Tuesday, April 30, 2013

Pasta Salad

En sallad som går snabbt att laga och som smakar fräscht och gott. Kanske något till Valborgsmenyn? Vi åt salladen med smördegspiroger. Glad Valborg önskar jag er alla!

A salad that is quick to prepare and tastes fresh and delicious. Maybe something to your May Day menu? We ate the salad with puff pastry pasties.



Pastasallad

pasta, kokt
soltorkad tomat i olja
tomat, hackad i bitar
gurka, hackad i bitar
mozzarella
basilika, färsk
salt
peppar
pumpafrön

Blanda alla ingredienser i en skål och häll i lite av oljan från soltorkade tomaterna. Njut!



Pasta Salad

pasta, cooked
sundried tomatoes in oil
tomato, chopped into pieces
cucumber, chopped into pieces
mozzarella
basil, fresh
salt
pepper
pumpkin seeds

Combine all the ingredients in a bowl and add some of the oil from the sundried tomatoes. Enjoy!


Monday, April 29, 2013

Spinach Ricotta Egg filled Puff Pastry

De här pastejerna passar bra att bjuda på till Valborgsmässoafton och annars är de ypperliga att serveras på bufféer, att ta med på picknick, utfärder. Som fyllning använde jag spenat, ricotta och kokt ägg. Mycket fräscha och goda.

These pasties are a delicious treat to serve on Walpurgis Night, and otherwise they are excellent to be served at buffets, to take along on picnics, excursions. For filling, I used spinach, ricotta and boiled eggs. Very fresh and good.


Spenat-Ricotta-Ägg i smördeg

1 tsk olivolja
1 rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, hackad
500 g spenat, frysta
150 g ricottaost
en nypa muskot
salt
svartpeppar

kokt ägg, hackade
smördegsark

Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs lök och vitlök tills den är mjuk. Tillsätt spenaten. Fortsätt att koka på låg värme ca 5 minuter. Tillsätt ricottaost och blanda. Krydda med salt, peppar och muskot.
Fyll smördegsark med fyllningen och lägg på hackat ägg. Kläm ihop degkanterna med en gaffel. Grädda i 200 grader ca 20 minuter.



Spinach Ricotta Egg filled Puff Pastry

1 tsp olive oil
1 red onion, finely chopped
1 garlic clove, minced
500 g spinach, frozen
150 g ricotta cheese
a pinch of nutmeg
salt
black pepper

boiled eggs, chopped
puff pastry sheets


Heat the oil in a pan and fry the onion and garlic until soft. Add the spinach.
Continue to cook on low heat approximately 5 minutes. Add the ricotta cheese and mix. Season with salt, pepper and nutmeg.
Fill puff pastry sheets with the filling and chopped egg. Close the sheets by pressing the corners together with a fork. Bake in 200 degree oven for 20 minutes.

Coconut-Banana Doughnuts

Munkar är ett måste till Valborg och jag ville prova att baka munkar smaksatta med banan och kokos. Jag använde mig av kokosdryck av märket Optimel, men det går bra att använda  kokosmjölk också. Munkarna blev goda, man anar en ton av kokos och banansmaken är framträdande. Nygräddade munkar med mjöd är så gott! En annan godsak som äts på Valborg är struvor. Jag gjorde struvor förra året, här finns recept.  

Donuts are a must for me on May Day and I wanted to try to bake donuts flavored with banana and coconut. I used a coconut drink (Optimel), but you can use coconut milk as well. The donuts turned out yummy, you sense a hint of coconut and the banana flavor is prominent. Freshly made donuts with mead is delicious. Another treat for May Day is Funnel Cakes. I made funnel cakes last year, here you can find the recipe.


Kokos-Bananmunkar

2,5 dl kokosmjölk / optimel kokosdryck
25 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl socker
1 tsk mald kardemumma
1 banan, mosad
1 ägg
ca 9 dl vetemjöl
50 g margarin eller smör, mjukt

1 liter rapsolja eller solrosolja

socker att rulla i

Lägg jästen i en bunke med varm kokosmjölk (+37). Tillsätt socker, salt, kardemumma, uppvispat ägg och banan. Rör i hälften av mjölet. Blanda i smöret och resten av mjölet. Knåda degen för hand eller i maskin en kosrt stund. Låt degen jäsa på en varm plats täckt med en handduk. Forma degen till bollar med hjälp av mjöl och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa 30 minuter. Hetta upp oljan i en kastrull till 180 grader. Fritera munkarna ca 3 minuter tills de fått en fin brun färg. Lyft upp dem med en hålsläv och lägg dem på hushållspapper för att sedan rulla dem i socker.



