Jag gillar såser som innehåller olika grönsaker, linser, gärna bönor. Och att använda kokosmjölk och jordnötssmör gör det hela lite exotiskt. Det här är en sås helt i min smak. Jag serverade såsen med quinoa, kikärtor och grönsaker.

I like sauces containing various vegetables, lentils, and beans. And the use of coconut milk and peanut butter makes it a little exotic. This is a sauce entirely to my taste. I served it with quinoa, chickpeas and vegetables.



Vegetable Stew with Coconut and Peanut Butter
4-6 portions

1 red onion, chopped
1 garlic clove, chopped
2 carrots, grated
1 bell pepper, chopped
2 cans diced tomatoes
2 dl beluga lentils (3/4 cup + 1 tbsp)
1-2 dl coconut milk (1/2- 3/4 cup)
1 tbsp peanut butter
water, if needed
salt
pepper
paprika
sambal oelek

Heat coconut oil in a pan and add onion, garlic, carrots, and bell pepper. Fry for about 5 minutes. Add tomatoes, lentils and coconut milk, and cook until the lentils are soft. Add some water if needed or more coconut milk. Stir in peanut butter and season to taste.


Grönsaksgryta med kokos och jordnötssmör
4-6 portioner

1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 morötter, rivna
1 paprika, hackad
2 burkar tärnade tomater
2 dl belugalinser
1-2 dl kokosmjölk
1 msk jordnötssmör
vatten, vid behov
salt
peppar
paprika
sambal oelek

Värm kokosolja i en kastrull och tillsätt lök, vitlök, morötter och paprika. Stek i ca 5 minuter. Tillsätt tomater, linser och kokosmjölk och koka tills linserna ar mjuk. Lägg till lite vatten om det behövs eller mer kokosmjölk. Rör i jordnötssmör och krydda efter smak.