Att göra sin egen granola är så mycket bättre än den köpta, som vanligen innehåller mycket socker. I denna kommer sötman från apelsinjuice och de torkade tranbären. Mer sötma än så tycker jag inte behövs.

Making your own granola is so much better than the store bought, which usually contain a lot of sugar. In this, the sweetness comes from the orange juice and the dried cranberries. More sweetness than this, I think, is not needed.


Orange Cranberry Granola

2,5 dl rolled oats (1 cup)
1 dl mixed nuts (1/2 cup)
1 dl raw buckwheat groats (1/2 cup)
1 dl sunflower seeds (1/2 cup)
1 dl pumpkin seeds (1/2 cup)
0,5 dl fresh orange juice (1/4 cup)
0,5 tbsp orange zest, finely grated
2,5 tbsp coconut oil, melted
1,5 tsp cinnamon
salt

1 dl cranberries (1/2 cup)

Combine everything, except the cranberries, in a bowl. Pour the mixture on a parchment paper lined baking sheet and bake at 150 C for 25-30 minutes. Stir after 15 minutes. The color should be golden brown. Remove from the oven and stir in cranberries. Cool completely before putting in a jar.


Apelsin-Tranbärsgranola

2,5 dl havregryn
1 dl blandade nötter
1 dl rå bovetegryn
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
0,5 dl färskpressad apelsinjuice
0,5 msk apelsinskal, fint rivet
2,5 msk kokosolja, smält
1,5 tsk kanel
salt

1 dl tranbär

Kombinera allt, förutom tranbären, i en skål. Häll blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 150 C i 25-30 minuter. Rör om efter 15 minuter. Färgen skall vara gyllenbrun. Ta bort från ugnen och blanda i tranbär. Låt svalna helt innan du häller blandningen i en burk med lock.