Saturday, March 15, 2014

Gluten Free Date-Coconut Cookies

Jag tycker att det är roligt att experimentera fram lite nyttigare bakverk och då gärna glutenfria och vegana. Sötningsmedlet i dessa kex är dadlar och dadelsirap.

I think it is fun to experiment with a little healthier baked goodies and I like them to be gluten free and vegan. The sweetener in these cookies are dates and date syrup.



Glutenfria Dadel-Kokoskex
ca 10 kex

100 g mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
2,5 msk fint hackad dadel
1 msk kokos
en nypa salt
1 chia ägg
1 msk dadelsirap
1 tsk vaniljextrakt
2 msk kokosolja, smält

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda först alla torra ingredienser i en skål. Blanda sedan i chia ägg, dadelsirap, vaniljextrakt, och kokosolja. Degen ska inte vara för blöt. Ta 0,5-1 matsked av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem och gör monster med en gaffel om du vill. Grädda i ugnen i 8 minuter.


Gluten Free Date-Coconut Cookies
about 10 cookies

100 g almond flour
1 tbsp coconut flour
1 tsp baking powder
2,5 tbsp finely chopped dates
1 tbsp desiccated coconut
pinch of salt
1 chia egg
1 tbsp date syrup
1 tsp vanilla extract
2 tbsp coconut oil, melted

Preheat the oven to 180 C degrees. First mix all the dry ingredients in a bowl. Then mix in chia egg, date syrup, vanilla extract, and coconut oil. The dough should not be too wet. Take a 0,5 -1 tablespoon of batter and place on a baking sheet with parchment paper. Flatten them gently with a fork and bake in the oven for about 8 minutes.

13 comments:

  1. Hej!
    Jag undrar bara, vad är chia ägg?
    Barbro

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bra att du hittade hur man gör chia-ägg. Jag använder 1 msk chiafrön blandat med 3 msk vatten. Om man vill kan man använda malda chiafrön, men det har jag inte gjort här.

      Delete
    2. Tack!
      Måste prova att göra de här kakorna. Låter gott!

      Delete
  2. Vilka fina kakor! Funderar också på att testa baka med dadlar! Och nu har jag skrivit av recept på chiaägg, spännande! :)
    Ha en fin dag!
    Kramar!
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Jag tycker det blir gott med dadlar i bakverk, naturligt sött :) Ha en fin dag, kram!

      Delete
  3. Jag googlade och hittade också recept på chia ägg.
    Slarvigt att jag inte tänkte på det.
    Mvh/Barbro

    ReplyDelete
  4. De ser fantastiskt goda ut. Extra kul när de dessutom är nyttiga.

    ReplyDelete
  5. Åhhhh, jag vill ha NU! Ser grymma ut.... får jag nog testa att göra någon gång framöver mmmm kram!

    ReplyDelete
  6. Kul idé med chiaägg. Ska absolut testas. De gånger jag bakat äggfritt har jag användt färdig "No egg", men den här varianten låter ju perfekt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag har aldrig testat no egg, men nog sett det i butiken.

      Delete