Molten lava cake är en stor favorit och då ville jag testa den som raw också. Den här är ett av de godaste raw bakverk jag gjort. Väldigt mäktig och om man har en mindre muffinsplåt rekommenderar jag att använda den, eller sedan dela en kaka på två personer. Raw nötmjölk kan vara svårt att få tag på, men det är enkelt att göra själv. Man blötlägger t.ex. mandlar och mixar dem sedan med vatten (1 del mandel, 4 delar vatten). För en slät konsistens kan man sila blandningen genom en ostduk. Har du ätit eller lagat raw food någon gång? Inspirationen till dessa kommer härifrån.

Molten lava cake is a big favorite and I wanted to test a raw version of it. This is one of the most delicious raw cakes I made. Very impressive and if you have a small muffin pan, I recommend using it, or share a cake between two people. Raw nut milk can be hard to come by, but it's easy to make yourself. By soaking eg almonds and mix them with water (1 part almonds, 4 parts water). For a smooth consistency you can strain the mixture through a cheese cloth. Have you eaten or made yourself raw food sometime? Inspiration for this comes from here.



Raw Vegan Chocolate Molten Lava Cake

for the crust:
2 dl raw nuts
1 dl dates, pitted
3 tbsp cacao powder
7 drops vanilla stevia
a pinch of salt

chocolate sauce:
0,5 dl pitted dates
4 tbsp raw cashews
3 tbsp cacao powder
2 tbsp all-natural peanut butter
7 drops vanilla stevia
raw nut milk, until desired consitency

For the crust, place the nuts, dates, cacao powder, vanilla and salt in a food processor and mix until the dough is crumbly yet sticky.

Divide the dough into two parts and take 3/4 of one of the pieces. Press this firmly down into a muffin pan lined with parchment paper. Do the same with 3/4 of the other part. Roll out each of the remaining 1/4 of the dough into circles and place this on a plate Place in the fridge while making the sauce.

To make the sauce, place all the ingredients into a food processor and pulse until you have a smooth sauce. Start with using 0,5 dl nut milk and add more, until you get the desired consistency.

If you are serving the cakes right away, fill each of the cakes with sauce up to the top and press the circles down firmly on the sides. Flip the cakes around and garnish with nuts or coconut. Serve the remaining chocolate sauce on the side.

If you are not serving these immediately the sauce will thicken and eventually become more like a mousse. To avoid this, do not fill the cakes before you are planning on serving. Simply store the sauce and crust separately in the fridge until you are planning on serving, and stir in more nut milk until the sauce has regained its consistency.


Raw Vegan Choklad Molten Lava Cake

kakbotten:
2 dl nötter
1 dl dadlar, urkärnade
3 msk kakaopulver
7 droppar vanilj stevia
en nypa salt

chokladsås:
0,5 dl urkärnade dadlar
4 msk cashewnötter
3 msk kakaopulver
2 msk jordnötssmör
7 droppar vanilj stevia
nötmjölk, till önskad konsistens

För botten, lägg nötter, dadlar, kakaopulver, vanilj och salt i en matberedare och blanda tills degen är smulig men ändå klibbig.

Dela degen i två delar och ta 3/4 av en av bitarna. Tryck degen ordentligt ner i en muffinsplåt klädd med bakplåtspapper. Gör samma med 3/4 av den andra delen. Kavla ut var och en av de återstående 1/4 av degen till cirklar och placera dem på en tallrik. Ställ i kylen medan du gör såsen.

För att göra såsen, lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa tills du har en slät sås. Börja med att använda 0,5 dl nötmjölk och tillsätt mer tills du får önskad konsistens.

Om du serverar kakorna genast, fyll kakorna med såsen ända upp till toppen och tryck degcirklarna nedåt på sidorna. Vänd kakorna runt och garnera med nötter eller kokos. Servera resterande chokladsås på sidan.

Om du inte serverar dessa omedelbart kommer såsen att tjockna och så småningom bli mer som en mousse. För att undvika detta, fyll inte kakorna innan du planerar att servera. Låt stå i kylskåp tills dess. Rör i mer nötmjölk tills såsen har återfått sin konsistens.