Blåbär och kanel är en god kombo tycker jag och jag har använt dem i denna kaka. Kardemumma och blåbär skulle också vara mycket gott, men kardemumma har jag ännu inte i skafferiet. 

I think blueberries and cinnamon is a good combo, and I have used them in this cake. Cardamom and blueberries would also be very good, but I don't have cardamom yet in the pantry.


Blueberry Crumb Cake

1,5 dl wholewheat flour
1,5 dl almond flour
1,5 dl brown sugar
2 tsp baking powder
pinch of salt
3/4 dl vegetable oil
1 egg
1 dl sour cream
2 dl blueberries

crumb topping
0,5 dl brown sugar
0,5 dl almond flour
30 g butter, cold
1 tsp ground cinnamon

Preheat oven to 180 C. Line a baking dish with parchment paper. Combine flours, sugar, baking powder and salt in a bowl. Mix in the vegetable oil, egg and sour cream. Fold in blueberries. Pour batter into the baking dish. For the crumb topping, mix together all the ingredients with a fork and sprinkle over the cake. Bake for 25-30 minutes.


Blåbärskaka med smul

1,5 dl fullkornsvetemjöl
1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl farinsocker
2 tsk bakpulver
nypa salt
3/4 dl vegetabilisk olja
1 ägg
1 dl gräddfil
2 dl blåbär

smultopping
0,5 dl farinsocker
0,5 dl mandelmjöl
30 g smör, kallt
1 tsk malen kanel

Värm ugnen till 180 C. Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Kombinera mjöl, socker, bakpulver och salt i en skål. Blanda i vegetabilisk olja, ägg och gräddfil. Rör försiktigt ner blåbären. Häll smeten i ugnsformen. För smulet, blanda ihop alla ingredienser med en gaffel och strö över kakan. Grädda i 25-30 minuter.