Coconut-Banana Doughnuts

2,5 dl coconut milk / optimel kokosdryck
25 g yeast
0,5 tsp salt
1 dl sugar
1 tsp ground cardamom
1 banana, mashed
1 egg
about 9 dl flour
50 g margarine or butter, softened

1 liter of rapeseed oil or sunflower oil

sugar for coating

Place yeast in a bowl with warm coconut milk (+37). Add sugar, salt, cardamom, beaten egg and banana. Stir in half of the flour. Mix in the butter and the remaining flour. Knead the dough by hand or in a machine briefly. Let the dough rise in a warm place covered with a towel. Shape the dough into balls, using flour and place them on a parchment paper covered sheet and let rise 30 minutes. Heat oil in a saucepan to 180 degrees. Fry donuts about 3 minutes until they get a nice brown color. Lift them with a skimmer and place on paper towels and after that roll them in sugar.

Sunday, April 28, 2013

Breakfast

Idag bjuder jag på en bildkavalkad på frukostar. Ett av de bästa målen på dagen :) Jag äter helst kvarg med tillbehör, men även bröd slinker ner. Det skulle vara roligt att höra vad du äter till frukost, om du äter?

Today, I'm giving you a picture cavalcade of breakfasts. One of the best meals of the day :) I eat a lot of quark, but even some bread goes to my stomach. Do you eat breakfast, and if so, please let me know what?

Quark with berries, banana, pumpkin seeds, chia seeds and superfood cacao crunch

Same as above, but with superfood acai-blueberry cereal instead of cacao crunch

Croissant with butter, cheese and cucumber and red bell pepper

Weekend breakfast - whole wheat scone, banana-speculoos muffins and some greens and banana with peanut butter. Hot cocoa and one chocolate egg :)

Vanilla quark with banana, peanut butter, pumpkin seeds, chia seeds and superfood acai-blueberry cereal

Homemade croissant, orange juice and berries and granola


Some more quark and berries, fruit

Bread with cheese, greens and mayonnaise

Homemade bread with cooked eggs

Dark bread with cottage cheese and greens, tea

Saturday, April 27, 2013

Carrot Cake Cheesecake

En saftig morotskaka är något jag alltid gillat och ostkaka har varit min favorit redan länge. Hur blir det då att kombinera dessa två? Slutresultatet är en otroligt saftig och god kaka. Jag bakade min kaka i en större form och därför är den inte så hög. Om du använder dig av en 22 cm form kommer du att få en högre kaka. Gräddningstiden blir då också längre. Servera den gärna kylskåpskall.

A moist carrot cake is something I always liked and cheesecake has been my favorite for a long time. Can you combine these two and and what would the outcome be? The end result is an incredibly moist and delicious cake. I baked my cake in a larger pan, and therefore it is not so high. If you are using a 22 cm pan you will get a higher cake. Baking time also becomes longer. Serve it well refrigerated.


Carrot Cake Cheesecake

for the cheesecake:
350 g cream cheese, at room temperature
1 dl granulated sugar
1 tsp vanilla sugar
2 eggs
1 tsp flour
1 dl quark

for the carrot cake:
170 g butter, melted
0,5 dl brown sugar
1 3/4 dl sugar
1 tsp vanilla sugar
2 eggs
3 dl flour
0,5 tsp baking soda
3/4 tsp cinnamon
1/4 tsp nutmeg
1/4 tsp salt
200 g carrots, grated

Preheat the oven to 175C and grease a 22 cm springform pan.
For the cheesecake, beat together all the ingredients until smooth. Set aside.

For the carrot cake, beat together butter, brown sugar, sugar, and vanilla sugar until smooth. Add the eggs and beat until the mixture is smooth. Add the flour, baking soda, cinnamon, nutmeg, and salt and mix until just combined. Fold in the carrots.

Spread half of the carrot cake batter into the bottom of your prepared pan. Then put half of the cheesecake batter on top of the carrot cake layer. Then dollop the rest of the carrot cake batter on top of that layer, and finish with the cheesecake on top. Smooth the top cheesecake layer out. Bake the cake for 35-40 minutes. Let the cheesecake cool completely.


