Vill du göra dem vegana, använder du t.ex. sojagrädde och margarin.
As many of you know, I bake my own croissants. And I've done it regularly now for a year. I now want to update the recipe I use. I can tell you that I tested slightly different way to make the dough, but this one is my favorite. You get croissants that are soft on the inside and crispy on the outside, and they taste so deliciously good. And ultimately, it is not difficult to bake these, it takes some time, but it's mostly waiting :) And it's definitely worth the wait!
If you want to make them vegan, use soy cream and margarine.
If you want to make them vegan, use soy cream and margarine.
ca 10 st
3,5 dl mjöl
2,5 msk socker
0,5 msk torrjäst
1 tsk salt
1,5 msk smör, mjukt (margarin-vegan)
¾ dl grädde (sojagrädde)
¾ dl kallt vatten
140 g smör, skivat och kylskåpskallt (margarin-vegan)
ägg, att pensla croissanterna (ta vatten om du är vegan)
ägg, att pensla croissanterna (ta vatten om du är vegan)
Blanda alla ingredienser, förutom den större mängden smör, i
en hushållsassistent för 5 minuter. Lägg plastfilm runt degen och ställ i kylen
över natten.
Skär smöret och kavla det mellan två bakplåtspapper till en
kvadrat. Ställ i kylen medan du kavlar degen. Kavla degen på ett mjölat bakbord
till 40 x 25 cm fyrkant. Borsta bort överflödigt mjöl. Ta ut smöret och placera
det på degen. Vik degen över smöret till mitten. Tryck sedan ihop kanterna för
att helt täta smöret inne i degen. Strö lite mjöl ovanpå degen. Med en kavel,
tryck på degen för att förlänga den lite och sedan börja kavla istället för att
trycka, med fokus på att förlänga istället för att bredda degen och försök
hålla kanterna raka. Kavla degen tills den är 40 x 25 cm. Borsta bort
överflödigt mjöl. Vik
upp den ena korta ändan av degen mot mitten och sedan viker du den andra korta
sidan över den vikta sidan. Lägg degen på en tallrik, täck med plastfolie och
ställ i kylen fär 30-60 minuter. Ta ut degen ur kylskåpet och kavla nu i
riktningen av de två öppna ändarna tills degen är ca 40 x 25 cm. Vik degen i
tredjedelar igen, borsta bort överflödigt mjöl. Täck med plastfolie och kyl i
ytterligare 30 minuter. Gör denna procedur (kavla och vik) ytterligare en
gånger (totalt 3 gånger) . Täck med plastfolie och ställ i kylskåp över natten.
Nästa dag, lägg degen på ett mjölat bakbord och strö mjöl på
degen. Kavla degen till 20 x 60 cm lång remsa. Använd mjöl om nödvändigt.
Trimma kanterna. Skär ut trianglar. Sträck försiktigt degen lite och skär en
liten skåra i botten (bredare sidan) av triangeln, rulla sedan till
croissanter. Sätt croissanterna på bakplåtspappersklädda plåtar.
Blanda ett ägg med 1 tsk vatten och pensla varje croissant* . Spara ägget i kylskåpet för senare användning. Låt croissanter jäsa i en dragfri plats, ca 2-3 timmar. Värm ugnen till 200 C grader. Pensla croissanterna med ägg en andra gång och grädda dem i ugnen ca 20 minuter.
*Här kan du välja att skippa att pensla dem om du vill frysa
ner dem. I så fall låter du dem jäsa 2-3h och sedan fryser ner dem. Dagen du
vill grädda dem från frysen: ta fram dem och ställ på en plåt, pensla med ägg
och låt tina 20-60 minuter. Pensla sedan ännu en gång innan gräddning.
Butter Croissant
around 10 pcs
3,5 dl flour
2,5 tbsp sugar
0.5 tbsp dry yeast
1 tsp salt
1,5 tbsp butter, softened (margarine-vegan)
¾ dl cream (soy cream-vegan)
¾ dl cold water
140g butter, sliced and refrigerated (margarine-vegan)
egg for brushing the croissants (water-vegan)
egg for brushing the croissants (water-vegan)
Mix all ingredients, except for the larger amount of butter
in a household assistant for 5 minutes. Add plastic film around the dough and
place in the fridge overnight.
Slice the butter and roll it between two baking sheets to a
square. Put in the refrigerator while you roll the dough. Roll the dough on a
floured surface to 40 x 25 cm square. Brush off excess flour. Take out the
butter and place it on the dough. Fold the dough over the butter to the middle.
Then press the edges together to completely seal the butter inside the dough.
Sprinkle a little flour on top of the dough. With a rolling pin, press the
dough to lengthen it a little and then start rolling instead of pressing, with
a focus on lengthening rather than widening the dough and keep the edges
straight. Roll the dough until it is 40 x 25 cm. Brush off excess flour. Fold
one short end of the dough toward the center and then fold the other short side
of the folded side.
Place the dough on a plate, cover with plastic wrap and put
in the fridge for 30-60 minutes. Remove the dough from the refrigerator and
roll now in the direction of the two open ends until the dough is about 40 x 25
cm. Fold dough in thirds again, brush off excess flour. Cover with plastic wrap
and cool for a further 30 minutes. Do this procedure (roll and fold) once more
(total of 3 turns). Cover with plastic wrap and refrigerate overnight.
The next day, put the dough on a floured surface and
sprinkle flour on the dough. Roll dough to 20 x 60 cm long strip. Use flour if
necessary. Trim the edges. Cut out triangles. Gently stretch the dough a little
and cut a small slit in the base of the triangle, stretch it, then roll the
dough up. Put the croissants on baking paper lined baking sheets.
Mix one egg with 1 teaspoon water and brush each croissant*. Put
the egg into the refrigerator for later use. Let croissants rise in a
draft-free place, about 2-3 hours. Preheat oven to 200 degrees for convection
and 220 for conventional oven. Brush the croissants with egg a second time.
Bake in the oven about 20 minutes.
* You can choose to skip to brush them if you want to freeze
them. If so, rise them for 2-3h and then freeze them. The day you want to bake
them from the freezer: take them out and place on a baking sheet, brush with
egg and let thaw 20-60 minutes. Brush again before baking.
3 Comments
gahhhhhhhh I LOVE it mums du är så begåvad, så fina! kram Sofia
ReplyDeleteVilka fina croissanter du har bakat. de ser så frasiga och bladiga ut. Själv har jag aldrig testat att baka några men jag ska spara receptet så jag har det till det är dags.
ReplyDeleteHa en skön och härlig helg! Kramar
Tack Helena! De här blir mycket frasiga och goda och jag bakar helst mina egna. Ha en fin helg, kram!
Delete