Molten lava cake is a big favorite and I wanted to test a raw version of it. This is one of the most delicious raw cakes I made. Very impressive and if you have a small muffin pan, I recommend using it, or share a cake between two people. Raw nut milk can be hard to come by, but it's easy to make yourself. By soaking eg almonds and mix them with water (1 part almonds, 4 parts water). For a smooth consistency you can strain the mixture through a cheese cloth. Have you eaten or made yourself raw food sometime? Inspiration for this comes from here.
Raw Vegan
Chocolate Molten Lava Cake
for the
crust:
2 dl raw nuts
1 dl dates,
pitted
3 tbsp cacao
powder
7 drops
vanilla stevia
a pinch of
salt
chocolate
sauce:
0,5 dl pitted
dates
4 tbsp raw
cashews
3 tbsp cacao
powder
2 tbsp
all-natural peanut butter
7 drops
vanilla stevia
raw nut milk,
until desired consitency
For the
crust, place the nuts, dates, cacao powder, vanilla and salt in a food
processor and mix until the dough is crumbly yet sticky.
Divide the
dough into two parts and take 3/4 of one of the pieces. Press this firmly down
into a muffin pan lined with parchment paper. Do the same with 3/4 of the other
part. Roll out each of the remaining 1/4 of the dough into circles and place
this on a plate Place in the fridge while making the sauce.
To make the
sauce, place all the ingredients into a food processor and pulse until you have
a smooth sauce. Start with using 0,5 dl nut milk and add more, until you get
the desired consistency.
If you are
serving the cakes right away, fill each of the cakes with sauce up to the top
and press the circles down firmly on the sides. Flip the cakes around and
garnish with nuts or coconut. Serve the remaining chocolate sauce on the side.
If you are
not serving these immediately the sauce will thicken and eventually become more
like a mousse. To avoid this, do not fill the cakes before you are planning on
serving. Simply store the sauce and crust separately in the fridge until you
are planning on serving, and stir in more nut milk until the sauce has regained
its consistency.
Raw Vegan Choklad
Molten Lava Cake
kakbotten:
2 dl nötter
1 dl dadlar,
urkärnade
3 msk
kakaopulver
7 droppar
vanilj stevia
en nypa salt
chokladsås:
0,5 dl
urkärnade dadlar
4 msk cashewnötter
3 msk
kakaopulver
2 msk jordnötssmör
7 droppar
vanilj stevia
nötmjölk,
till önskad konsistens
För botten,
lägg nötter, dadlar, kakaopulver, vanilj och salt i en matberedare och blanda
tills degen är smulig men ändå klibbig.
Dela degen i
två delar och ta 3/4 av en av bitarna. Tryck degen ordentligt ner i en
muffinsplåt klädd med bakplåtspapper. Gör samma med 3/4 av den andra delen. Kavla
ut var och en av de återstående 1/4 av degen till cirklar och placera dem på en
tallrik. Ställ i kylen medan du gör såsen.
För att göra
såsen, lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa tills du har en slät
sås. Börja med att använda 0,5 dl nötmjölk och tillsätt mer tills du får önskad
konsistens.
Om du
serverar kakorna genast, fyll kakorna med såsen ända upp till toppen och tryck degcirklarna
nedåt på sidorna. Vänd kakorna runt och garnera med nötter eller kokos. Servera
resterande chokladsås på sidan.
Om du inte serverar
dessa omedelbart kommer såsen att tjockna och så småningom bli mer som en
mousse. För att undvika detta, fyll inte kakorna innan du planerar att servera.
Låt stå i kylskåp tills dess. Rör i mer nötmjölk tills såsen har återfått sin
konsistens.
20 Comments
Vilken häftig kaka! Fräsigt att en sådan kaka är raw också. Rawkakor brukar ju mest vara typ energibollar annars... :) Sista bilden ser farligt god ut!
ReplyDeleteJa, den här var faktiskt god :) Ja, chokladsåsen var otroligt god!
DeleteMen mums :) kram Diana
ReplyDeleteTack :) Kram!
DeleteWhat a healthy way to enjoy chocolate! Delish!
ReplyDeleteYes, it was delicious!
DeleteOooo, det här låter spännande!
ReplyDeleteTack Erika!
DeleteMen yummy!!
ReplyDeleteDu är ju för grym. Tänkte på dig i helgen då jag åt en sådan fantastisk raw-cake. Det är gott!
Kram
Tack Katarina, vad gullig du är. Kram
DeleteJag blir sällan sugen på att testa raw food sötsaker, får för mig att de bara ska smaka söta dadlar och liknande, men de här såg ju riktigt goda ut :-)
ReplyDeleteTack. Du måste någon gång testa, om du inte bakar själv så testa på något café :)
Deletedet här vill jag verkligen ta en smakbit utav! Ser gudomligt ut!
ReplyDeleteMmm...så mycket choklad! Mums!
ReplyDeleteKram
//Lana
Choklad är gott :) Kram
DeleteI made these beauties today & loved them so much too, Katarina!
ReplyDeleteThey were the best! Yummmm!
Yes, they really are :) I'm glad you liked the too.
DeleteDet sista fotot alltså.... foodporn på hög nivå minsann! Yummmm!
ReplyDeleteJa, den säger allt :)
DeleteThanks for sharing good and helpful article with us. This is very helpful for me.
ReplyDeletechocolate lava cake