Wednesday, October 2, 2013

Strawberry Peach Ricotta Cakes

Visst får dessa kakor en att tänka på sommaren. Vi är redan i oktober men tittar man ut ser det ut som en solig och varm morgon här i Amsterdam. Vi har haft runt +15 grader de senaste dagarna och till fredag utlovas 20 grader varmt. De här kakorna är saftiga och innehåller bär och frukt. Jag använde jordgubbar och persika, men man kan använda andra frukter/bär också. Ricotta ger en mjuk och len konsistens till kakorna.

These cakes makes you think of summer, right? It's already October, but if you look out it looks like a warm and sunny morning here in Amsterdam. We have had around +15 degrees in recent days and on Friday the temperature should reach 20 degrees. These cakes are moist with berries and fruit. I used strawberry and peach, but you can use other fruits / berries too. Ricotta gives a soft and smooth texture to the cakes.


Strawberry Peach Ricotta Cakes

100 g butter, soft
1 dl sugar
0,5 tsp vanilla sugar
2 eggs
300 g ricotta cheese
3 3/4 dl flour
1,5 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1,5 dl milk
strawberries, peach, cut into pieces

Preheat oven to 175 C. Mix butter with sugar and vanilla sugar until creamy. Add the eggs and ricotta, and mix well. Then add the flour, baking powder and salt and, alternating with the milk. Pour the batter into greased cake pans or one loaf pan. Spread the fruits on top and press them lightly into the batter. Bake for 20-30 minutes for smaller ones and 30-40 min for a loaf pan, until a toothpick inserted in the middle comes out clean.


Jordgubb-Persika-Ricottakakor

100 g smör, mjuk
1 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
2 ägg
300 g ricottaost
3 3/4 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1,5 dl mjölk
jordgubbar, persika, skuren i bitar

Värm ugnen till 175 C. Blanda smör med socker och vaniljsocker tills krämigt. Tillsätt ägg och ricotta, blanda väl. Tillsätt sedan mjöl, bakpulver och salt, omväxlande med mjölken. Häll smeten i smorda kakformar eller i en brödform.
Lägg frukterna ovanpå och tryck in dem en aning i degen. Grädda i 20-30 minuter för mindre formar och 30-40 minuter för en större, eller tills en tandpetare som införs i mitten av kakan är ren.

18 comments:

  1. Ser otroligt gott och inbjudande ut. :)

    ReplyDelete
  2. Delicious way to celebrate the prolongation of summer:)
    Hugs!

    ReplyDelete
  3. Åh, vad härligt! 20 grader! Vill flytta till Amsterdam!
    Kakan låter som vanligt jättegott!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
  4. Ricotta är underbart! Här är också ljuvligt varmt väder och jag ligger på soffan och läser bloggar med dörren till trädgården öppen. Oktober klockan halv fem en eftermiddag. Vilken höst vi har! Kram!

    ReplyDelete
  5. Ihanan näköisiä ja varmasti herkullisia, tuovat todella kesän mieleeni!:) Täällä Suomessa on jo melko koleaa. Tänä aamuna töihin lähtiessä oli - 4 astetta pakkasta. Viikonlopuksi lupaa lämpimämpää säätä tännekin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos Heidi! Brr, kylmältä kuulostaa :)

      Delete
  6. Jag tar en bit med kaka med ett glas iskall mjölk till, tack!

    ReplyDelete
  7. Mums så gott vackra bilder : ) kram på dig finis! Sofia

    ReplyDelete