Tuesday, May 6, 2014

Vegan No-Bake Banoffee Pie

Idag vill jag gratulera pappa som fyller år, hurra!! Jag tror att han skulle ha uppskattat denna paj, han som tycker mycket om banan :) Även om denna kaka är av det hälsosammare slaget, märker man det inte. Den är så krämig och god och smälter i munnen. Jag vågar nästan säga att den slår originalet. Vågar du testa?

Today I want to congratulate my dad on his birthday, hurray! I think he would have appreciated this pie, since he is very fond of bananas :) Although this cake is the healthier kind, you don't notice it. It is so creamy and delicious and melts in your mouth. I can almost say that it beats the original. Do you dare to try?



Vegan No-Bake Banoffee Pie
makes 2

crust
1 dl mixed nuts
3 Medjool dates, pitted and chopped
pinch of salt
water, if needed

caramel sauce
6 Medjool dates, pitted and chopped
1,5 tbsp nut butter
pinch of salt
water

banana, sliced
whipped coconut milk, the solid part in a can of full fat coconut milk*

Mix the nuts in a food processor into a course flour. Then add the dates and a pinch of salt. Process until smooth. Add water to get the mixture sticky. Press the dough into two 10 cm tart pans and out in the fridge while you make the caramel sauce filling.

For the filling, mix all the ingredients in a food processor and add water until you have a smooth and thick caramel sauce. Pour onto the crusts. Top with sliced banana and whipped coconut milk. Put in the fridge to set before serving.

*Place the coconut can in the fridge overnight. Remove the chilled can from fridge and put it upside down. The liquid coconut milk (the part that doesn’t harden) will now be at the top of the can. Pour the coconut liquid into another bowl. Don’t throw it away, you can use it in baking, in smoothies... Use the thickened coconut cream in this recipe.


Vegan No-Bake Banoffeepaj
2 st

pajbotten
1 dl blandade nötter
3 Medjool dadlar, urkärnade och hackade
nypa salt
vatten, om det behövs

kolasås
6 Medjool dadlar, urkärnade och hackade
1,5 msk nötssmör
nypa salt
vatten

banan, skivad
vispad kokosmjölk *

Blanda nötterna i en matberedare till en grovt mjöl. Tillsätt sedan dadlar och en nypa salt. Mixa tills slät. Tillsätt vatten för att få blandningen klibbig. Tryck ut degen i två 10 cm pajformar och ställ i kylen medan du gör kolasåfyllningen.

Till fyllningen: Blanda alla ingredienser i en matberedare och tillsätt vatten tills du har en jämn och tjock kolasås. Häll på pajbotten. Toppa med skivad banan och vispad kokosmjölk. Ställ i kylen för att stelna innan servering.

*Placera kokosburken i kylen över natten. Ta den kylda burken ur kylskåpet och lägg den upp och ned. Vätskan (den del som inte stelnar) kommer nu att vara i toppen av burken. Häll kokosvätskan i en annan skål. Kasta inte bort den, du kan använda den vid bakning, i smoothies... Använd den tjocka kokosgrädden i detta recept.

18 comments:

  1. Banoffee on ihanaa. Ja onnittelut isällesi. Varmasti olisi tekemäsi banoffee maistunut.:)

    ReplyDelete
  2. This is an amazing version of banoffee! Love it!
    Kisses,sweet Katarina!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Lenia! This is so yummy :) Hugs!!

      Delete
  3. Dadlar är inte min favorit men kanske om de puttas ner i en paj som denna! Banoffee pie är en klassiker som jag nog aldrig tröttnar på. Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, kan vara att du skulle gilla dem bättre i den här formen :) Kram!

      Delete
  4. Går kokosmjölk att vispa upp sådär med vanlig handvisp? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Du ställer burken i kylen över natten och så vispar man den stelna delen av kokosmjölken. Mjölken skall inte vara light och helst så lite tillsatsämnen som möjligt.

      Delete
  5. Kul variant med vispad kokosmjölk! Banoffeepaj har jag faktiskt aldrig gjort, hehe. Skämme på det va?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, och den är så god! Nu har du bra orsak att testa :)

      Delete
  6. Låter ju hur gott som helst. Dadlar är verkligen super när man vill göra olika råa bakverk och desserter. Fikon också för den delen. Idag har jag gjort fikonbollar som blev jättegoda. Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det blir så gott med dadlar, men också med fikon. Kram!

      Delete
  7. A late Happy Birthday to your beloved dad!! Yeah!!

    I made these beauties a few days ago & they are wonderful, divine & amazing too!

    You rock, Katarina! :) xxx

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks :) Yes, these are to die for!

      Delete
  8. Tack så mycket för att du finns! Du ger sååå mycket inspiration! Jag har inte bakat något av dina recept än,men det kommer jag verkligen att göra, o jag återkommer med feedback efter det! Tack så mycket för GLUTENFRIA recept!!
    Kram. Karin

    ReplyDelete
  9. Sa jag att du ger glädje oxå...ler
    Tack.
    Karin

    ReplyDelete