Chocolate is never wrong and I enjoy baking with dark chocolate, it will not be as sweet as with milk chocolate. This cake is more compact and avoid over baking it, because it could turn out dry. The cake is very good with a cup of tea or coffee.
Dark Chocolate Cake
100 g butter
50 g dark chocolate, broken into chunks
1 dl brown sugar
4,5 tbsp quark
0,5 tsp vanilla extract
2 eggs
2 dl flour
1 tsp baking powder
pinch of salt
ganache
50 g double cream
30 g chocolate, chopped
0,5 tbsp butter
Preheat the oven to 175 C degrees. Line a loaf pan (17 cm x
10 cm) with parchment paper. For the ganache, put the cream into a small
saucepan, bring to the boil and take off the heat. Add the butter and chopped
chocolate, and leave to melt. Stir until smooth and shiny. Let cool for 1-2
hours.
For the cake, put the butter and chocolate in a saucepan and
heat very gently until melted, stirring now and again. Cool for 5 mins. Then
stir in the sugar, quark, vanilla, and the eggs. Now add the flour, baking
powder and salt. Stir until even. Pour the batter into the pan, then bake for
30-35 minutes. Cool in the tin for 15 mins, then turn out and let cool completely.
Spread the chocolate ganache over the cake and scatter with
chopped chocolate.
Mörk Chokladkaka
100 g smör
50 g mörk choklad, bruten i bitar
1 dl farinsocker
4,5 msk kvarg
0,5 tsk vaniljextrakt
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
nypa salt
ganache
50 g vispgrädde
30 g choklad, hackad
0,5 msk smör
Sätt ugnen på 175 C grader. Klä en brödform (17 cm x 10 cm) med
bakplåtspapper. För ganache, häll grädden i en liten kastrull, värm upp och ta
av från värmen. Tillsätt smör och hackad choklad och låt smälta. Rör om tills
den är slät och blank. Låt svalna i 1-2 timmar.
För kakan, lägg smöret och chokladen i en kastrull och värm
mycket försiktigt tills smält, rör om då och då. Låt svalna i 5 minuter. Rör i
socker, kvarg, vanilj, och äggen. Blanda sedan i mjöl, bakpulver och salt. Rör
tills kombinerat. Häll smeten i formen, och grädda i 30-35 minuter. Låt kakan
svalna i formen i 15 minuter, vänd den sedan ut och låt svalna helt.
Bred chokladganache över kakan och strö på hackad choklad.
10 Comments
Den där tar jag gärna en skiva av till morgonkaffet! ;)
ReplyDeleteTack! Du kan få två skivor :)
DeleteMen mums, skicka över en skiva tack kram Diana
ReplyDeletePostat och klart :) Kram!
DeleteLäckert!
ReplyDeleteTack Sara!
Deleteit looks delicious!
ReplyDeleteThank you Dina!
DeleteSer underbart gott ut : ) kram Sofia
ReplyDeleteTack så mycket :) Kram!
Delete