Thursday, September 5, 2013

Gluten-Free Cinnamon Crumb Cake

Vilket fint och varmt väder vi haft de senaste dagarna och idag lovas runt 30 grader. Det gör mig glad. Nu över till dagens bakverk som är en kanelkaka. Kanel i bakverk är gott tycker jag och den här är kakan är dessutom glutenfri. Servera gärna vaniljglass till. Inspirationen till kakan kommer från Good Life Eats.


We have had warm and sunny weather in Amsterdam the past few days and today should be around 30 degrees. That makes me happy. Now to today's recipe, a cinnamon cake. Cinnamon in baked goodies is delicious, and this cake is also gluten free. Serve with vanilla ice cream. The inspiration for this cake comes from Good Life Eats.



Gluten-Free Cinnamon Crumb Cake

3 dl almond flour
0,5 dl oat flour
2 tbsp coconut flour
a pinch of salt
2 tsp cinnamon
3/4 dl brown sugar
0,5 dl vegetable oil

1 dl walnuts or other nuts
1 tsp cinnamon
1 tsp baking powder
2 eggs
7 drops vanilla stevia
0,5 dl milk

Preheat oven to 175 degrees C. Grease a 20 cm baking pan.
In the bowl of a food processor, pulse together the almond flour, oat flour, coconut flour, salt, 2 tsp cinnamon, and brown sugar. Mix until combined and then add the oil and pulse until well combined. Transfer this mixture to a bowl and set aside.
To make the topping, remove 1 dl from this mixture and return it to the food processor.
Add the walnuts and the remaining cinnamon and pulse until crumbs form and set aside.
To the reserved dry mixture, add baking powder, eggs, vanilla and milk and stir until smooth. Pour into the prepared pan and sprinkle with the topping. Bake for 20 minutes. Let the cake cool.


Glutenfri Kanel Smulkaka

3 dl mandelmjöl
0,5 dl havremjöl
2 msk kokosmjöl
en nypa salt
2 tsk kanel
3/4 dl farinsocker
0,5 dl vegetabilisk olja

1 dl valnötter eller andra nötter
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
2 ägg
7 droppar vanilj stevia
0,5 dl mjölk

Värm ugnen till 175 grader C. Smörj en 20 cm bakform.
I skålen av en matberedare, mixa ihop mandelmjöl, havremjöl, kokosmjöl, salt, 2 tsk kanel och farinsocker. Blanda tills kombinerat och sedan tillsätt oljan och blanda. Överför blandningen till en skål och ställ åt sidan.
För att göra smulet, ta 1 dl av blandningen och lägg tillbaka i matberedaren. Tillsätt valnötter och kanel och mixa tills smulor formas och ställ åt sidan.
Till den resterande blandningen, tillsätt bakpulver, ägg, vaniljsocker och mjölk och rör om tills slät. Häll smeten i bakformen och strö på smulet. Grädda i 20 minuter. Låt kakan svalna.

12 comments:

  1. Det låter gott.Och så trevligt att ni har vackert och soligt väder;jag bodde ju en tid i Amsterdam och för det mesta var det molnigt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Det har varit väldigt varmt och soligt idag.

      Delete
  2. Nämen, en glutenfri kaka! Så trevligt! Här har vi också sommarväder även om det inte är lika varmt. Och jag har däckat i höstens första förkylning! Men ska försöka spotta upp mig och göra en äppelkaka. Ha en fortsatt fin och solig dag!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja :) Krya på dig och hoppas ni också får soligt väder.

      Delete
  3. Här i Småland har i också haft kanonväder, riktigt varmt och det verkar hålla i sig några dagar till. Perfekt eftersom jag är ledig i helgen:) Glutenfritt gillar jag. Min bästa vän är glutenallergiker och jag tycker alltid det är svårt att komma på saker att bjuda henne på. Tack för det!
    Ha det fint!
    KRAM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, skönt med värme ännu. Roligt att kunna ge inspiration, kram!

      Delete
  4. I love all those crumbles! I'm such a sucker for anything with crumbles!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, the crumbles are yummy and so important to have on cakes :)

      Delete
  5. Härligt att ni också har så skönt sensommarväder! Det är ljuvligt att fortfarande kunna gå barbent. Vilken god kaka du bjuder på såhär till helgen!:)
    Många kramar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det är så skönt med värme ännu. Kram

      Delete
  6. Den ser jättefin ut! Havremjöl, är det specifikt mjöl eller kan man mixa havregryn fint? Jag känner mig lite förvirrad av alla "nya" mjölsorter som dyker upp...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Jag har mixat havregryn, det går så enkelt att göra.

      Delete