Tuesday, August 20, 2013

Roasted Cauliflower Sauce

En smakrik sås med smaker från det indiska köket. Om du gillar koriander, kan du även blanda det i såsen. Kanel ger en så fin smak åt såsen.

A tasty sauce with flavors from the Indian kitchen. If you like cilantro, you can also mix it into the sauce. Cinnamon gives such a nice flavor to the sauce.



Roasted Cauliflower Sauce

For the cauliflower:
3,5 dl cauliflower
0,5 tbsp oil
1 tbsp lemon juice
salt

For the sauce:
1 tbsp oil
1 onion, diced
1 clove of garlic, minced
2 tsp fresh ginger, grated
1 tsp chilli powder
0,5 tsp cumin
1/4 tsp cinnamon
1 can diced tomatoes
1-2 tsp sugar
1 can coconut milk
salt
pepper

Preheat oven to 200 C degrees. Chop the cauliflower into bite sized pieces and lay out on a baking sheet. Drizzle with oil, fresh lemon juice and salt. Roast until the edges of the cauliflower are beginning to caramelize and turn dark but the cauliflower is still firm, about 15 minutes.

In a skillet heat the oil over medium heat. Add the onion and garlic and saute until softened. Add the ginger and stir. Add the chilli powder, cumin and cinnamon and stir again. Pour in the tomatoes and stir. Let simmer for 15 minutes.  Add sugar, salt and coconut milk. Stir well. Once the cauliflower is done, remove from the oven and stir into the sauce. Season to taste. Serve with rice or quinoa.


Ugnsrostad Blomkålssås

3,5 dl blomkål
0,5 msk olja
1 msk citronsaft
salt

1 msk olja
1 lök, tärnad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 tsk färsk ingefära, riven
1 tsk chilipulver
0,5 tsk kummin
1/4 tsk kanel
1 kan tärnade tomater
1-2 tsk socker
1 burk kokosmjölk
salt
peppar

Värm ugnen till 200 C grader. Hacka blomkålen i lagom stora bitar och lägg ut på en plåt. Ringla med olja, färsk citronsaft och salt. Rosta tills kanterna på blomkålen börjar karamelliseras och bli mörk men är fortfarande fast, ca 15 minuter.

I en stekpanna värm olja över medelhög värme. Tillsätt lök och vitlök och fräs tills mjukt. Tillsätt ingefära och rör om. Tillsätt chilipulver, spiskummin och kanel och rör om. Häll i tomaterna och rör om. Låt sjuda i 15 minuter. Tillsätt socker, salt och kokosmjölk. Rör om väl. När blomkålen är klar, ta bort från ugnen och rör ner i såsen. Salta och peppra. Servera med ris eller quinoa.

14 comments:

  1. Det här måste jag göra ,det låter jättegott och jag tycker så om blomkål:)

    ReplyDelete
  2. Låter otroligt gott! Allt är precis i min smak så receptet sparas! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Lana, roligt om du gillar. Ha en fin kväll, kram!

      Delete
  3. Det låter jättegott! Jag älskar blomkål (och det var en av väldigt få grönsaker jag gillade när jag var liten).

    ReplyDelete
  4. Jag såg detta på IG och blev så suktad! äslkar blomkål :)

    ReplyDelete
  5. Mums en läcker rätt. Förra året hade vi blomkål i trädgården, men det har inte i år. Tack för din härliga recept och hoppas att du njuta av att vara hemma igen :-)Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack. Borta bra men hemma bäst :) Kram

      Delete
  6. Så gott det låter! Själv har jag också lagat blomkål idag, en lite annorlunda rå soppa. God men inte så vacker!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Hoppas du bloggar om din soppa, låter spännande.

      Delete
  7. What a delicious way to enjoy one of my favorite veggies!
    Greetings from sunny Greece!
    By the way have you ever been to Greece?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Lenia. I love Greece and have been there many times (Chania, Platanias, Rethymnon, Santorini) :)

      Delete