Tuesday, December 10, 2013

Gluten- and Dairy Free Gingerbread Date Scones

Scones med smak av pepparkaka och dadlar, det ger mig julkänslor. Och de är dessutom gluten- och mjölkfria. En lite nyttigare variant på scones. Att ha i rivet apelsinskal skulle ytterligare höja julfaktorn. Men jag serverade dem med dadelsylt kryddad med apelsin och kanel. Receptet på sylten får ni imorgon.  

Scones with flavors of gingerbread and dates, gives me Christmas feelings. And they are gluten and dairy free. A little healthier twist on scones. To add orange zest would further raise the Christmas feeling. But I served them with date jam spiced with orange and cinnamon. I will give you the recipe for the jam tomorrow.


Gingerbread Date Scones

2 dl almond flour
2 dl buckwheat flour
1 tbsp gingerbread spice
2 tsp baking powder
0,5 tsp salt
50 g coconut oil, solid form
1 3/4 dl almond milk
6 dates, pitted and chopped

Preheat the oven to 225 C. Put the flours, gingerbread spice, baking powder and salt in a bowl. Add the coconut oil and stir until crumbly. Add the milk and the dates. Stir until everything is blended. Form into scones and bake in the oven for 10 minutes.


Pepparkaks-dadelscones, gluten- och mjölkfri

2 dl mandelmjöl
2 dl bovetemjöl
1 msk pepparkakskrydda
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50 g kokosnötolja, fast form
1 3/4 dl mandelmjölk
6 dadlar, urkärnade och hackade


Sätt ugnen på 225 C. Lägg mjöl, pepparkakskrydda, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt kokosolja och rör om tills smuligt. Lägg till mjölk och dadlar. Rör tills allt är blandat. Forma till scones och grädda i ugnen i 10 minuter.

16 comments:

  1. Oj, oj, oj, vilka smaskiga! Måste, måste testa!
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, de blev mycket goda. Ha en fin dag, kram!

      Delete
  2. I adore dates,this is a wonderful date-treat!
    Kisses,dear Katarina!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Me too, they are so sweet and delicious. Hugs!

      Delete
  3. Vilken fin ide och de ser jättegoda ut:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack så mycket! De blev verkligen goda.

      Delete
  4. Oj, så gott! Kliar i fingrarna efter att baka en massa nu :)

    /Evelina - Evelinas Ekologiska
    http://www.evelinasekologiska.se/

    ReplyDelete
  5. I bet I'd love these! Maybe with added dark chocolate chunks...:D

    ReplyDelete
  6. These look SO yummy. Sooo perfect for winter. I am really into gingerbread everything right now, and I have never seen gluten free scones. I would love to find the time to make these before Christmas!! x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Koko! I'm also into gingerbread things right now :)

      Delete
  7. What a nice treat this would be with a cup of hot tea on this cold North Carolina day!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, a cup of tea is a must with scones :)

      Delete
  8. MMMMMMM,...lovely looking Gf scones, a must make! yummmm! X

    ReplyDelete