I think blueberries and cinnamon is a good combo, and I have used them in this cake. Cardamom and blueberries would also be very good, but I don't have cardamom yet in the pantry.
Blueberry Crumb Cake
1,5 dl wholewheat flour
1,5 dl almond flour
1,5 dl brown sugar
2 tsp baking powder
pinch of salt
3/4 dl vegetable oil
1 egg
1 dl sour cream
2 dl blueberries
crumb topping
0,5 dl brown sugar
0,5 dl almond flour
30 g butter, cold
1 tsp ground cinnamon
Preheat oven to 180 C. Line a baking dish with parchment
paper. Combine flours, sugar, baking powder and salt in a bowl. Mix in the
vegetable oil, egg and sour cream. Fold in blueberries. Pour batter into the
baking dish. For the crumb topping, mix together all the ingredients with a
fork and sprinkle over the cake. Bake for 25-30 minutes.
Blåbärskaka med smul
1,5 dl fullkornsvetemjöl
1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl farinsocker
2 tsk bakpulver
nypa salt
3/4 dl vegetabilisk olja
1 ägg
1 dl gräddfil
2 dl blåbär
smultopping
0,5 dl farinsocker
0,5 dl mandelmjöl
30 g smör, kallt
1 tsk malen kanel
Värm ugnen till 180 C. Klä en ugnsform med bakplåtspapper.
Kombinera mjöl, socker, bakpulver och salt i en skål. Blanda i vegetabilisk
olja, ägg och gräddfil. Rör försiktigt ner blåbären. Häll smeten i ugnsformen.
För smulet, blanda ihop alla ingredienser med en gaffel och strö över
kakan. Grädda i 25-30 minuter.
6 Comments
Yummy!!!Could I use frozen blueberries,dear?
ReplyDeleteHugs!
Yes, you can! You could toss the frozen blueberries in some cornflour first. Hugs.
DeleteVilka fina rutor! Håller med dig om att kanel och blåbär är mycket gott tillsammans.
ReplyDeleteTack Marja. Ja, de passar bra ihop.
Deletegahhhhhh vad gott, har inte testat blåbär och kanel ihop! Måste testas tack för tipset! lördagskram Sofia
ReplyDeleteTack snälla :) Kram!
Delete