Friday, June 13, 2014

Rhubarb Strawberry Crumb Pie

En paj som kan bakas i en stor form eller i portionsformar. Om man gör en större skulle jag dubbla ingredienserna för att passa en form på ca 24 cm. Mycket god, inte alltför söt. Du får själv bestämma sötman på fyllningen genom att tillsätta så mycket socker som passar dig. Men kom ihåg att rabarberpajer får gärna vara lite syrliga. 

This is a pie that can be baked in a large mold or individual molds. If you make a larger one, I would double the ingredients to fit a mold of about 24 cm. This pie is really good, not too sweet. You get to decide the sweetness of the filling by adding so much sugar that suits you. But remember that rhubarb pies should be a bit tart.


Rhubarb Strawberry Crumb Pie
makes 2, 10 cm

crust
1,5 dl almond meal
0,5 dl coconut flour
1 tbsp coconut sugar
2 tbsp coconut oil

filling
1 small rhubarb stalk, sliced
8 strawberries, sliced
coconut sugar, after taste
a squeeze of lemon juice
1-2 tsp cornstarch

almond paste

crumb
4 tbsp rolled oats, gf
2 tbsp almond meal
2 tsp date syrup

For the crust blend the ingredients in a bowl. If the mixture seems too dry add some oil. Press the dough into two 10 cm tart pans and bake the crust at 175 C for 10 minutes.

For the filling, mix together all the ingredients, except for the almond paste. Grate almond paste on the crusts and pour on the filling.

For the crumb layer, stir everything in a bowl and put on the filling. Bake in the oven for 15 minutes.



Rabarber-Jordgubbssmulpajer
2st, 10 cm

botten
1,5 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
1 msk kokossocker
2 msk kokosolja

fyllning
1 liten rabarberstjälk, skivad
8 jordgubbar, skivade
kokossocker, efter smak
lite pressad citronsaft
1-2 tsk majsstärkelse

mandelmassa

smul
4 msk havregryn, gf
2 msk mandelmjöl
2 tsk dadelsirap

För pajbotten blanda ingredienserna i en skål. Om degen känns för torr tillsätt lite olja.  Tryck ut degen i två 10 cm pajformar, gärna med löstagbar kant, och grädda i 175 C i 10 minuter.

För fyllningen, blanda ihop ingredienserna, förutom mandelmassan. Riv mandelmassan på pajbotten så att det täcker bottnet och ha sedan på fyllningen.


För smulet, blanda allt i en skål och strö på fyllningen. Grädda i ugnen i 15 minuter.

7 comments:

  1. That crust sounds amazing, your tart looks absolutely perfect, I wish I had it now! Have a good one my friend ;)

    ReplyDelete
  2. Kombinationen jordgubbar och rabarber är bästa sommarpajen. Sötman från jordgubbarna och syran från rabarberna är så gott ihop.

    ReplyDelete
  3. I made these 2 tartlets today with fresh rhubarb from my own garden but added a bit of cinnamon to the dough!

    ReplyDelete