Morots-Cheesecake Kaka

cheesecake:
350 g färskost, vid rumstemperatur
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 tsk mjöl
1 dl kvarg

morotskaka:
170 g smör, smält
0,5 dl farinsocker
1 3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
3/4 tsk kanel
1/4 tsk muskot
1/4 tsk salt
200 g morötter, rivna

Värm ugnen till 175C och Smörj en 22-24 cm springform.
För cheesecake-smeten, vispa ihop alla ingredienser. Ställ åt sidan.

För morotskakan, vispa smör, farinsocker, socker och vaniljsocker till en jämn smet. Tillsätt äggen och vispa tills blandningen är slät. Tillsätt mjöl, bikarbonat, kanel, muskot och salt och blanda tills allt är kombinerat. Blanda sist i morötterna.
Häll hälften av morotskaka-smeten i botten av din form. Lägg sedan hälften av cheesecake-smeten ovanpå morotskakalagret. Häll på resterande morotskaka-smet och avsluta med cheesecake-smeten på toppen. Grädda kakan i 35-40 minuter. Låt kakan svalna helt.

Friday, April 26, 2013

Overnight raised Waffles

Till helgfrukosten blir nattjästa våfflor perfekt. Blanda ihop smeten på kvällen och på morgonen värmer du våffeljärnet och blandar i äggen och bikarbonat i smeten, så är du klar att fixa lyxfrukost. Servera gärna med frukt och bär.

For your weekend breakfast, night raised waffles are perfect. Mix the batter in the evening and in the morning warm the waffle maker and mix in the eggs and baking soda in the batter, and you're ready to make a luxurious breakfast. Serve with fruit and berries.


Overnight raised Waffles

0,5 dl warm water
2 tsp dry yeast
5 dl milk, warmed
50 g butter, melted and cooled
1 tsp salt
1 tsp sugar
5 dl flour
2 large eggs
¼ tsp baking soda

Pour the warm water and dry yeast into a large mixing bowl. Let stand for 5 minutes.

Add milk, butter, salt, sugar, and flour, and whisk until well blended and smooth. Cover the bowl with plastic wrap, and let it stand overnight at room temperature.

Preheat a waffle maker. Just before cooking the waffles, add the eggs and baking soda, and stir to mix well. The batter will be very thin. Pour an appropriate amount of batter into your hot waffle maker. Cook until golden and crisp.


Nattjästa våfflor

0,5 dl varmt vatten
2 tsk torrjäst
5 dl mjölk, värmd
50 g smör, smält och svalnad
1 tsk salt
1 tsk socker
5 dl vetemjöl
2 stora ägg
¼ tsk bikarbonat

Häll varmt vatten och torrjäst i en stor skål. Låt stå i 5 minuter.

Tillsätt mjölk, smör, salt, socker och mjöl och vispa väl. Täck skålen med plastfolie och låt den stå övernatten i rumstemperatur.

Värm våffeljärnet. Strax innan du gräddar våfflorna, tillsätt äggen och bikarbonat och rör om att blanda allt väl. Smeten kommer att vara mycket lös. Häll en lämplig mängd smet i det varma väffeljärnet. Grädda tills gyllene och krispiga.

Thursday, April 25, 2013

Avocado Mousse Cakes with Stevia

De här godsakerna är sötade med stevia och agave och mandelmjöl istället för vetemjöl. En hälsokaka!

These goodies are sweetened with stevia and agave and I have used almond flour instead of wheat flour. A healthy cake!


Avokado-Moussegrottor
12 st små

100 g mandelmjöl
50 g smör, mjukt
2 tsk stevia blend
0,5 tsk bakpulver
5 droppar stevia vanilj, valbart

fyllning
1 avokado
0,5-1 msk agave
2 msk kakao
5 droppar stevia vanilj

Blanda ihop samtliga ingredienser. Forma degen till bollar och placera i små muffinsformar. Tryck en grop i mitten på varje. Grädda 200 grader ca 10 minuter. Låt svalna.

Mixa ingredienserna till fyllningen och ställ i kylskåpet en stund. Fyll grottorna med fyllningen. Förvara i kylskåp.

Avocado Mousse Cakes
12 pc

100 g almond meal
50 g butter, softened
2 tsp stevia blend
0,5 tsp baking powder
5 drops vanilla stevia, optional

topping
1 avocado
0,5-1 tbsp agave
2 tbsp cocoa
5 drops vanilla stevia

Stir together all the ingredients. Shape the dough into balls and place in small muffin cups. Press a cavity in the center of each. Bake at 200 degrees about 10 minutes. Allow to cool.

Mix the ingredients for the filling and place in the fridge for a while. Fill the cavities with the filling. Store in the refrigerator.