Thursday, October 31, 2013

Coconut Sugar Ice cream with Sticky Cake bites

Glass med smak av kola och kladdkaka, mums säger jag. Så god, men man behöver inte så mycket då den är ganska söt. Jag tycker att det är roligt med glass som har det där lilla extra, även om hederligt gammal vaniljglass är det bästa, men ibland så vill man ha lite mera. 

Ice cream with flavors of caramel and chocolate cake, yummy! So good, but you do not need much as it is pretty sweet. I think it's great with ice cream that has that little something extra, even if old fashioned vanilla ice cream is the best, but sometimes you just want a little more.




Coconut Sugar Ice cream with Sticky Cake bites

5 dl heavy cream
2,5 dl milk
2,5 dl coconut sugar
200 g cream cheese
1 vanilla bean, seeds
pinch of salt


Combine cream, milk, sugar, cheese and vanilla in a saucepan over medium-low heat. Whisk continuously until sugar has dissolved and cheese has completely combined with cream and milk. Remove from heat and salt. Pour into an airtight container and chill in the refrigerator overnight. Sieve the mixture to get rid of the vanilla bean. 

Churn the ice cream according to the manufacturer's instructions. When finished churning, fold in the pieces of sticky cake and transfer to an airtight container. Freeze until firm, about 2-4 hours.
 

Kokossockerglass med kladdkaka

5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
2,5 dl kokossocker
200 g färskost
1 vaniljstång, frön
nypa salt


Kombinera grädde, mjölk, socker, ost och vanilj i en kastrull på medellåg värme. Vispa hela tiden tills sockret har lösts upp och osten har smält. Ta bort från värmen och blanda i salt. Häll i en lufttät behållare och ställ i kylskåpet över natten. Sila blandningen innan du häller den i glassmaskinen. Frys glassen enligt tillverkarens anvisningar. När glassen är klar blanda i kladdkakabitarna och överför glassen till en lufttät behållare. Frys tills glassen stelnat, ca 2-4 timmar.

Wednesday, October 30, 2013

Sticky Cake with Coconut sugar and Chocolate

Jag har förälskat mig i kokossocker och gillar kolasmaken den ger till bakverk. Det är dessutom nyttigare än vitt socker och har ett lägre GI. 

I have fallen in love with coconut sugar and the caramel like flavor it gives to baked goods. It is also better than white sugar and has a lower GI.


Sticky Cake with Coconut sugar and Chocolate

100 g butter
2,5 dl coconut sugar
2 eggs
1 dl almond meal
1 dl whole wheat flour
0,5 tsp baking powder
2 tsp vanilla
50 g dark chocolate, chopped

Mix together the room temperature butter with sugar. Add the eggs, mix. Stir in the remaining ingredients. Fill a baking sheet lined oven dish with batter and bake at 175 degrees about 22-25 minutes. Let cool and cut into small pieces.



Kladdkaka med Kokossocker och Choklad

100 g smör
2,5 dl kokossocker
2 ägg
1 dl mandelmjöl
1 dl fullkornsmjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
50 g mörk choklad, hackad

Blanda ihop det rumsvarma smöret med socker. Tillsätt äggen, blanda. Rör till sist i resterande ingredienser. Fyll en bakplåtspappersklädd form med smeten och grädda i 175 grader ca 22-25 minuter. Låt svalna och skär i små bitar.

Tuesday, October 29, 2013

Risoni-Tomato Soup

Risoni är inte det lättaste att få tag på i Amsterdam, men nu har jag hittat en affär, som säljer det :) Så det fick bli en soppa med både tomat och kikärtor.

Risoni is not the easiest thing to come by in Amsterdam, but now I've found a store that sells it :) So I had to make a soup with both tomato and chickpeas.




Risoni-Tomato Soup

1 small red onion, chopped
1 garlic clove, chopped
1 can diced tomatoes + 1 can water
0,5 vegetable stock cube
1,5 dl chickpeas (2/3 cup)
1 dl risoni (1/2 cup)
brown sugar, optional
basil
salt
pepper

Fry onion and garlic in a pan for a couple of minutes. Add the tomatoes, water, vegetable cube and chickpeas. Let simmer for 10 minutes, then add risoni and cook until it is ready. Season to taste.


Risoni-Tomatsoppa

1 liten rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 kan tärnade tomater + 1 burk vatten
0,5 grönsaksbuljongtärning
1,5 dl kikärter
1 dl risoni
farinsocker
basilika
salt
peppar

Fräs lök och vitlök i en kastrull i ett par minuter. Tillsätt tomater, vatten, buljongtärning och kikärter. Låt sjuda i 10 minuter, tillsätt sedan risoni och koka tills den är klar. Krydda efter smak.

Monday, October 28, 2013

Lingonberry Smoothie

Som jag sade igår, går det bra att använda lingonmassan som blir över efter att du gjort vispgröt. Jag blandade massan i en smoothie och det blev fräscht och gott, inte alls surt som jag hade tänkt att det blir.

As I said yesterday, it is ok to use the lingonberry pulp that's left over after making whipped porridge. I mixed the pulp in a smoothie and it was fresh and tasty, not at all tart as I thought it would be.



Lingonberry Smoothie

1 banana, frozen
6 strawberries, frozen
1 dl lingonberry pulp, leftover from whipped porridge
coconut milk / almond milk

Mix all the ingredients in a blender. Pour into a glass.


Lingonsmoothie

1 banan, fryst
6 jordgubbar, frysta
1 dl lingonmassa, överblivet från vispgröt
kokosmjölk / mandel mjölk

Blanda alla ingredienser i en mixer. Häll upp i ett glas.

Sunday, October 27, 2013

Whipped Lingonberry Porridge

Denna gröt är barndom för mig. Min mamma gjorde den ofta till mig och min syster och den är så god. Jag åt min med bara lite socker på, medan min syster ville också ha mjölk till. Idag tar jag också mjölk med gröten, konstigt hur man kan ändra sig med åldern :) Kasta inte bort massan som blir över efter att du silat den, för i morgon får du recept på vad du kan använda det till.

This porridge is childhood for me. My mother made it often to me and my sister and it is so good. I ate my with just a little sugar, while my sister also topped it with milk. Today I also add milk with the porridge, strange how your tastebuds can change with age :) Do not throw away the pulp that is left over after you strained it, for tomorrow you get a recipe with the lingonberry pulp.


Whipped Lingonberry Porridge

about 4 dl lingonberries (1,5 cups)
8 dl water (3 1/4 cups)
1 dl tagatose or other sweetener (1/2 cup)
1,5 dl semolina (2/3 cups)
a pinch of salt

Boil berries and water for 10 minutes. Strain the berries and remove the shells, if you want a smoother porridge. Add sugar and a pinch of salt and bring to a boil. Whisk semolina into the boiling juice and cook gently, stirring occasionally for 10 minutes. Let cool slightly and then beat with electric mixer until fluffy. Eat warm or cold with milk. 



Vispgröt

ca 4 dl lingon
8 dl vatten
1 dl tagatos eller annat sötningsmedel
1,5 dl mannagryn
en nypa salt

Koka bär och vatten i 10 minuter. Sila bären och ta bort skalen, om du vill ha en slätare gröt. Tillsätt socker och en nypa salt och koka upp. Vispa mannagrynen i den kokande saften och koka försiktigt under omrörning i 10 minuter. Låt svalna något och sedan vispa med elvisp tills fluffigt. Ät varm eller kall med mjölk.