Jag hade en burk med speculoossmör i skåpet som behövde användas, så det fick bli en kaka. Den påminner om kladdkaka, då den är ganska kladdig inuti. Man kan grädda den längre ifall man vill ha en mindre kladdig kaka. Men ni som känner mig, vet att jag gillar kladdiga kakor :)

I had a jar of speculoos butter in the cabinet that needed to be used, so I made a cake. It's reminiscent of mud cake, because it is quite sticky inside. You can bake it longer if you want a less sticky cake. But you who know me, knows that I like sticky cakes :)



Speculoos Cake

70 g butter, room temp.
160 g brown sugar
2 eggs, room temp.
200 g speculoos butter, room temp.
55 g almond flour
1 tsp vanilla extract
pinch of salt

Preheat the oven to 175°C. Mix the butter and the brown sugar with a spoon. Add the eggs, one at a time, mixing well in between. Add the speculoos and mix. Finally add the almond flour and salt and stir well until creamy. Pour the mixture into a 20x20cm baking pan lined with parchment paper. Bake for about 30 minutes. Let cool.


Speculooskaka

70 g smör, rumstemp.
160 g farinsocker
2 ägg, rumstemp.
200 g speculoossmör, rumstemp.
55 g mandelmjöl
1 tsk vaniljextrakt
nypa salt

Sätt ugnen på 175 ° C. Blanda smör och farinsocker med en sked. Tillsätt äggen, ett i taget, blanda väl. Blanda i speculoos. Slutligen tillsätt mandelmjöl och salt och rör om väl tills krämigt. Häll blandningen i en 20x20cm bakform klädd med bakplåtspapper. Grädda i ca 30 minuter. Låt svalna.