Citron är väldigt fräscht i bakverk och jag tycker om smaken den ger bakverk. Det här är en enkel, men mycket god kaka. Servera som sådan eller med glass till. Min man testade att äta den med hallonsylt och han tyckte det var gott :) Alla på sitt vis!

Lemon is very fresh in cakes and I like the flavor it gives to baked goods. This is a simple, but very tasty cake. Serve as it is or with ice cream. My husband tried to eat it with raspberry jam and he thought it was good :)



Lemon Cake

1 1/4 dl sugar
2 eggs, at room temperature
1 lemon, grated zest and juice
100 g butter, melted and cooled
2 dl flour
0,5 tsp baking powder
1/4 tsp salt
2 tbsp quark
0,5 tsp vanilla extract

Preheat the oven to 175 C degrees. Butter the sides and bottom of a loaf pan. Dust with flour and set aside. In a bowl whisk together the sugar, eggs, lemon zest and lemon juice. Add the melted butter and flour, baking powder, and salt until incorporated. Add the quark and vanilla, and stir. Pour the batter into the prepared pan. Bake for 30-40 minutes or until a toothpick inserted in the center comes out clean. Let cool in the pan for at least 15 minutes. Slice and serve.



Citronkaka

1 1/4 dl socker
2 ägg, vid rumstemperatur
1 citron, rivet citronskal och saft
100 g smör, smält och svalnat
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2 msk kvarg
0,5 tsk vaniljextrakt

Sätt ugnen på 175 C grader. Smör sidorna och botten av en brödform. Pudra med mjöl och ställ åt sidan. I en skål vispa ihop socker, ägg, citronskal och citronsaft. Tillsätt smält smör och mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt sedan kvarg och vanilj och blanda. Häll smeten i den förberedda formen. Grädda i 30-40 minuter eller tills en tandpetare införs i mitten kommer ut ren. Låt svalna i formen i minst 15 minuter. Skär i skivor och servera.