocolate Cake

Jag blev tillfrågad att baka en chokladtårta till ett 3-års kalas med dinosaurien Georg på. Jag hittade receptet till denna saftiga kaka på en finsk blogg och den blev mycket saftig och god. Ett recept jag kommer att använda igen. Jag fyllde kakan med mangobitar och vispad kokosgrädde. På kakan hade jag smörkräm och dinosaurien är i sockermassa. 

I was asked to bake a chocolate cake for a 3-year birthday party with dinosaur George on it. I found the recipe for this moist cake on a Finnish blog and it was very juicy and delicious. This is a recipe I will use again. I filled the cake with mango chunks and whipped coconut cream. I spread buttercream on the cake and the dinosaur is made of sugar paste.


Moist Chocolate Cake

125 g butter
50 g dark chocolate
1 dl vegetable oil
2 dl water
150 g sour cream or quark
3 eggs
1 1/4 dl sugar
1,5 dl brown sugar
4 3/4 dl flour
1 dl cocoa powder
1,5 tsp baking powder
1 tsp baking soda
0.5 tsp salt

Melt the butter and chocolate in a bowl in the microwave. Add oil, water, quark, eggs and sugars and stir. Mix the dry ingredients in another bowl and add to the batter. Mix only so that the batter is smooth.

Pour the batter into a greased cake tin, 20-22 cm, and bake at 175 C for 40 minutes or until a skewer inserted into the middle comes out clean. Allow the cake to cool completely. Fill and decorate as you want.

Filling: mango chunks and whipped coconut cream.
Buttercream and sugarpaste.



Saftig Chokladkaka

125 g smör
50 g mörk choklad
1 dl vegetabilisk olja
2 dl vatten
150 g gräddfil eller kvarg
3 ägg
1 1/4 dl socker
1,5 dl farinsocker
4 3/4 dl vetemjöl
1 dl kakaopulver
1,5 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt

Smält smör och choklad i en skål i mikron. Blanda i olja, vatten, kvarg, ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål och tillsätt i smeten. Blanda bara så att smeten är jämn.

Häll smeten i en smord bakform 20-22cm och grädda vid 175 C under 40 minuter eller kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt kakan svalna helt. Fyll och dekorera som du vill.

Fyllning: mangobitar och vispad kokosgrädde.
Smörkräm och sockermassa.

12 comments: