Tuesday, February 4, 2014

Beetroot Bread

Rödbeta är gott att äta som sådan, men går även bra att använda i bakverk och i bröd. I dessa bröd hade jag kokta rödbetor som jag rev ner i degen. Ett bra sätt att få i sig grönsaker. 

Beetroot is delicious to eat as it is, but also great to use in baked goodies and in breads. A good way to eat more vegetables.


Beetroot Bread

2 cooked beetroots, grated
3 dl water
2 tsp dry yeast
6-7 dl flour (I used multigrain- and rye flour)
0,5 tsp salt
2 tbsp olive oil
2 tsp date syrup
2 tbsp sunflower seeds
2 tbsp pumpkin seeds

Heat water to 42 C degrees. Place all ingredients in a bowl and knead by hand or by machine until you have a smooth dough. Let rise for 30-60 minutes.
Fold the dough on a floured surface and knead until smooth. Roll the dough to 1-2 cm thick and press out bread with a round cookie cutter. Place on a parchment paper lined sheet. Let rise covered for 30 minutes. Brush with water ans sprinkle with seeds. Bake in 225 degrees oven for 10-12 minutes.


Tebröd med Rödbetor

2 kokta rödbetor, rivna
3 dl vatten
2 tsk torrjäst
6-7 dl mjöl ( jag hade flerkorns- och rågmjöl)
1 tsk salt
2 msk olivolja
2 tsk dadelsirap
2 msk solrosfrön
2 msk pumpafrön

Värm vattnet till 42 grader. Lägg alla ingredienser i en skål och knåda för hand eller med maskin tills du har en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 30-60 min.

Fäll degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla degen så den är ca 1-2 cm tjock och tryck ut kakor med kakmått. Placera tekakorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk 30 min. Pensla med vatten och strö på frön. Grädda i 225 grader mitt i ugnen 10-12 min.

13 comments:

  1. Brödet ser sådär ljuvligt nybakt och saftigt ut! Härligt med rödbetor i :)

    ReplyDelete
  2. Vad gott det ser ut! Just nu önskar jag att jag inte vore allergisk mot rödbetor! :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Vad synd att du inte kan äta rödbetor, men det finns som tur mycket annat gott också :)

      Delete
  3. Kul med rödbetor i brödet, istället för morot som är rätt vanligt ju. Snyggt också!

    ReplyDelete
  4. Så kul! Bakade bröd med Rödbeta häromdagen :)
    http://www.evelinasekologiska.se/2014/02/nytt-favoritbrod-rodbeta-lingon-yoghurt.html

    /Evelina - Evelinas Ekologiska

    ReplyDelete
  5. Ja morot har vi ju testat att ha i brödbaket, men aldrig rödbetor. Det blir så härligt saftigt att tillsätta morötterna och det blir det väl med rödbetor också misstänker vi?
    Kramar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, så blir det med dem också, saftigt och gott! Kram!

      Delete
  6. Tasty beetroot rolls, yes, yes, yes, please! Have fun in New york!

    ReplyDelete