Sunday, April 27, 2014

Falafel

Tillsammans med soltorkad tomathummus, som jag skrev om igår, serverade jag falafel och pita. Jag stekte mina först i stekpannan för att få en fin stekyta och sedan gräddade dem i ugnen. Falafel som bakas i ugn blir inte lika som de du äter på restaurang, för att de är friterade och får en hårdare skorpa. Jag har några gånger också friterat själv och gillar dem nog bättre. Men dessa är ett bra alternativ, om inte hälsosammare :) 

Along with the sun-dried tomato hummus I posted yesterday, I served falafel and pita. I fried my first in the pan to get them nicely browned and then baked them in the oven. Falafel baked in the oven is not the same as the ones you eat at the restaurant, because they are deep-fried and have a harder crust. I have a few times also deep-fried my falafels and like them probably better. But these are a good option, if not healthier :)


Falafel
15 small or 4 large patties

400 g can chickpeas, rinsed and drained
1 red onion, chopped
1 garlic clove, chopped
handful of parsley
1 tsp ground cumin
0,5 tsp ground paprika
0,5 tsp chilli powder
1-2 tbsp almond flour
1 tbsp oil

Drain the chickpeas and put them into the food processor along with the onion, garlic, parsley, spices, flour and a little salt and pepper. Blend until fairly smooth, then shape into round balls or patties with your hands.
Heat coconut oil in a non-stick frying pan, add the falafels, then quickly fry for 2-3 mins on each side until lightly golden. If you make falafel balls you could after frying them bake them in the oven (175C) for 10 minutes to get them evenly cooked.


Falafel
15 små eller 4 stora biffar

400 g burk kikärtor, sköljda och avrunna
1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
handfull persilja
1 tsk mald kummin
0,5 tsk mald paprika
0,5 tsk chilipulver
1-2 msk mandelmjöl
1 msk olja

Lägg kikärterna i en matberedaren tillsammans med lök, vitlök, persilja, kryddor, mjöl och lite salt och peppar. Blanda till en ganska jämn smet, forma sedan till runda bollar eller biffar med händerna.

Värm kokosolja i en non-stick stekpanna, tillsätt falaflarna, stek dem snabbt i 2-3 minuter på varje sida tills lätt gyllene. Om du gör falafelbollar kan du efter att du stekt dem, baka dem i ugnen (175C) i 10 minuter för att få dem jämnt tillagada.

12 comments:

  1. Åh så gott! Hummusen ser också underbar ut :) Hoppas att du får en skön söndag! Kram

    ReplyDelete
  2. Pitabrödet ser ju amazing ut, egenbakat? Recept?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack :) Här får du receptet jag använder mig av: http://hovkonditorn.blogspot.nl/2013/02/whole-wheat-pita.html

      Delete
  3. Falafel älskar jag! Det var längesen jag gjorde det nu, dock. Ska steka mina i ugnen nästa gång och se hur det blir :)

    ReplyDelete
  4. Litet lättare falafel:) Egentligen gör man ju falafel av kikärter som inte är kokta,men varför inte så här också:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, på det viset har jag också gjort några gånger.

      Delete
  5. Åhh falafel som är så gott. Åt det mycket när jag var i Israel för många år sen som voluntär.
    Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Åh, där var de säkert jättegoda! Kram

      Delete
  6. Falafel är ju så gott, vi åt det bara häromdagen :) Fast vi äter det ofta hos oss, kram!

    ReplyDelete