Yummy, säger jag. Syrlig curd tillsammans med krämig och len ricotta i ett pajskal är toppen ihop. Har du inte krusbärscurd hemma, då kan du ta en den curd du har, blir säkert lika gott!

I say yummy. Tart curd with creamy and smooth ricotta in a pastry case is great together. If you have another taste of curd at home, do not hesitate to try this pie.



Ricotta Gooseberry Curd Tart

crust
90 g butter, cut into pieces
1 tbsp vegetable oil
3 tbsp water
1 tbsp sugar
a pinch of salt
100 g flour
60 g almond flour

filling
250 g ricotta
1 tbsp cream
3 tbsp sugar
1 egg
1 tsp vanilla sugar
a pinch of salt


Preheat the oven to 200º C. Combine all the ingredients for the crust. Press the dough into 4 tart molds (10cm) or one bigger tart mold (23cm).  Prick the dough all over with a fork, then bake the tart shells in the oven for 15 minutes, or until the dough is golden brown. Spread 1,5 tsp of gooseberry curd on each crust. 

Mix all ingredients for the filling until smooth. Pour into the pre-baked crusts and top with some gooseberry curd. Make swirls with a knife. Bake for 15-20 minutes, or until the filling is set.


Ricotta Krusbärscurdpaj

pajbotten
90 g smör, skuren i bitar
1 msk vegetabilisk olja
3 msk vatten
1 msk socker
en nypa salt
100 g mjöl
60 g mandelmjöl

fyllning
250 g ricotta
1 msk grädde
3 msk socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt


Värm ugnen till 200C. Blanda alla ingredienser för pajbotten. Tryck ut degen i 4 pajformar (10 cm) eller en större pajform (23cm). Pricka degen med en gaffel, och grädda pajerna i ugnen i 15 minuter, eller tills degen är gyllenbrun. Bred 1,5 tsk krusbärscurd på varje pajbotten.

Blanda alla ingredienserna till fyllningen till en slät massa. Häll i de förgräddade pajskalen och toppa med lite krusbärscurd. Gör virvlar med en kniv. Grädda i 15-20 minuter, eller tills fyllningen stelnat.