Dessa våfflor har fått sitt namn av staden Liège i Belgien. De görs på jäst och istället för strösocker används pärlsocker. Pärlsockret karamelliseras då våfflorna gräddas och de blir så där frasiga och goda.

These waffles have got its name from the city of Liège in Belgium. They are made of yeast and instead of granulated sugar pearl sugar is used. The sugar caramelize when the waffles are heated and they become yummy crispy and delicious.



Liège Waffles

1 1/4 tsp dry yeast
3/4 dl lukewarm milk
1 tsp vanilla sugar
0,5 tsp ground cinnamon
1 egg
0,5 tsp salt
100 g butter, softened
2 dl flour
3/4 dl almond flour
3/4 dl whole wheat flour
1 3/4 dl pearl sugar

In a bowl, stir together yeast and milk until combined; set aside for 10 minutes. Whisk in vanilla, cinnamon, egg and salt. Stir in butter, flour and half of the pearl sugar.

Cover and let proof for 45-90 minutes. Or, refrigerate overnight for more flavour. Butter a waffle iron and heat. Now add the remaining pearl sugar into the batter. Put 1-2 tbsp of batter to iron and cook for a few minutes, or until golden brown.


Liège våfflor

1 1/4 tsk torrjäst
3/4 dl ljummen mjölk
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk malen kanel
1 ägg
0,5 tsk salt
100 g smör, mjukt
2 dl vetemjöl
3/4 dl mandelmjöl
3/4 dl fullkornsmjöl
1 3/4 dl pärlsocker

I en skål, rör ihop jäst och mjölk, ställ åt sidan i 10 minuter. Vispa i vanilj, kanel, ägg och salt. Rör sedan i smör, mjöl och hälften av pärlsocker. Täck över och låt jäsa för 45-90 minuter. Eller, ställ i kylskåp över natten för mer smak. Värm ett våffeljärn. Blanda i resterande pärlsocker i smeten. Lägg 1-2 msk smet i järnet och grädda våfflorna i några minuter, eller tills gyllenbruna.