Man behöver inte alltid använda vitt vetemjöl för att lyckas, t.ex med plättar. Här har jag blandat ihop en smet på glutenfria mjölsorter med ett väldigt lyckat slutresultat. Och den söta sockerfria dadelsylten till gjorde det hela en aning lyxigt.

You do not always need to use white flour in order to succeed, such as with pancakes. Here I mixed up a batter of gluten-free flours with a very successful outcome. And to serve the pancakes with a sweet sugar free date jam made everything perfect.


Gluten-Free and Vegan Pancakes with Cinnamon Date Jam

1 dl rice flour (1/2 cup)
3 tbsp maizena or potato flour
2 tbsp coconut flour
1 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1 3/4 dl almond milk (3/4 cup)
1 tsp date syrup
1,5 tbsp coconut oil

Cinnamon Date Jam
8 dates, pitted
1 tsp cinnamon
3 tbsp water

Stir all the ingredients for the pancakes in a bowl and fry them in a skillet on both sides until golden brown.
To make the jam, mix the ingredients in a food processor until smooth. Serve with the pancakes.


Gluten-Fria och Vegan Pannkakor med kanel dadelsylt

1 dl rismjöl
3 msk maizena eller potatismjöl
2 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 3/4 dl mandelmjölk
1 tsk dadelsirap
1,5 msk kokosolja

Kanel Dadelsylt
8 dadlar, urkärnade
1 tsk kanel
3 msk vatten

Blanda alla ingredienser för pannkakorna i en skål och stek dem i en stekpanna på båda sidor tills de är gyllenbruna. 
För att göra sylten, blanda ingredienserna i en matberedare tills slät. Servera med pannkakorna.